自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

如題

子爵府

csc1016 發表於 24-4-5 14:42
不過而家經濟唔好,啲人生得少又多移民,私幼都好多隨時讀讀下執笠。

近年出生率少咗過萬人,券校都係計人數拎資助,收唔夠生都會執笠

男爵府

不過而家經濟唔好,啲人生得少又多移民,私幼都好多隨時讀讀下執笠。

琥珀宮

而家無月有閒錢交到學費就可以了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cyyiu 發表於 24-4-4 14:26
條件是許可,只係我女覺得跟教練學游水有壓力,但佢好鍾意游水,我同老公覺得陪佢去游,大家都開心 :funny ...

係,學同玩係2回事。

水晶宮

Bloomberg 發表於 24-4-4 13:52
你表姐未見過打機嘅小朋友入到大學?
你表姐係咪冇乜朋友 所以未見過?
我識幾個幼稚園已經開始打 ...

佢太誇張,長輩勁無面,我地 O 晒嘴 !
其實2者平衡就得啦,我女而家開youtube學畫畫,放假relax下

侯爵府

打機未必讀不到大學,但打機係好易令小朋友特別係小學生沉迷,影響學業同學習態度。
所以我都冇比我女打機,佢都冇要求話要打,我問佢同學仔有冇講打機,佢話冇。
有時去朋友家,有得打佢咪打。
見識太多因打機影響學習的小朋友,包括我細佬。

大宅

Jane1983 發表於 24-4-2 20:05
回覆 大力大力 的帖子

讀私人幼稚園,點會係非富則貴咁誇呀

x2,身邊識嘅人唔少都畀小朋友讀私幼,之後再上直資甚至私校嘅都唔少,應該大多算中產吧,但未至於非富則貴咁誇張囉。

水晶宮

cyyiu 發表於 24-4-4 13:34
千萬不要覺得打機係洪水猛獸!
記得有次團拜,長輩比機我表姐個女打,我表姐勁嬲,然後好大聲鬧長輩,話未 ...

我仔女都有打機啦。

我哋大人都機不離手,一部手機可以做好多野。

最緊要明白點平衡。

水晶宮

Bloomberg 發表於 24-4-4 14:10
所以讀唔讀名幼都唔係重要。
除非間私幼係有聯繫小學可以有機會直上。
反而小學先係最重要。小學階段個底 ...

極認同!

水晶宮

cyyiu 發表於 24-4-4 14:26
條件是許可,只係我女覺得跟教練學游水有壓力,但佢好鍾意游水,我同老公覺得陪佢去游,大家都開心 :funny ...

不一定要有教練,如你們識游水都可自己教呀。因我樓下有泳池,自己有時間就同仔女游下水,又可以係家庭活動,又可以自己當運動,幾好呀!盡量趁小朋友學業不太忙,而泳游又如果近家,多啲帶小朋友去游下,多啲運動對身體好。

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 12:50
其實家長自己跟到小學的功課、學習,係可以免卻街外補習班的。

游水、琴,我覺得如果條件許可,都值得去 ...

條件是許可,只係我女覺得跟教練學游水有壓力,但佢好鍾意游水,我同老公覺得陪佢去游,大家都開心

伯爵府

所以讀唔讀名幼都唔係重要。
除非間私幼係有聯繫小學可以有機會直上。
反而小學先係最重要。小學階段個底打得好,中學就會讀得更輕鬆。

子爵府

terryng1205 發表於 24-4-2 18:54
如題

冇一定
我自己需要/想要

伯爵府

cyyiu 發表於 24-4-4 13:34
記得有次團拜,長輩比機我表姐個女打,我表姐勁嬲,然後好大聲鬧長輩,話未 ...

我識幾個幼稚園已經開始打機嘅都入咗3大喎。當中幼稚園都唔係讀名幼。但考到想入嘅直資/私校/或者派到入名津小。佢地由小學到初中都冇補習,係因要應付DSE想攞星星,才報出面啲名師補習班。

所以只要時間分配得好,打機唔係問題! 唔打機,坐定定係書枱前面亦唔代表佢專心讀緊書。

子爵府

回覆樓主:

想小朋友打好個底,所以比佢讀私幼,每日英普語景唔駛外補,基本返到家都係玩同睇圖書。而家讀津校初小,基礎打得好,讀書好輕鬆。

水晶宮

hugub 發表於 24-4-4 12:35
現今社會只著重成績, 呢點真係令孩子好疲倦, 亦係破壞家庭關係既源頭, 有d家長覺得仔女只掛住打機上網就係 ...

記得有次團拜,長輩比機我表姐個女打,我表姐勁嬲,然後好大聲鬧長輩,話未見過打機嘅小朋友入到大學!
其實只要識分配時間,打機真係可以relax!我女經常睇youtube d無聊片,開頭我都驚佢會沉迷,雖然佢都學埋d無聊野,但佢跟住d kol整手工仲整得幾靚、拍d無聊片但又幾攪笑,仲學到流利嘅普通話!

水晶宮

cyyiu 發表於 24-4-4 12:45
咁可以放心,喺所有人眼中,我都係hea嘅家長!
最近拜山,長輩問我女有無學野,因為佢地d孫好忙,乜都學! ...

其實家長自己跟到小學的功課、學習,係可以免卻街外補習班的。

游水、琴,我覺得如果條件許可,都值得去學的。尤其是游泳很實用。當然,呈分試那些,都係靠小時候一直累積上去學,不好平日不跟進,突然間才發力去跟,咁就大家都辛苦。

我相信你不是hea,你識平衡。

水晶宮

vincat 發表於 24-4-4 12:27
教細路我覺得係要識教佢正確方向,要教自律,唔係要自己叻學術個種識教

我有兩家親戚字都唔識隻,但好有心 ...

呢類很識較小朋友。小朋友品格最難教。

水晶宮

Astra00 發表於 24-4-4 12:10
咁當然啦,小學都要跟一跟吓佢啲學習情況嘅。我意思就係話要平衡囉,冇得逼得太緊,有一種迫係好病態嗰種 ...

咁可以放心,喺所有人眼中,我都係hea嘅家長!
最近拜山,長輩問我女有無學野,因為佢地d孫好忙,乜都學!我女話學校合唱團,長輩話無去彈琴?游水?補習?我女答無!
然後佢地用奇異眼光望住我,話升中學點算,我答佢呈分考得好就無問題,考得唔好,學咁多野都無用!

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊