自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

韓“第一夫人”力推“禁食狗肉”令,狗肉養殖協會:考慮把200萬隻狗扔到首爾街頭

韓國狗肉養殖者協會會長朱榮峰(音譯)近日對政府正計畫出臺法案禁止消費和銷售狗肉的計畫稱,倘若政府通過“禁食狗肉”的決議,該組織成員考慮將200萬隻狗扔到首爾主要的政府大樓和推動該法案通過的議員家附近。今年9月,有報導稱韓國立法者計畫出臺一項法案,以禁止消費和銷售狗肉。相關法案由韓國主要反對黨“共同民主黨”提出,法案一經提出便得到了執政黨“國民力量党”支持,兩黨還共同組成了一個由44名議員組成的非議會小組,旨在“禁止狗肉交易”。報導當時稱,在兩大黨支持下,該法案將獲得足夠多的支持票並得以通過。另有報導稱,韓國各黨政客之所以支持“禁止狗肉行業”,(認為這一行業)殘忍和不衛生是主要原因。執政黨政策委員會委員長朴大哲(音譯)稱,韓國約有1000萬個家庭飼養寵物,是時候停止吃狗肉了。報導稱,樸大哲用“金建希(韓國第一夫人)法案”來指代這一禁食狗肉的法案,不過被黨內成員指責奉承總統。據瞭解,韓國總統尹錫悅妻子金建希一直致力於禁止所有類型的狗肉消費和交易。“人類應該和動物共存。”金建希在8月的一次活動中表示,非法吃狗肉的活動應被禁止。據報導,執政黨提議,對狗肉貿易交易者最高應判處5年監禁或罰款5000萬韓元(約合人民幣27.6萬元)。反對黨則認為,應對狗肉貿易交易者最高判處3年監禁或罰款3000萬韓元。報導稱,倘若相關禁令最終得以通過,預計將於2027年生效。屆時,政府會對因此禁令而遭受損失的相關企業提供財政補貼。飼養狗的農民和狗肉餐館老闆則敦促政府不要通過該法案。韓國狗肉養殖者協會會長朱榮峰(音譯)稱,禁止食用狗肉的想法是“瘋狂”的。他表示,該組織成員正考慮將200萬隻狗扔到首爾主要的政府大樓和推動該法案通過的議員家附近。朱榮峰堅稱,“吃狗肉”是一項不容侵犯的權利,並堅稱相關禁令是一種歧視。據悉,過去幾年,韓國狗肉的消費量在下降。在今年9月的一次韓國民眾民調中,86%的受訪者表示自己沒有吃狗肉的意願,大多數受訪者表示支持通過禁令。據韓國養殖者協會資料顯示,近年來,韓國農場數量減少了近一半,但每年仍有70萬至100萬隻狗被宰殺。

***韓國大約有1150個養狗場、飼養超過50萬隻狗,還有34個屠宰場、219家分銷公司和約1600家狗肉供應餐廳…一刀切肯定行唔通,因為好多人靠佢開飯,政府應該幫助佢咃轉型(例如改食羊肉,開始時政府每隻羊津貼多少錢,逐年遞減,計劃五至十年完成禁食狗肉。)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

呢到有人話狗狗有靈性
牛都有重靈性生物, 呢堆人有無食牛?
兔仔, 寵物豬, 馬都好可愛亦係人類寵物, 一樣有人食

點解又唔使全球禁止食佢地?
唯獨要求全世界禁食狗肉?

鯨魚都係高智慧生物, 點解禁唔到捕鯨?

我好反對食狗, 亦好討厭個堆雙重標重嘅人

子爵府

andyman 發表於 23-11-30 08:30
去韓國見超市有狗肉賣,真不敢相信,好可怕。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

OKC 發表於 23-12-3 02:31
日本人食馬肉刺身,我覺得好殘忍

好多人雙重標準

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

狗係高靈性的動物,希望可以以全世界禁食狗肉

侯爵府

回覆樓主:

最殘忍係日本仔捕殺鯨魚,又唔見啲人為鲸魚發聲?日本仔做盡傷天害利嘅事包括倒核污水破壞生態環境班大愛人士就鵪鶉,只要有中國2字就大大聲指摘。

侯爵府

怪獸青BB 發表於 23-11-30 08:06
原來韓國可以食狗肉,真係唔知

x 2

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

OKC 發表於 23-12-3 02:31

袋鼠國都食袋鼠肉先恐怖!

又唔見出產熊貓食熊貓!都話中國香港人

最加蝦自己人

侯爵府

OKC 發表於 23-12-3 02:22
多年前跟阿爸返鄉下(廣東省),去省城一間酒樓食飯,見到有個菜好似叫龍虎鳳,係將狗肉貓肉同蛇一齊煮個 ...

係叫龍虎鳳呀

公爵府

究竟我是誰 發表於 23-12-1 21:17
馬算係寵物嗎?西方國家有人食馬肉

公爵府

free2020 發表於 23-12-3 02:15
都唔係,我鄉下廣東,佢地好鍾意食貓狗,第一次返鄉下,真係嚇死我
...

多年前跟阿爸返鄉下(廣東省),去省城一間酒樓食飯,見到有個菜好似叫龍虎鳳,係將狗肉貓肉同蛇一齊煮個煲,真係諗起都想嘔

公爵府

andyman 發表於 23-11-30 08:30
去韓國見超市有狗肉賣,真不敢相信,好可怕。

侯爵府

Angela77 發表於 23-12-1 20:10
唔係所有中國人都食狗,係廣西人鐘意食狗!

都唔係,我鄉下廣東,佢地好鍾意食貓狗,第一次返鄉下,真係嚇死我

侯爵府

夕張蜜瓜 發表於 23-12-1 10:40
有次去首爾旅行, 見running man 介紹街市小食, 點知見到檔賣狗肉, 仲有個頭掛起
...

男爵府

華妹妹 發表於 23-12-1 12:46
你覺得腥腥馬騮食唔食得?

吃野味引發的病毒慘案——沉痛的歷史教訓。

大宅

回覆樓主:

袋鼠可愛嗎?點解澳洲人食袋鼠肉冇人發聲?西方人將豬嘅屍體風乾後(火腿).切片嚟食點解大家又接受?日本人將活魚不經任何烹煮,大家食又話好正常.養海水魚,觀賞魚,金魚嘅人係唔係都應該反對人食魚呢?現今社會要你接受同性戀,反為歧視的選擇食物嘅人

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

newcomer550 發表於 23-11-30 08:36
純粹討論下, 點解可以食豬牛羊雞, 但唔可食貓狗.

利申, 冇食過貓狗, 亦唔會食. ...

哩個問題我都想問好耐,豬牛雞鴨羊都一樣係生命

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tutik 發表於 23-11-30 08:40
因為貓狗已經榮升為人類嘅寵物、伴侶、仔仔女女,如果食佢就會有好多人反胃?
...

馬算係寵物嗎?西方國家有人食馬肉

大宅

櫺囹桼 發表於 23-11-30 07:29
韓“第一夫人”力推“禁食狗肉”令,狗肉養殖協會:考慮把200萬隻狗扔到首爾街頭

韓國狗肉養殖者協會會長 ...

珍珠宮

好恐怖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊