自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性,有時真係覺得呢啲比賽目的係想賺錢而求其搞個比賽出嚟。基層家庭小朋友真係未必負擔到,其實真心想知有冇啲比賽係免費而又有認受性呢?或者唔係免費,幾十蚊報名費都好呀,唔係下下400幾蚊,仲要獎品只係證書一張,感覺嗰啲所謂比賽機構真係搶錢咁,九唔搭八整一系列比賽出嚟呃錢,有冇人有同感?

侯爵府

育兒性格勳章

Roblox 發表於 23-12-20 11:34
感謝各位,其實我真係好想知邊啲比賽真係有認受性,值得俾錢參加,可唔可以舉例一下?學校音樂節朗誦節嗰個 ...

學校揀得去嘅會認受性高好多

水晶宮

BK Milk勳章

awless 發表於 23-12-19 11:36
香港呢D 高壓社會, 小朋友都要整cv, 買證書, 你明我明, 各取所需姐, 百貨應百客, 唔可以話係呃錢 ...

又唔一定要參加
自行決定

伯爵府

樓主覺得可行,咁可以自己去搞呀,唔當做生意,都起碼要收支平行吖

評審要有番D地位,時薪點計?地方要容到咁多人,時租點計?要幾多人接待,時薪又點計?陣間有人跌親,怕唔怕上身,要買保險?背景要唔要整塊牌或BANNER,租VAN都要比錢呀?主持人就算係兼職都要有車馬費吧

學界之類好多係有人SPONSOR先咁平,現實就係咁

想咁多人用愛發電服務你,重又高檔有認受性,去參加學界同十八區政府搞既,要預咗 真 競爭激烈

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係一盤生意

大宅

yk2 發表於 23-12-20 09:53
其實好多無乜公信力,學校亦唔認可,只賺家長自我感覺良好嘅錢而已,要小心選擇,否則只浪費時間及金錢
...

有冇邊啲比賽學校通常會認可的?我唔介意俾錢參加比賽,係唔想參加一啲九唔搭八嘅比賽浪費時間同金錢,如果個比賽係值得,有認受性就真係唔介意俾錢參加,只係坊間太多無聊比賽混水摸魚,家長無經驗選擇嘅時候真係頭都大,我情願小朋友用實力比賽,無獎都唔緊要,而唔係比錢買無認受性嘅豬肉獎!

大宅

回覆樓主:

感謝各位,其實我真係好想知邊啲比賽真係有認受性,值得俾錢參加,可唔可以舉例一下?學校音樂節朗誦節嗰個我都知道比較出名,真心覺得主辦單位有咁多學校補習班加持,每個參賽者收200幾蚊都真係好和味,不過呢個比賽算比較出名超多人參加都起碼叫做有啲認受性,當然我覺得最理想係錄影比賽嘅應該要收平啲,例如100蚊會合理啲,當然只係我個人諗法。

除咗呢個之外,可否舉例一下邊啲比賽真係有認受性?我成日開FB彈左好多比賽出嚟,數以百計不知名學會,個個都攪比賽,真心唔知邊個比賽係值得報名,有經驗的JM可否舉例下?我都係希望幫小朋友報下畫畫,樂器或歌唱比賽攞經驗。

子爵府

Roblox 發表於 23-12-19 11:32
有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性, ...

其實好多無乜公信力,學校亦唔認可,只賺家長自我感覺良好嘅錢而已,要小心選擇,否則只浪費時間及金錢

子爵府

要比幾百參加個d,多數係冇咩認受,我女幼稚園參加好多依d畫畫比賽,個時唔知,有咪參加。基本上你一俾錢參加就一定有獎,之後到細嗰個就冇參加過啦。

男爵府

回覆樓主:

睇下乜比賽,很多學界,校際也收費,有些學校比$,我囡的朗誦比賽,不是學校選人去,人人可自費參加,老師鼓勵同學都參加,要佢地練習,學習,上台吾會驚,不是為名次。如果收費吾太高,都可接受,請評判和工作人員都糸有費用,獎杯都要$的。比賽都糸訓練小朋友膽色,學習訓練,見識其他人水平,精益求精,認識朋友,有獎就是鼓勵。証書就係一個記錄,大家都話無乜用。可選擇性參加比賽。

男爵府

回覆樓主:

因為有價有市

男爵府

Roblox 發表於 23-12-19 11:36
試過一次個比賽話係免費,點知之後話我小朋友得到銀獎,如果要個獎就要俾200蚊買返,唉,又係巧立名目,引 ...

咁都得
咁真係自己出錢買獎俾自己

侯爵府

唔好話比賽啦,考試一樣係為賺錢,冇錢賺搵鬼攪。我覺得揀比賽可以睇吓佢以往揀開咩評判,場地,過程安排得好唔好,如果係好評判靚場地,貴啲都冇問題啦,好多比賽仲係請外國教授級評判,又機票又酒店咁,請工作人員,買獎牌等等都要錢。

原來都幾多人覺得比賽係睇對升學有冇用,同埋覺得比賽只係為左攞獎。
我覺得比賽係為左磨練小朋友,輸贏都學到好多野,攞左冠軍既,唔係只係果幾日開心,贏得多,反而跌得越甘,點樣輸到貼地都企得番起身先叫真正既贏。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

供求問題, 家長想要cert, 市場咪有供應, 但咩都有個價, 睇下邊個肯俾。

我有朋友d仔女參加繪畫比賽, 係飛去馬其頓, 係街邊日以繼夜用不同繪畫方式寫生, 家長都一同出發以作照顧。 所以除咗金錢之外, 仲要好有 heart 先做到。

伯爵府

yurijm 發表於 23-12-19 13:32
同意
同埋樓上話乜家長智商稅
學校何嘗唔知?

喺呀!
有證書只証明家長有出力有出錢

大宅

2024年龍年勳章

annie133 發表於 23-12-20 08:22
緊係啦,人哋有生意頭腦
錄影比賽先好賺啦,場地都不用租
同一首歌幾十組幾十個冠軍,皆大歡喜

錄影都可以比賽; 又唔使租場地又唔使請評判;你話可以上台都可以訓練下小朋友嘅擔! 其實佢哋嘅獎有冇認受性!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

選擇黎者,正如有小朋友讀International school 有人讀津校,想要咩效果者

伯爵府

SmallTungmama 發表於 23-12-20 08:20
就係收費不是太貴; 造就在一個好大嘅商機!

緊係啦,人哋有生意頭腦
錄影比賽先好賺啦,場地都不用租
同一首歌幾十組幾十個冠軍,皆大歡喜

大宅

2024年龍年勳章

annie133 發表於 23-12-20 08:16
$200幾蚊抵玩嗱
其實都係志在鼓勵下小朋友
不需要咁緊張

就係收費不是太貴; 造就在一個好大嘅商機!

伯爵府

SmallTungmama 發表於 23-12-20 07:44
呢個比賽年年都有;區區都有辦;場場都有冠軍; 每年只係冠軍都唔知出幾多個! 仲有啲有財力嘅家長搵評判 ...

$200幾蚊抵玩嗱
其實都係志在鼓勵下小朋友
不需要咁緊張

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊