自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

同朋友今日一齊上返深圳香港大學做咗個乳房超聲波同埋2d做影,即刻有報告,但發現有唔好嘅消息, 左邊乳房有舊嘢 屬於4A, 跟住返咗落香港即刻諗住搵個乳科醫生睇睇。
馬國權
黃淑儀
熊維嘉
請問有冇人睇過呢三個醫生?
更新:
原本今朝早去馬醫生度諗住抽針,點知馬醫生睇完我啲報告同埋啲2D夾影片,佢話我啲鈣化點太散同埋好深入,普通抽針應該攞唔曬,唔會太清楚,要我做一隻微創夾胸抽針, 會深入啲同埋攞啲組織會多啲,可以化驗準確啲,價錢$25000,你哋有冇人做過呢個微創?

FJmom    發表於 23-11-4 01:54

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

fanny2014 發表於 23-11-3 17:48
但嗰一刻如果我有諗過香港承唔承認呢度啲報告,如果唔承認嘅話,喺香港都係要再做,所以我先至無做。
...

香港醫生都會睇片多,至於報告都係簡體字同係中文,香港醫生未必明。所以有片係手係最好。唔使擔心

別墅

fanny2014 發表於 23-11-3 17:37
同朋友今日一齊上返深圳香港大學做咗個乳房超聲波同埋2d做影,即刻有報告,但發現有唔好嘅消息, 左邊乳房 ...

祝福樓主

男爵府

janetlam74 發表於 23-12-31 18:49
agree,係香港医呀!

祝樓主早日康復!

大宅

Chau444 發表於 23-12-31 18:27
另外有一個帖也是在討論乳腺科医生,不妨参考

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&t ...

謝謝你

伯爵府

ccy1234 發表於 23-12-31 18:20
唔大鑊,乳房問題唔會死人。係手尾長,同定期檢查多,快啲做曬檢查及早醫治!香港醫會易斷尾,內地信唔過! ...

agree,係香港医呀!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

大宅

Nevaeh72 發表於 23-12-31 18:11
請問你打算睇邊個醫生?我月頭照完也是4a,而家又驚又煩。

另外有一個帖也是在討論乳腺科医生,不妨参考

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23716915

男爵府

回覆樓主:

唔大鑊,乳房問題唔會死人。係手尾長,同定期檢查多,快啲做曬檢查及早醫治!香港醫會易斷尾,內地信唔過!

大宅

Nevaeh72 發表於 23-12-31 18:11

朋友介紹了英偉亮医生,他除了星期六在中環駐診外,星期四則會在乳健中心駐診。

昨天我帶同國內的報告到中環診所給他看,即時做抽針,連診金$6700,他手勢唔錯唔痛,報告大約要等一星期。

之前朋友則是在乳健中心做檢查及抽針,費用應該較便宜,你不妨致電了解。

大宅

Chau444 發表於 23-12-31 17:06
樓主,祝福您一切安好!新一年身體健康,事事順利。

近日我也是在深圳人民医院做了乳房超聲波及夾胸檢查 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望樓主安好!

大宅

同朋友今日一齊上返深圳香港大學做咗個乳房超聲波同埋2d做影,即刻有報告,但發現有唔好嘅消息, 左邊乳房 ...

樓主,祝福您一切安好!新一年身體健康,事事順利。

近日我也是在深圳人民医院做了乳房超聲波及夾胸檢查,屬4A並建議我做微創手術,費用約8000-9000元。

國內医生是建議一步到位做微創手術,主任医生話即使做抽針後,也是要隨後做微創手術拿掉,不如乾脆一次性處理。抽針費用則大約1000多元,由於要3/4天後才有報告,所以我最終還是決定回香港跟進抽針。

水晶宮

fanny2014 發表於 23-11-3 17:48
但嗰一刻如果我有諗過香港承唔承認呢度啲報告,如果唔承認嘅話,喺香港都係要再做,所以我先至無做。
...

應該上面做埋抽針,又快知道結果,而且平好多,這間醫院同香港大學合作,醫療券都用得,應該係承認的。真係吾承認咪先返港做多次抽針囉。.

珍珠宮

祝福你身體安康,希望係虛驚

子爵府

fanny2014 發表於 23-11-4 11:00
我都有諗過喺深圳嗰邊抽埋,但係我覺得無論好或唔好結果,返嚟香港睇醫生,都係要你喺診所再抽多一次
...

呀~ 香港點都要等幾日(我足足一個星期),如果我係你,我會即時大陸做,起碼知左個結果先,唔使囉囉攣咁耐。

其實上次我驗到4B,我唔覺得有咩大不了,我唔知原來係唔好野。咁我照去粗針,上次4A都係咁做,我今次完全唔驚唔擔心。

係到我嘅婦科醫生收到報告,佢好緊張咁係佢放工嘅時候(好似係即將放長假之前)自己親自打電話話俾我聽我冇事呀,我好記得佢講「見你4B,嚇死我,好在個結果係良性」醫生重複咗幾次俾我聽「良性」,好似驚我聽唔清楚咁,我先知,下? !乜4B原來係大獲㗎?

不過點都好,總之祝你順利渡過~

水晶宮

唔理边個醫生,book到边個都睇咗先,你三個都出名的,但要book快就唔知

男爵府

回覆樓主:

馬國權,佢地好快速幫你照,手勢也好。

伯爵府

回覆樓主:

我幾年前某日摸到胸 (唔記得左定右) 有粒嘢,去睇熊維嘉醫生 (我醫護嘅親人介紹),抽粗針,手勢好。

大宅

回覆樓主:

其實係咪十個女人照8個都有野? 見親照完都有野

侯爵府

回覆樓主:

馬醫生同診所姑娘都好好,佢會睇你情況安排快期,但就會夜,同等好耐,我試過等到成10pm先睇,但都值得。

希望樓主平安無事。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊