自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己睇完都感覺良好,撇除banding問題,呢間係唯一一間我哋兩個都鍾意。一去到感覺好熱鬧開心,好多學生返嚟幫手,個個面帶笑容,感覺係真心想返嚟學校幫手嘅,師生關係亦師亦友咁;有我女鍾意嘅課外活動;呢間係區內B3但校風好嘅學校(我地學校小學老師講)
想問下b2生選b3學校.. 有問題嗎?會有人咁揀?thanks!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

brendabb168 發表於 23-10-22 22:06
有咩直資係B3呀?

tko 香島

大宅

淳熙媽咪 發表於 23-10-20 17:25
屋企人仔女band2尾成績,揀左間band3直資,讀得好開心,功課又少,活動教學,係學校考級頭,佢地話開心過讀 ...

有咩直資係B3呀?

伯爵府

回覆樓主:

我個仔B1跟學校參加間B3中學夠話間B3好似幾好. 我地一D都唔會考慮.唔同級數收D生都唔同.B2A至少揀間B2B中學.

大宅

donut_mami 發表於 23-10-20 14:26
我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

唔諗住喺香港入大學,就可以

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-10-22 20:46
呢樣係真,我仔小學我都後悔揀咗間出哂名係校風好好既happy school寶校俾佢,但佢反而係讀得好唔開心,成 ...

好在有得回頭,其實小朋友都想有人對佢哋有適當期望,在期望中會感到自己重要,甚至被愛。(當然在佢嘅能力範圍唔超太多嘅期望)

我識一個朋友,從不管個小朋友學業,對個小朋友成績不太過問,唔好以為個小朋友就好開心,其實佢唔鍾意佢媽媽,走去同其他人講,佢媽媽唔理佢,私下我知個小朋友對自己都有啲期望,所以覺得媽媽無幫助佢。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

wan_sosin 發表於 23-10-22 20:01
所謂尊重小朋友,有時係害咗佢都唔知,如果小朋友嘅判斷一定正確,就唔需要18歲之前任何事情都需要家長/監 ...

呢樣係真,我仔小學我都後悔揀咗間出哂名係校風好好既happy school寶校俾佢,但佢反而係讀得好唔開心,成日喊,唔願返學唔願溫書,情緒變得好差,但已經無退路,轉唔到校啦。中學我揀返傳統津校俾佢,好在都仲挽救到,好明顯係比小學嗰時開心咗好多,雖然頭兩年可能仲係適應期,學習動力都未夠好(掛住打機,考試都唔肯溫書),但中二下學期&今年中三開始,又好明顯睇到佢進步,好主動積極咁溫書喎,所以我就話好多時都係睇彩數,要睇佢身邊遇到啲咩同學咩老師,幾時開竅,校風好唔好呢啲真係好表面,我覺得最緊要係睇佢仲有冇退路可選。

侯爵府

Jasminema2012 發表於 23-10-21 12:50
我覺得你可以問老師意見,同埋有冇喺心儀中學讀緊嘅家長同學生,呢個最真實

雖然Banding香港都好重要,我 ...

我講真呀⋯ 老師意見反而係唔好信哂⋯老師都要交數,為咗保頭三志願率(尤其是二三線小學)明明係B2頭既學生,老師嗌自行/第一志願報B2C/B3嗰啲⋯ 又係講到間學校校風幾好呀純品呀、寧願做級頭都唔好做級尾呀、培養學習動力幾咁重要、課外活動、關愛之類既嘢,好在我無聽佢講,不過想當年我仔都幾多叻過佢既同學中咗招,派去B3,後悔ing

男爵府

我會棟B2先,讀得吾開心先去插班B3,到時B3吾會吾收。

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-10-22 18:48
你就B2揀B3,我咁啱喺fb就見到人哋B1揀B3我自己覺得小朋友諗嘢仲係好天真單純,家長有責任幫佢揀 ...

所謂尊重小朋友,有時係害咗佢都唔知,如果小朋友嘅判斷一定正確,就唔需要18歲之前任何事情都需要家長/監護人同意/簽名。無傷大雅嘅事就話比佢哋試下揸主意!人生重大事就唔係咁講。第日出咗事個仔女都可能會怨父母當時唔提醒佢。

侯爵府

hfl2000 發表於 23-10-22 18:55
B3直資我聽過朋友講:慕光、匯知都OK,學費都好平。

謝謝

侯爵府

jimliu713 發表於 23-10-22 14:47
請問邊d係b3直資?

B3直資我聽過朋友講:慕光、匯知都OK,學費都好平。

侯爵府

你就B2揀B3,我咁啱喺fb就見到人哋B1揀B3我自己覺得小朋友諗嘢仲係好天真單純,家長有責任幫佢揀間啱佢程度既學校㗎。既然你都有清晰目標係想佢讀到大學,我就諗唔到咩理由一開始就揀間B3既啦,無退路㗎喎,寧願你揀咗B2先,再睇埋呈2呈3考成點,真係考衰咗/派唔到/喺B2讀唔掂,先至考慮叩門/插班B3都未遲吖。同埋校風好唔好呢啲真係好表面,你嗰班實際會遇到啲咩好壞同學/老師,班學習氣氛如何,其實都係睇彩數,不過B3大啲機會遇到SEN同學呢樣係事實來,你小朋友識唔識同SEN同學相處呢?會唔會好厭煩某啲SEN可能會有既行為呢?呢樣你要諗吓。
(利申: 我仔係B2報讀B2A依家中三)
attach1/tmp/phpBjNbHK

侯爵府

Jasminema2012 發表於 23-10-21 12:50
我覺得你可以問老師意見,同埋有冇喺心儀中學讀緊嘅家長同學生,呢個最真實

雖然Banding香港都好重要,我 ...

請問邊d係b3直資?

大宅

你搵b2 心儀果間 睇下 中四 有咩科選舉
又望下 b3 心儀果間 有咩科選擇
如果兩間都差晤多 你選b2
中四 選科 直接影響升大學 或 讀專科出路
讀晤上大學 仍然有好多出路
b2 b3 有 應用學習科 所以會多點另外科目選擇
你問下小學 選校老師有冇提供相關建議
b3 你一定選到 在乎點解晤選返b 2 先

子爵府

我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

你接受到就冇問題
我細仔都係band1揀band2,我覺得佢喜歡就好。

男爵府

靚靚C9 發表於 23-10-21 21:15
咁之後會考咩成績呀?

唔夠10分,印象中冇人升到中六
叻少少既都要repeat 或者出去搵私校

我果間,而家仍然b3C , 全區出名爛仔學校

翡翠宮

2018復活節勳章

去參觀梗係比最好的一面你睇

6年後會唔會介意自己來自B3學校?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Babylyly 發表於 23-10-21 18:21
我都係讀b5 學校
我印象中成個中學嘅英文科冇學過英文,英文係之後讀書再學,難以置信。
但其他科目有學英 ...

咁之後會考咩成績呀?

男爵府

黑白豬 發表於 23-10-21 14:00
我當年仲讀緊band 1學校果陣,喺老師眼中我係壞學生(勁針對我),點知轉咗校去band 5,我喺老師眼中唔止係 ...

我都係讀b5 學校
我印象中成個中學嘅英文科冇學過英文,英文係之後讀書再學,難以置信。
但其他科目有學英文生字,因為係英中。
輕鬆易過,全科唔合格都考級中間,我乖嘅,但老師錫曳學生(同小學唔同)

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊