自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/948713/%E5%AD%AB%E6%85%A7%E9%9B%AA6%E6%AD%B2%E5%85%92%E5%AD%90%E5%8A%9F%E8%AA%B2%E9%80%A3%E5%8F%A5%E8%99%9F%E9%83%BD%E8%A2%AB%E5%9C%88-%E8%B3%AA%E7%96%91%E7%9F%AF%E6%9E%89%E9%81%8E%E6%AD%A3-%E6%B8%9B%E4%BD%8E%E5%AD%B8%E7%BF%92%E5%8B%95%E6%A9%9F

孫慧雪兒子就讀國際學校,上學只有英普,她為Riley報讀中文補習班,她上載功課見到「在」及「。」被紅筆圈起,她留言:「現今教學對小朋友嘅寫字要求認真嚴謹,個『在』字錯,連『。』都錯」孫慧雪有感矯枉過正:「讀緊嘅學校可能行IB,係要求佢唔好咁執著啲筆劃,唔啱唔洗擦直接用筆搽咗佢,再寫隔離,等小朋友更有興趣寫字同學習,亦會唔怕錯更勇敢表達!而佢喺補習班,知道要求好高,所以先會重複個筆畫,背後動機其實係想寫好啲」,但她認為補習班的舉動似乎是矯枉過正:「呢個時候仲圈佢,會減少小朋友學習動機,亦會教到個小朋友都矯枉過正,所以佢成日都會用紅筆,圈我啲字,細個啲嗰陣,見街上面啲招牌,用咗唔同書法嘅時候,佢會問人地係咪寫錯(只屬個人意見!)不過可能補習班想佢返學做好啲啦!」

此作業引來網民熱烈討論,有人認同「太嚴格了」、「其實好打擊自信心,會影響學習興趣」,亦有過來人解釋是補筆非一筆寫完之過。但面對有人質疑兒子懶惰,孫慧雪則上載短片佐證:「睇吓呢一條係佢細個學寫字嘅片段,佢對自己要求好高,每次寫字唔滿意就會補筆,同伏低喊,仲要擦10幾次,改到自己覺得滿意為止,我都明白要改一改㗎啦,
(雖然有同學仔嘅媽咪話好羨慕佢呢個性格唔求其)結果佢學校嘅老師,要求見我,想我勸吓佢,唔好咁執着去寫每一個字,因為佢返學都會咁!所以我會特別擔心佢俾人圈!同埋我自己都有叫佢唔需要改呀,係因為針對佢個人太執着而言!不過原來每一位小朋友嘅性格都唔同,我明白老師嚴謹,都係為咗學生好,想佢哋做得好啲,因為有小朋友可能真係寫字會比較疏忽!但可能我自己小朋友嘅性格比較執着,所以我自己就會掉轉,去勸佢唔好咁!」

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得細個初初學嚴d執正d好,因為越大佢自然會越寫越走樣,如果初初都唔學好正確寫法,好快就會寫個錯既字出嚟

男爵府

畀面勳章

banbanmm 發表於 23-10-8 13:01
極認同,如果依照嗰啲所謂執得正的寫字標準,大書法家默書都會變零分, 偏偏仲有家長會認同,好想講呢啲唔 ...

矯枉過正,吹毛求疵

香港其實好多所謂老師都唔係成績都麻麻

公爵府

補習班可以不去,佢個仔咁細個根本不用補習。

珍珠宮

畀面勳章

aidan08 發表於 23-10-8 11:13
真黐線!呢D贊成吹毛求疵的家長,好多自己的中文程度又唔見得有幾好。自己寫手字如果要比老師圈,肯定圈到 ...

極認同,如果依照嗰啲所謂執得正的寫字標準,大書法家默書都會變零分, 偏偏仲有家長會認同,好想講呢啲唔係叫執得正、唔係叫嚴,係叫無聊低層次!

伯爵府

KILW 發表於 23-10-8 10:02
終於有正常人出聲,今次一筆斷開咗要改正都算,但我小朋友一年級學校仲嚴,例如筆劃唔夠90度角、一點點得 ...

真黐線!呢D贊成吹毛求疵的家長,好多自己的中文程度又唔見得有幾好。自己寫手字如果要比老師圈,肯定圈到手軟!如果依照學校set嘅標準,大把大學中文系教授,同埋古代大書法家手字可能都要圈爆!長2mm, 90度角呢D標準,真心變態!做教育只執著點嚴去執錯處,唔顧及小朋友心智、肌肉發展同興趣,仲要咁多家長覺得無問題,真係無言!

大宅

aidan08 發表於 23-10-8 00:15
我敢講我中文比大部分香港人好,大學主修中文。

我細個時D老師絕對唔係咁樣。學中文係會比學英文要求嚴格 ...

我覺得老師可以照執正呢d小小的不足,但實在吾需要扣分,在旁邊寫番個正字比小朋友参考就夠了。
甘大人小朋友開心,老師又盡左責任。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

孫慧雪儍架!?
在網上數補習學校,補習學校咪叫你唔好俾個仔再補囉⋯⋯
我依家終於明白點解,出名嘅直/私校,唔想收藝人二代

男爵府

Rabbitbo 發表於 23-10-6 23:47
讀國際學校就咪鬼補習啦

同意

珍珠宮

依間補習唔啱個仔,轉第二間試吓,都係要不斷試先揾到個夾既,我唔會話呢個老師有咩唔啱,只係同佢既想法教法唔一致啫,或者溝通吓,好過直接post上網,對個仔無咩幫助

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

deleted

珍珠宮

句號,重覆圈完又圈,老師覺得似畫畫

男爵府

aidan08 發表於 23-10-8 00:01
我都覺

但我覺得更恐怖是原來咁多人覺得咁教細路無問題。

終於有正常人出聲,今次一筆斷開咗要改正都算,但我小朋友一年級學校仲嚴,例如筆劃唔夠90度角、一點點得長咗可能2mm之類全部係錯。
又例如「立」字,學校跟教育署寫法,要左邊斜筆唔掂得上下2條橫線,右邊斜嗰筆要唔掂上線但掂下線,但書用打字出嚟呢種「立」,即上下線掂住嘅寫法。做家長都要又睇學校中文書寫法,又搵教育署個官方寫法,再問埋同學家長group係確定今年個老師教小朋友寫邊種,教小朋友時佢問返我「點解幼稚園嗰陣呢個字唔係咁寫?」我完全覺得吹毛求疵到磨滅小朋友學習中文嘅興趣。

伯爵府

fupigpig 發表於 23-10-7 23:49
佢聰明到將兩極咁滯嘅教學理念同時間俾個咁細嘅小朋友,以為呢d叫做全面!
其實都好啱佢嘅,可以繼續再開 ...

我仔在IS 讀書,佢細個時有好多香港人同學都去早慧上堂,我仔都有去過。初初幾級都好多人捱到,但上咗兩三年有好多人都捱唔到。因為IS的中文同早慧的課程程度差太遠。大家去上的目的係IS的中文課程實在太差,想比佢哋粵語同比較系統的中文訓練。早慧頭一兩級其實教嘅方式幾好,所以好多人嘗試比仔女去上。

我仔上咗大約大半年我哋就放棄,一來佢學校學簡體同普通話,我見佢開始confused. 二來我老公唔鍾意佢D課文內容,太多宗教滲入。之後轉去普通話教的外補。

我仔D同學中有一兩個捱到讀到Year 6時仍然有去早慧。所以係有小朋友可以做到。我估D家長都係試吓可唔可行,唔得咪轉方法囉,教育小朋友都需要摸索,睇吓個模式是否適合個小朋友。

男爵府

babyfung61 發表於 23-10-8 02:06
無錯。
其實唔少家長都急功近利,想細細個就寫得又啱又靚又快又入到腦,咁樣就加深咗件事嘅難度,但其實上 ...

其實小朋友還在建立手上的小肌肉,對佢地黎講,手執筆寫字,已經係難度。但如果再不停要靚要改,矯枉過正,只會令佢地討厭眼前成日都覺做得唔好既野。試問邊個人會喜歡不停比人抽錯處?
我唔改仔女功課,老師派回圈住的小朋友自會去改正。我反而趁佢地細個,一齊玩下泥膠、小手工等等,幫佢地發展小肌力訓練。
我小學的醜樣字被批評,係有咩意思?我沒有為老師而作出改變,我只希望快啲離開間學校。到中學,人成長了,寫字亦對自己有點要求了。
我只想借自己經驗分享,與其不停擦掉小朋友的努力,磨滅心智,不如用這些時間做更有效的事,例如讀圖書、做手工、玩樂。

公爵府

回覆樓主:

佢成日係度刷存在感

男爵府

2024年龍年勳章

26days 發表於 23-10-8 00:30
同意!
我記得自己小一寫生字,中文老師話我寫得醜樣,應該比左個丙-我。然後派另一個同學教我寫字和在旁 ...

無錯。
其實唔少家長都急功近利,想細細個就寫得又啱又靚又快又入到腦,咁樣就加深咗件事嘅難度,但其實上述的發生都係一個過程嚟需要逐步建立。
初時係要訓練小朋友認得個字同時明白意思先,然後寫得要啱,靚唔靚則是其次;到咗認到又寫到時先執佢字型要求寫得靚,唔准駁筆,逐步鼓勵同讚賞,佢哋正常會追求成功感而自己努力寫好,但此時就會寫得慢。等寫得靚之後,就可以練速度,亦喺練寫嘅期間去靠重複抄寫及對字型嘅分拆了解而製造印象記憶。

但講到尾如果一眾家長係因為討厭孫而勉強要自己變嚴的話,那也是能理解的。

男爵府

aidan08 發表於 23-10-8 00:01
我都覺

但我覺得更恐怖是原來咁多人覺得咁教細路無問題。

同意!
我記得自己小一寫生字,中文老師話我寫得醜樣,應該比左個丙-我。然後派另一個同學教我寫字和在旁邊睇住我寫。
個次之後,下次的生字功課,我好認真好好咁慢慢寫好佢,希望老師睇到我既努力。結果,返來一樣係話我寫得醜樣,依然比我丙-。個次之後,我已經唔 care,因為無論我有用心和求其都係一樣,咁就由佢。以前小學,老師都係用罵和罰的方式教導,真係好難令人想有學習動機。

伯爵府

Adiezz 發表於 23-10-7 18:32
國際學校、IB教法初期鼓勵多寫,不緊張寫錯或者寫得唔好,這批家長又不支持大量背誦同抄寫,但這一套非常唔 ...

我敢講我中文比大部分香港人好,大學主修中文。

我細個時D老師絕對唔係咁樣。學中文係會比學英文要求嚴格,但孫舉嘅例子,我覺得係矯枉過正,會打擊小朋友學習興趣。嚴都唔需要執著佢舉嘅例子中的所謂「錯處」。

伯爵府

babyfung61 發表於 23-10-7 17:23
係,所以怪獸是眾人一起練成的

我真係好驚訝有咁多怪獸。開始明白點解香港教育會搞到咁嘅情況⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊