自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

航空公司航班超賣的情況時有發生,旅客隨時有機會去到閘口都上唔到機。早前無綫《東張西望》主持容羨媛就分享自己滯留加拿大機場一事,她說:「第一次搭飛機上唔到機!估唔到check-in 哂,寄晒行李,過埋關,去到閘口都可以出返嚟!究竟發生什麼事?!」

大家有冇試過因為機票超賣而上唔到機
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20028443
attach0/tmp/phpqsAGS0

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

珍珠宮

弱弱一問,點解要超賣既

水晶宮

回覆樓主:

我 30年前在加拿大 讀中學嘅時候,香港飛返去都試過係咁, 第二日再飛,送一張機票,再upgrade business class

伯爵府

親子王國15週年勳章

早排內陸機, 細機, crew member 射波, 成班機cancel, 航空公司包咗一晚酒店, 交通, 食, 另加$1000 cad
因為民航法例, 人為delay over 9 小時, 要賠$1000

珍珠宮

有,賠每人€250。
但上年九月到依家仲無搞掂個賠償滙錢方案。

男爵府

syne403 發表於 24-3-24 13:35
航空公司航班超賣的情況時有發生,旅客隨時有機會去到閘口都上唔到機。早前無綫《東張西望》主持容羨媛就分 ...

試過有年公司出 trip,網上 check in 咗,去到話冇位比我。

嗰時我係同幾個日本大老細一齊去,佢哋成日飛係 VIP 級,佢哋同職員講話我一定要同佢哋一齊飛,唔係會影響行程。之後職員即刻畀返位我。

男爵府

amypekkle 發表於 24-3-26 04:58
邊間航空公司咁好?

我老公試過用搭CX用里數換的機票,去機場路上收到電郵通知話班機取消,打電話去熱線 ...

我都係cx呀

複式洋房

syne403 發表於 24-3-24 13:35
航空公司航班超賣的情況時有發生,旅客隨時有機會去到閘口都上唔到機。早前無綫《東張西望》主持容羨媛就分 ...

P

侯爵府

我一家試過uo 台中返
去到機場問我願唔願意改第二日返
每人補4千台幣加酒店
不過我已玩7日
只想快d 返香港
所以冇接受

珍珠宮

好媽媽勳章

happyyee 發表於 24-3-24 13:42
有,不過之前ailines以賠償加upgrade換我第2日飛
前題我張機票要係用分換

邊間航空公司咁好?

我老公試過用搭CX用里數換的機票,去機場路上收到電郵通知話班機取消,打電話去熱線,冇任何offer,話最多只係rebook明日同一班機。

好彩佢堅持去機場睇吓咩情況,去到發覺同一目的地仲有機未開出,可以即時check in,轉早一班機。

珍珠宮

回覆樓主:

其實幾十年前,航空公司好常超賣。我當年去送親戚機回英國,見10幾人圍住check in counter嘈,原來全部都買咗機票,但冇足夠機位,期間家人發現職員俾位一個外國人,家人(係ABC)即轉用英語向職員要求俾一個位親戚,如果唔係就投訴。職員先俾個位出嚟。

珍珠宮

catcat6083 發表於 24-3-26 00:39
我試過一行9人,坐荷航去荷蘭,好似係德國飛荷蘭,check in 時兩個小朋友 check 唔到in,(自助)話機位滿曬 ...

蝦你係中國人,所以想cut 你個位,但你堅持下同情況,航空公司又唔敢唔俾位你,但會向其他人埋手。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 24-3-24 05:51
會唔會佢係換飛果種,先搞到check in已無位,行李寄埋仲要睇彩數嘅最低priority。
...

我都覺得如果真金白銀一早買一早劃了位的,除非自己放棄如果唔係唔會咁,一係佢換飛,一係本身都遲買飛所以先一直冇位又最易被踢返出來

侯爵府

好多年前學校假期,我仔喺英國返HK度假,check in 時,航空公司問佢&幾個同學可唔可以改後一日,offer 係包一晚酒店住宿另加600英鎊,當年一鎊係兌十四、五蚊港紙嘅年代,為起都有八、九千蚊,佢幾個同學就喺酒店打電子遊戲機打足一日,不知幾開心!

男爵府

我試過一行9人,坐荷航去荷蘭,好似係德國飛荷蘭,check in 時兩個小朋友 check 唔到in,(自助)話機位滿曬,去 counter 問,話下一班機,下,遲幾個鐘,唔可以啦,兩個十零歲我都唔想,跟住地勤叫我地入去侯機室同 counter 再講,後尾又可以了,唔知點解

男爵府

而家航空公司咁既咩

子爵府

Ritzmary 發表於 24-3-24 20:07
請問,預早做咗online checkin 會收到 seat number, 係咪等於 confirm?

有機位唔俾上機嘅原因?係咪有人 ...

係航空公司超賣,吾係有位吾俾上機,只能做好自己(online check in & 准時到機場到閘口),甘都上唔到機,航空公司應該有合理賠償

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

lovedgs 發表於 24-3-24 15:52
應該係航班超賣 + 佢較後去到機場 (不過寄哂行李、去到閘口話無位係衰啲),收到賠償唯有當自己讓個位俾人 ...

請問,預早做咗online checkin 會收到 seat number, 係咪等於 confirm?

有機位唔俾上機嘅原因?係咪有人改機位提早咗上機?

珍珠宮

會唔會佢係換飛果種,先搞到check in已無位,行李寄埋仲要睇彩數嘅最低priority。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊