自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

令我回想起小時候到街市買餸,小販們是用咸水草和報紙的,當時沒有膠枱布和垃圾袋的,全是用報紙,可惜,現時報紙實在矜貴得很。大家一起回到6/70年代吧!

侯爵府

minniemouse 發表於 24-1-18 02:39
令我回想起小時候到街市買餸,小販們是用咸水草和報紙的,當時沒有膠枱布和垃圾袋的,全是用報紙,可惜,現 ...

200幻人話香港最好變返做漁港嘛,咁快唔記得?

珍珠宮

YEOMORGAN 發表於 24-1-19 07:47
我而家都用買餸籃,真係好好用。唔使N個袋。D膠袋其實返到屋企無用。
我買餸都盡可能唔要袋,豆腐自己帶盒 ...

如果是ftm或從家中出發去買餸,用買餸籃,及自備盒更好, 如果是放工後去買用,我建議是帶重用膠袋及環保袋更輕便,不過回家就要洗多樣野。

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-1-19 00:26
個個年代簡簡單單、啲人又 nice、有公德心、又唔自私,反而科技發達人就變得冷漠無情,又自私同冇公德心, ...

又有公德心應該是你想多左,周圍食煙吐痰亂掉垃圾哎交打交成日發生

象牙宮

minniemouse 發表於 24-1-18 02:39
令我回想起小時候到街市買餸,小販們是用咸水草和報紙的,當時沒有膠枱布和垃圾袋的,全是用報紙,可惜,現 ...

咸水草和報紙 = 环保。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

其他我唔肯定係咪用報紙,但去雜貨舖買炸菜就一定係用一張「黃頁」紙包住加條咸水草綁住

珍珠宮

我而家都用買餸籃,真係好好用。唔使N個袋。D膠袋其實返到屋企無用。
我買餸都盡可能唔要袋,豆腐自己帶盒。菜有時自己帶個保鮮袋。

除了魚我不能接受腥和血水一定要用膠袋。

大宅

回覆樓主:

辦法總比問題多,睇下自己有冇心去環保

大宅

回覆樓主:

疫情個個都拖買餸車,可以用膠盒去買肉類,又環保又衛生

珍珠宮

2024年龍年勳章

yantung2010 發表於 24-1-19 00:37
回覆 minniemouse 的帖子

係咪咁,所以果時未聽過雞啄親人呢?

Minniemouse:-P

珍珠宮

2024年龍年勳章

個個年代簡簡單單、啲人又 nice、有公德心、又唔自私,反而科技發達人就變得冷漠無情,又自私同冇公德心, ...

以前年代,街坊生個B會請街坊食薑醋。而家唔只薑醋無得食,就連出街都會等無乜人先出,因為佢地覺得多菌。

珍珠宮

以前鄰舍關係好好,而家小小事都投訢你,我自己屋半夜開下廚房燈都被隔離投訢

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

但係宜家d人唔識用咸水草嚟紥菜/魚/肉,以前d人紥得又快又實淨,fing都唔甩

侯爵府

回覆 minniemouse 的帖子

係咪咁,所以果時未聽過雞啄親人呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wan_sosin 發表於 24-1-18 10:10
以前生活先真係環保,以前買飯盒係紙盒嚟嘅,去街市買餸無需膠袋。
後來轉用膠袋仲好似好文明進步咁樣,而 ...
個個年代簡簡單單、啲人又 nice、有公德心、又唔自私,反而科技發達人就變得冷漠無情,又自私同冇公德心,不順自己就只識怨
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

回覆樓主:

讀書時食既飯盒係紙造,入裏反光銀色,食完可以照鏡

珍珠宮

yantung2010 發表於 24-1-18 16:03
回覆 薯圈 的帖子

最近一兩年有提倡過,唔記得點解無咗影

係呀,1x-20年前有環保團體提倡過用返鹹水草,睇落都幾ok.
attach0/tmp/phpVwAvjk
attach1/tmp/phpgeAtKJ
attach2/tmp/phphvMBb9
attach3/tmp/phpQ14QCy
attach4/tmp/phpFCrc4X
attach5/tmp/phps6qCvn

珍珠宮

2024年龍年勳章

yantung2010 發表於 24-1-18 22:28
回覆 Horsebbj 的帖子

買生雞紥住對腳就抽番屋企啦

係呀,如果係生雞,隻雞會腦充血

珍珠宮

2024年龍年勳章

Horsebbj 發表於 24-1-18 18:51
買魚用條咸水草縛住魚鰓位就可以

如果條魚未死條尾會兩頭揈

公爵府

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 24-1-18 11:04
咁用包叉燒個d隔油紙都可能ok喎,再加鹹水草縛住。 不過而家賣菜嘅人未必識縛

同埋如果係好細條 ...
好似係直接放落個買菜籃入面

魚呀、肉呀先包/扎住

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊