自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比學費,話呢個係老師嘅有薪年假,請問大家學開嘅,呢個規矩係咪好正常?

男爵府

redhot 發表於 23-10-3 22:43
到個老師講明請假冇堂補,到時家長一樣話唔合理啫!人永遠只會遷就自己
...

我講嘅係臨時臨急即日請假果啲,如果我自己小朋友臨時事假,老師已經reserve咗個時段比我,我覺得老師補堂係人情唔補係道理,呢個情況無得補堂好合理,但唔係話我預早同你講咗請假而老師無得補堂囉,同樣無可能老師一早同我講唔上堂但係要比錢就一定唔接受囉!

男爵府

逐堂計,無論我請假或者佢請假,會順延,唔會搵日子補堂,新年我會好識做比封大利是佢

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

jollyma 發表於 23-10-3 18:19
有,比較出名既老師,或者演藝畢業,都會,好似行規咁

我仔由正式學琴至出國留學期間跟過5位鋼琴老師,只有第一位比較年輕嘅老師有收新年假期學費,當年佢話係行規。
之後跟3位演藝學院內嘅老師,在行內具名氣的,並冇呢個 “特別收費”!!!

珍珠宮

Prosperous 發表於 23-10-3 20:51
為咗呢兩百幾, 攪到觀感非常差, 仲有幾會冇咗個學生, 貪呢啲 "福利" 做乜, 真係短視。如果教得好, 收兩封大 ...

睇到呢度……
我自己估架詐,嗰二百幾,又唔係貴學費,又真係冇咩理由呢個時候先嚟貪"福利",唔通個老師可能想推學生又唔想直接開聲…掛?!

複式洋房

Kellytai 發表於 23-10-2 22:36
想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

唔好比,唔想做壞規矩,如果佢哋想收呢個費用,唔該正式去琴行做啦!

珍珠宮

cat130 發表於 23-10-3 21:38
要做一個無病假無有薪年假,無分娩結婚白事假嘅琴老師係當事人嘅選擇,點解要個學生幫佢埋單,雖然話係一 ...

到個老師講明請假冇堂補,到時家長一樣話唔合理啫!人永遠只會遷就自己

珍珠宮

Kellytai 發表於 23-10-3 20:20
我無覺得呢個老師有錯,佢亦無呃我任何錢(早幾個月講,算好) 不過正如佢有佢規距,我有我接唔接受咁

不 ...

我都估你唔知,所以話比你知以前真係有呢條行規。只係時代唔同咗,學琴又已經咁普及,逐漸消失咗

侯爵府

野原美冴 發表於 23-10-3 00:08
我30多年前跟私人老師學琴, 的確係每年農曆新年有一堂收費但不上課不補堂, 視為老師的年假。我覺得ok的,全 ...

主要係你個老師好唔好啫!
同埋學過琴既都知,學琴唔係計住果45分鐘。
我就唔會同老師計,你對人好,人對番你好啫。

子爵府

2023年兔年勳章

回覆 Kellytai 的帖子

第一次聽新年期間去上堂可買禮物或俾利是去,但有上堂先俾學費

男爵府

回覆 redhot 的帖子

子爵府

想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

本身係月計定堂計?
堂計唔會接受

伯爵府

真係想將呢個post推到上東張,等大眾評下合唔合理?是否行規?

伯爵府

睇回覆,有人話係行規,就算真係行規都好有問題,以前年代去邊到都要俾利是先有人做野,唔通這些風氣要繼續嗎?不合時宜就不合時宜,其實個老師蠢,現金社會自由工作者講甚麼要有薪假,不如加學費賺多d仲好。

男爵府

redhot 發表於 23-10-3 13:20
我講嘅係現實,樂器老師冇病假冇有薪年假、冇分娩、結婚或白事假,而有啲學生真係好中意請假,請假就難免 ...

要做一個無病假無有薪年假,無分娩結婚白事假嘅琴老師係當事人嘅選擇,點解要個學生幫佢埋單,雖然話係一日半日,但唔合理就係唔合理!

你話學生鍾意請假減少收入,可以之前講明除病假即日請假無得補堂,但食得咸魚抵得渴,我亦相信琴老師都會有自己請假嘅日子,呢啲係做自由工作者要面對嘅風險….

侯爵府

牛年勳章

未聽過,小朋友所有單對單興趣班嘅導師都會主動問特別假紅日想唔想照上,上先要俾學費

大宅

回覆樓主:

琴老師咁想有福利同保障,應該去大琴行大機構度打月薪工啦。

佢自己揀做個體戶,享受彈性之處但係又要諗學生著數,呢個世界邊有咁著數㗎 ?放咗假又嫌搵少咗錢焗家長貼埋佢,有料有口啤咪加學費囉, 條數都響返度啦。成個感覺好市儈,我係家長都會心裏有數,你咁斤斤計較, 新年過節我都唔會封大利是買禮物俾你。

男爵府

真係唔好同我講教琴無福利,琴老師唔使交稅嘅時候又唔見會拎出嚟講…
一向計開月費嘅課堂,假期無得上堂照比學費無問題,但係如果係每堂計嘅話,當然係上幾多堂比幾多錢,如果話對老師無保障,我可以接受改時間補堂,但一定唔接受老師話唔上堂但家長要照比錢,同公就你贏字就我輸有咩分別呢?

侯爵府

Kellytai 發表於 23-10-3 20:15
@$250 45分鐘(初級,學左半年)
為咗呢兩百幾, 攪到觀感非常差, 仲有幾會冇咗個學生, 貪呢啲 "福利" 做乜, 真係短視。如果教得好, 收兩封大利是都差唔多响返度。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊