自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟唔跟佢去好?佢係可以申請帶埋我過去既,但我過到去係完全無野做、無工作、無朋友、無家人。
但唔跟佢過去,唔通岩岩新婚就要分隔兩地咩。

其實係咪根本係我諗多左?因為呢啲情況根本唔洗揀,一定係死跟老公走。

大宅

ming200210 發表於 23-10-16 12:49
40+結婚。都可以係一齊左好多年先結既,好似藝人蘇玉華咁。
我地唔生仔,從來結婚都無時間線,鐘意幾時結 ...

咁你老公有冇小朋友呢?呢樣嘢都好大影響

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

做日本代購

珍珠宮

去佐先算。學日文,學下日本文化,搵下興趣班,照顧好老公同自己。幾好啊

大宅

畀面勳章

ming200210 發表於 23-10-16 00:02
我係香港有工作架,坦白講,工作我無咩事業心,唔會話放唔低。娘家果邊其實都唔係問題,因為有其他兄弟姐 ...

講真,突如其來呢一刻,你一定唔想改變而家過緊嘅生活,但新婚喎,點都會跟埋老公過去,仲要人工好福利好,你都唔想老公為自己而放棄咁好嘅機會,你老公流利日文,可以過到去叫老公教下,新生活係要慢慢適應,遲下就會習慣,支持你跟埋老公過日本展開新生活,希望你生活愉快。

伯爵府

新婚一定跟啦!

水晶宮

BK Milk勳章

去日本
講真勁正
去日本係唔需要識日文,
咪去到慢慢學囉,
上下堂咪識到朋友,
去前傾好點安排家用等等問題就得,

你不如想定周邊有咩玩有咩行有咩好嘢食

公爵府

回覆樓主:

一定跟埋去

大宅

ming200210 發表於 23-10-15 23:40
岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

唔好諗咁多,跟埋過去,好快適應,新婚始終都係甜蜜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果無咩放唔低,會跟去試下旅居,周圍去下,到悶咪返黎住下咁! 其實人大左,安全感係自己比自己嘅!

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果冇其他顧慮,如經濟及家人,只去日本兩、三年,我會跟過去

子爵府

梗係跟去,long weekend 假期2公婆又可以週圍去玩,日常學下日文,做家務,煮飯好快-日。而家上網視像咁方便,朋友屋企人都好易聯係,同埋2/3 個月又可以飛返來一(emoji),不知幾爽

大宅

2024勳章

ming200210 發表於 23-10-16 11:47
佢11月先覆實公司都可以
我仲有時間諗下。坦白講,我真係唔想佢為左我放棄呢個機會,佢過左去日本幾年, ...

我是1997年從香港調到東京工作, 我太太也是跟我來日本生活, 我太太26年沒有工作過, 所以我很明白你3大憂慮
憂慮1 : 接受唔到無所事事
我很明白, 你1個人天天在家, 很難受.
東京有好幾間大學是用英文教授的, 我有個朋友便是讀了Part time MBA
憂慮2 : 難以捨棄香港的朋友親人, 和本地人社會融合不來
這個是真的. 你日語很好, 也是不易和本地人社會融合, 這個原因是日本人從幼稚園已開始教育他們一個很嚴格的社會範式 我們這種不是在日本從小上學的人, 會難以明白他們這些思想細節. 例如, 在香港, 假設你周未去了廣州玩, 你星期一回公司辦公室時, 你的香港人同事 會不會期待你帶些廣州的手信回來辦公室和其它同事分享 ? 在日本, 如果不帶手信回來, 你日本人同事會覺得你沒禮貌.
不過, 在東京的華人, 國內人近20萬, 香港人近年多了些(不過, 大約不到1 萬), 你也可以有新朋友圈
憂慮3 : 沒有工作, 沒有安全感, 不喜歡靠人養
這個也是真的. 沒有工作簽証, 不可以找正式工作.

我會建議找些volunteer 工作, 例如在日本語學校, 你一邊學日文, 你一邊教人英文.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會跟

大宅

beamsxmia 發表於 23-10-16 21:26
唔會叫老公放棄呢個機會,佢呢兩/三年做得好坐得穩,就可以再睇多啲/唔同markets,完全唔同嘅exposures

樓 ...

香港仲有幾多regional hub啊

大宅

beamsxmia 發表於 23-10-16 21:26
唔會叫老公放棄呢個機會,佢呢兩/三年做得好坐得穩,就可以再睇多啲/唔同markets,完全唔同嘅exposures

樓 ...

應該係鬼佬公司,仲有擔心遲啲被炒

珍珠宮

岩岩結婚,老公公司通知佢調去日本做野,其實係升職既,人工福利都好好,但就要長留當地。問題就係我唔知跟 ...

珍珠宮

ming200210 發表於 23-10-16 21:41
其實都知有可能遲多幾年,佢如果做得好會再調其他market,其實如果歐美國家我應該會無咁擔心,因為講英文 ...

唔識日文, 過到去學下, 當識多樣嘢冇壞架!

伯爵府

跟。何况日本返香港好快之嘛

大宅

ming200210 發表於 23-10-16 21:41
其實都知有可能遲多幾年,佢如果做得好會再調其他market,其實如果歐美國家我應該會無咁擔心,因為講英文 ...

咁你當日本呢幾年係gap year 啦,搵下野學下時間好快過,讀online master 啦

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊