自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香、小橋流水。
阿女讀開傳統學校,性格不算太外向,係咪中文大學會比較適合呢?
求分享,謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

雲妮彭 發表於 23-10-31 09:50
Wow..真有緣. 佢地應該唔認得對方啦...哈哈..
佢第一揀既係和聲, 唔入. 不過佢後來話其實唔想入和聲, 所以 ...
我仔都係第一揀和聲, 好似話都幾多人揀
點會認得, 比我係街見到我都唔認得

雲妮彭    發表於 23-10-31 10:33
[img=500,400][/img]

伯爵府

好媽媽勳章

miu~miu 發表於 23-10-30 14:57
Oh ~~~ 我仔都係新亞, 可能佢地已經見過喎 佢應該都係第2 掛, 我只知第一入唔到, 話要戴分類帽 :hap ...

Wow..真有緣. 佢地應該唔認得對方啦...哈哈..
佢第一揀既係和聲, 唔入. 不過佢後來話其實唔想入和聲, 所以入新亞, 佢好開心.

祝佢地開開心心過呢4年大學生活!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

雲妮彭 發表於 23-10-30 11:20
新亞啊...入左第2選擇...
阿仔呢? 適應未呀?
Oh ~~~ 我仔都係新亞, 可能佢地已經見過喎 佢應該都係第2 掛, 我只知第一入唔到, 話要戴分類帽
佢住 hall, 不知幾咁適應, 無旺管

[img=500,400][/img]

大宅

happyLC2006 發表於 23-10-30 11:31
而家阿女好期待有機會可以入住宿舍,有機會都想聽吓大家分享。
其實係咪基本上每位學生都會有機會抽得中宿 ...
你可以上YouTube 睇下,好多介紹,我女又係想入住dorm,so open day個日佢同同學去聽talk時, 我就同其他家長去左8下dorm呀,參觀左兩個必宿(另1間據講難入D, 多數收醫科生為主無去睇),暫時我的認知係四舊五新中,有3間係必宿共繕(但位唔多),其他學院多數係四年一宿. 但屋企住邊計分比重高的,若有錯請其他媽咪指正補充^0^

伯爵府

好媽媽勳章

happyLC2006 發表於 23-10-30 11:31
其實係咪基本上每位學生都會有機會抽得中宿 ...

機會高唔高我就唔知.
不過我女今年住宿一年, 佢ROOMMATE住半個SEM, 因為佢明年畢業.
即係可以申請住一半...佢ROOMMATE住得好近, 估係東鐵線...我女元朗...
應該同遠近無直接關係...

佢宿舍係舊的, 2人同房...對園景...

大宅

esmehouse 發表於 23-10-30 09:09
好多女仔都鍾意 CU 多啲,明明爆晒分入 HKU Law,都係鍾情 CU 最緊要阿囡開心
...

係呀,而家佢揀嘅科目比之前HKU target嗰科收生分數仲高,不過佢話都想一試,而且中大有考古學可以副修,佢簡直雙眼發光。

大宅

雲妮彭 發表於 23-10-30 11:20
阿仔呢? 適應未呀?

其實係咪基本上每位學生都會有機會抽得中宿舍呢?即使住得唔算好遠?

大宅

Alice00 發表於 23-10-30 08:55
同路人,家中少女又是因環境及氛圍揀左主打中大,一齊加油,不過同你阿女target 唔同major~~🙌&#127 ...

一樣呀!阿女又係中三選科時最後一刻轉軚
因為佢有興趣的幾個科目成績都叮噹馬頭,難以取捨,最後一刻終於鎖定最有興趣的去揀,幸好都冇揀錯。
佢而家鎖定中大之後,連科目都更加鎖定到,雖然而家所揀嘅科目要求分數比之前想報HKU的更高,但佢話會try the best。
做家長在旁只能繼續支持佢嘅決定。

伯爵府

好媽媽勳章

happylogin 發表於 23-10-29 09:00
因為之前係中大做嘢,因為通常係山上,每次都坐校巴,其實好唔方便,加上多人,有時要等好耐先上到車,淨 ...

係..如果有時間, 索性行路, 30 分鐘. 等車時間可能仲耐.

伯爵府

好媽媽勳章

miu~miu 發表於 23-10-27 12:27
見到你八掛問下, 阿女邊個書院?

阿仔呢? 適應未呀?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

happyLC2006 發表於 23-10-29 13:33
多謝各位嘅寶貴意見啊!
昨天同阿女去多次HKU open day, 佢最終決定揀選中大,佢話始終覺得同HKU Connect唔 ...
好多女仔都鍾意 CU 多啲,明明爆晒分入 HKU Law,都係鍾情 CU 最緊要阿囡開心
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

happyLC2006 發表於 23-10-29 13:33
多謝各位嘅寶貴意見啊!
昨天同阿女去多次HKU open day, 佢最終決定揀選中大,佢話始終覺得同HKU Connect唔 ...
同路人,家中少女又是因環境及氛圍揀左主打中大,一齊加油,不過同你阿女target 唔同major~~🙌🏻會尊重支持佢哋自己嘅選擇,不過少女心比較飄忽,希望佢哋揀定目標能堅持~因中三選科時試過最後一刻轉軚…..haha

珍珠宮

唔關事,睇返個學系排名。

子爵府

ganggang 發表於 23-10-29 11:10
呢個傳說已經係2x 年前既事

傳說即係傳聞啦,你得閒去hku校舍我地市民入得去,學生國際化九成講英文,我係入面返過工!

男爵府

如果樓主女兒想揀psychology 中大和港大的4年課程有d分別!叫佢最好了解下先。
我囝中學時請CU /HKU 的補習學生,感覺HKU 的學生對話比較醒D!
至於話多機會講英文,尤其現在及未來我覺得只會大部分都係普通話學生!在大學附近搭下車就知道。
N年前就真係HKU 國際生較多。

子爵府

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...

我相信一般香港既大學會越來越多國內黎既學生。不如睇下自己想讀既科目邊間好d.

大宅

回覆樓主:

多謝各位嘅寶貴意見啊!
昨天同阿女去多次HKU open day, 佢最終決定揀選中大,佢話始終覺得同HKU Connect唔到,佢鍾意中大嘅氛圍。
所以我都會尊重佢嘅決定,而家佢會將佢嘅Jupas排位重新排列一次,仲話好期待將來有機會住宿舍嘅日子
希望佢嘅努力可以令佢願望成真啦!
再次多謝各位嘅寶貴分享

男爵府

路過。齋講環境,
中大 一一 山明水秀, 景色優美, 但山路多, 書院宿舍分佈不同地點, 來往靠校巴
港大 一一 市區環境, 無甚風景可言。自地鐵開通,方便很多。 來往各學院基本上步行都可以
科大 一一 依山而建, 臨海個邊風景也美。因冇地鐵直達, 一般由市區去較為隔涉。 來往各學院基本上步行都可以

珍珠宮

好媽媽勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 08:38
聽人講香港大學比較多外籍學生,感覺好似比較適合outgoing的人;中文大學好似書卷味濃啲,環境比較古色古香 ...

呢個傳說已經係2x 年前既事

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊