自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

朋友小孩讀幼稚園,有幾位印度小同學,小孩都有同佢地玩,小孩話自己父母要返工,印度小孩串朋友小孩:”我屋企人唔駛返工,為乜你父母要返工?‘’
, 朋友打工仔,條氣唔順向我訴苦。
唉,我夠知啦。公綜家庭, 究竟可以点??
我都知唔公平。我都明咩事。

別墅

我以為小朋友讀私幼,個阿爸阿媽有錢到唔使做

複式洋房

朱古力包包 發表於 23-11-13 12:08
朋友小孩讀幼稚園,有幾位印度小同學,小孩都有同佢地玩,小孩話自己父母要返工,印度小孩串朋友小孩:”我 ...

呢個世界就係咁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

童言無忌啫,俾著係你朋友,會唔會大人辭職兼使曬副身家,再一家去申請綜援吖

叫佢睇開啲啦

子爵府

朋友小孩讀幼稚園,有幾位印度小同學,小孩都有同佢地玩,小孩話自己父母要返工,印度小孩串朋友小孩:”我 ...

又係你!超級無聊,唔記得睇名,入錯post ,閃

子爵府

幼稚園生點會識咩系串呀?你朋友又知人拎綜援?講者無心聽者有意,你朋友系玻璃心,又鍾意諗人哋系咩就當系事實!你兩個同類人,社會多啲咁嘅人搞分化就慘了

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

做人洗乜理人哋講乜呀

翡翠宮

邱悠月 發表於 23-11-13 12:32
我就未見過小朋友會講呢啲話題,通常只係講玩咩玩具
可能你果啲係神童
...

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

問返佢屋企玩咩玩具, 一年去幾多次旅行/迪士尼, 食幾多次自助餐? ?
應該返工既媽媽可以俾到多d娛樂小朋友吧. (如果無就無嘢講)

珍珠宮

whyyou 發表於 23-11-15 09:08
我反而好奇點解以樓主住私樓,做Director, 家族又個個身份顯赫住山頂嘅人點會有啲咁低下階層嘅朋友,仲要 ...

同問。
真窮定假窮,有錢定無錢。真的假不了。假的真不了。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實個風氣唔好, 細路第時又學父母洗乜返工, 睇過遍文章。

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-11-15 07:24
你咪浪費時間認真回啦,佢的世界個個都搵佢苯。我甚至懷疑係咪有人有份食阿公搵緊納稅人苯,先咁得閒同無 ...

我反而好奇點解以樓主住私樓,做Director, 家族又個個身份顯赫住山頂嘅人點會有啲咁低下階層嘅朋友,仲要樓主自己冇細路個朋友都同佢呻細路返學遇到嘅雞毛蒜皮事咁神奇,根本樓主同佢朋友層次差幾班點會傾呢啲嘢呀,擺明樓主就作到冇嘢好作啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

要教我地小朋友, 我哋理直氣壯, 靠自己搵食勤力的人咪要返工囉。不過其實幼稚園咁細個小朋友, 應該唔明綜援果啲野, 順覺得父母應該唔洗返工, 點解你父母要, 可能就係咁簡單。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

題外話,其實本地小朋友好少入讀呢啲學校
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

象牙宮

叫小朋友反問同學 你父母唔駛返工,是公綜家庭?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

loveclementine 發表於 23-11-13 12:55
幼稚園小朋友識講得咁深入?
連屋企拎綜援都知?

唔知有冇討論下俄烏巴以施政報告呢,可能一見面就「喂..澳門又派錢」

侯爵府

邱悠月 發表於 23-11-13 12:32
我就未見過小朋友會講呢啲話題,通常只係講玩咩玩具
可能你果啲係神童
...

珍珠宮

好搞笑,真係以為夏xx家族小朋友串佢
人哋家族係香港植根隨時耐過我同你

好可惜佢吾識我

大宅

你朋友唔通想好似人地咁拎公援唔返工??

水晶宮

印度小朋友見自己父母唔使返工,以為其他父母都唔使返工,好正常。佢嗰句只係一句普通句子,係你朋友自己玻璃心,過份解讀,將大人嘅眼光放咗落小朋友到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊