自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

垃圾徵費2023

香港政府料於2024年4月1日實行垃圾徵費,市民需要透過指定垃圾袋及標籤拋棄垃圾,最平每公斤收費$0.11起,指定垃圾袋有9種大小容量,最大容量每個收費$11。違例者最高罰款50,000元。

按現行的垃圾收集及處置制度,政府建議垃圾收費按以下3種模式徵收:

1. 「按袋」收費 市民須預先購買指定袋,包妥垃圾方可棄置。指定垃圾袋的收費建議定為每公升0.11元,有9種大小容量供一般市民使用,包括背心(3公升 – 20公升) 及平口設計(20公升 – 100公升)。

2. 「按標籤」收費 若大型垃圾(如傢俬)未能放進指定垃圾袋,市民亦須為每件垃圾貼上指定標籤方可棄置,每個劃一收費11港元。

3. 按重量徵收「入閘費」 由私營廢物收集商利用非壓縮型垃圾車收集和棄置的垃圾,將按棄置於廢物處置設施(即堆填區或廢物轉運站)的垃圾重量,徵收入閘費。 垃圾徵費2023|購買膠袋途徑 「指定垃圾袋」和「指定標籤」均可於獲授權銷售點購買,包括超市、便利店、郵局、油站、自動售賣機及網店。值得留意的是,指定標籤須有防偽特徵,包括條碼、二維碼、批號及防干擾設計。

垃圾徵費2023|罰款 如發現違法,定額罰款通知書每張$1,500,如經審訊後首次定罪,最高罰款$25,000及監禁6個月,再次定罪最高罰款$50,000及監禁6個月。

https://www.gotrip.hk/854760/?utm_campaign=GOtrip_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_GOtrip

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: https://www.gotrip.hk/854760/?utm_campaign=GOtrip_ContentCopy&;utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_GOtrip

垃圾徵費| 2024年4月1日正式實施 香港每日製造的固體廢物將近2萬公噸,堆填區逐漸飽和,而立法會2021年8月26日恢復《2018年廢物處置(都市固體廢物收費)(修訂)條例草案》二讀,最後以37票贊成及1票反對下,三讀通過草案。預計經過18個月準備期後,經立法會同意再擬定正式生效日期便會正式實施。日後當市民棄置家居廢物須購買指定垃圾袋,每公升收費 $0.11,當局預計三人家庭每月開支需約50元。原訂2023年底正式開始收費,政府現決定將計劃押後一期,延期至明年4月1日。

https://www.gotrip.hk/%e7%94%9f%e6%b4%bb/%e5%9e%83%e5%9c%be%e5%be%b5%e8%b2%bb-%e6%97%a5%e6%9c%9f-%e6%94%b6%e8%b2%bb-plt-854760/

子爵府

bellmai 發表於 23-11-12 21:44
我屋企就三百尺,垃圾桶都嚴阻訂,仲要分類都唔知點搞。得百令200呎嗰啲立米樓仲慘。
政府官真係好得閒
...

香港唔離地都做唔到高官

男爵府

小mama 發表於 23-11-12 21:43
我覺得執行比較難

主要靠住戶自律~
政府應該做好D配套, 推動市民做回收~
最好每個屋邨都增設綠在區區(唔係流動站)~
我樓下嘅回收箱長期滿爆, 回收品多到要堆放係地下~
如果去最近嘅綠在區區要行45分鐘, 而且成日排長龍~
有幾次路過見到成十幾人排到出門口等回收, 好誇張~

男爵府

1 個20 公升背心袋, 要2.2 元一個,勁貴

珍珠宮

2024年龍年勳章

政府開多點綠在區區先啦, 咁遠點拎去回收?

我預了比錢買垃圾袋了, 增加政府庫房收
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

為咗少d 垃圾,
唯有盡量唔消費了,
到時唔好怪市民拖跨經濟。

伯爵府

回覆樓主:

我屋企就三百尺,垃圾桶都嚴阻訂,仲要分類都唔知點搞。得百令200呎嗰啲立米樓仲慘。
政府官真係好得閒

珍珠宮

silence莓 發表於 23-11-12 03:56
除非每層樓都裝360度冇死角CCTV影住, 否則一定有人唔跟規矩掉垃圾~

我覺得執行比較難

大宅

村平時都聞到人燒垃圾,可能日後更嚴重

capricornbb    發表於 23-11-13 07:37

大宅

網購個啲一大盒,又盒中盒又包裝袋
到時會唔想買

capricornbb    發表於 23-11-13 07:37

大宅

KKM 發表於 23-11-12 15:36
我啲日日食外賣的點算?

攞個盒去買外賣

別墅

第時我攞呢個垃圾袋去買餸,希望唔會俾人笑

男爵府

cecelc 發表於 23-11-12 18:57
外賣盒我只留一部分,無心機洗完拎去回收,

不過外賣餐具就無拎好耐,用自己屋企筷子匙羹 ...

睇下想唔為環保為慳錢囉
想就會做
我以前都唔會洗發泡膠盒留嚟回收,而家會
但買鮮肉鮮魚果個膠袋就唔會洗,我認我懶

男爵府

cupid0627 發表於 23-11-12 19:52
係呀,我上面回過,如果認真回收,每日嘅垃圾其實係極少!如果我屋苑將來有廚餘回收,我肯定,我只需要買 ...

我都好想有廚餘回收

珍珠宮

katrinamama 發表於 23-11-12 20:16
其實一層當8個單位,平時每個單位把垃圾包好放在後樓梯。如果到時發現有一户冇用,那麼政府怎樣去控告邊一 ...

樓宇屬私人地方,政府唔會理。
無用指定垃圾袋的垃圾,垃圾車應該唔會收。咁最大可能係物管用管理費幫呢啲垃圾入袋,即係守法的用戶幫唔守法的用戶埋尾,俾埋佢哋果份垃圾袋費,最終的最終,多咗筆支出,加清潔工入袋的人手時間,加管理費囉。

capricornbb    發表於 23-11-12 21:28

大宅

公屋D人乖乖地掉垃圾 落垃圾筒已很好了
仲搞咁多野

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

侯爵府

回覆樓主:

其實一層當8個單位,平時每個單位把垃圾包好放在後樓梯。如果到時發現有一户冇用,那麼政府怎樣去控告邊一户冇用徵費膠袋?

子爵府

^^Hannah^^ 發表於 23-11-12 18:50
大型屋苑應該唔會就咁用垃圾車送去堆田區
我屋苑回收衣物係另一間公司嚟收

係呀,我上面回過,如果認真回收,每日嘅垃圾其實係極少!如果我屋苑將來有廚餘回收,我肯定,我只需要買最小的垃圾膠袋。

珍珠宮

回覆樓主:

擾民

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊