自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

如父/母過身,兄/弟又不問你意見大搞到細搞,搞完只叫你夾錢,但自己本身又無咩錢只靠老公比錢一份家用仔,老公及家用搵錢月月清,老公說無能力夾這筆錢,咁可以點做?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

得得Boy 發表於 24-4-8 18:19
唔咪唔夾,係佢唔想比我知所有喪禮既野,想同佢傾既機會都無

樓主,最後你件事點解決?

象牙宮

我老豆... 花不少錢。亞哥听 agent, 易被外人guide 。理所當然。被人劏。
又唔上网搜。
我外公.... 唔再 thru agent
亞嫂。同N姐送花+錢
姐夫。同 N姐送花+錢。
(有人40岁就學做精明消費。有人60先學精明)。如果跟呢类人。自己辛苦。
我主張一切從簡。
活要有quality ...死就 simple

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

得得Boy 發表於 24-4-8 14:36
如父/母過身,兄/弟又不問你意見大搞到細搞,搞完只叫你夾錢,但自己本身又無咩錢只靠老公比錢一份家用仔 ...

任何事都要商量。不問你意見? 大搞到細搞? 根據自己能力。
直接去火花 = 細搞
大酒店 1晚 = 基本
N 晚大酒店 + 道教儀式 .... = 大搞... 高價都有。
有人一人一花。 花500左右。
有人N人一花。

【 殯儀服務收費 】中式/道教喪禮 | 葬儀舍 Funeral Home HK
基本院祭套餐$16,800

一般由最經濟的數仟餘元起至數萬元不等,家屬可先裁定殯儀預算,再按預算自由選擇殯儀套餐服務。
若喪主為綜援人士,我們亦可幫忙處理政府殮葬費津貼的申請手續,務求照顧社會各階層有需要的人士。

簡約院祭 一切從簡
無論任何宗教, 亦可以簡約形式(醫院出殯)舉行的火葬告別禮儀,喪禮儀式雖然簡潔

道教喪禮香港 | 道教喪禮法事 | 服務收費 - 思圓禮儀 (lifecircle.com.hk)
香港道教喪禮費用
醫院/殮房直出 $19,800
殯儀館出殯 $33,800
院出 (在醫院或殮房出殯)
服務計劃 $16,500
服務計劃 $19,800

殯儀館守夜出殯
服務計劃 $36,800
服務計劃 $45,000

殯儀館即日出殯
服務計劃 $33,800
服務計劃 $39,800

道堂打齋
服務計劃 $16,800
服務計劃 $23,800

殯儀服務指南|身後事處理注意事項|消費者委員會 (consumer.org.hk)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

如果講得出兄弟大概點攪, 咁錢用係邊有數得計.

樓主FTM , 老公養家天經地義,5係樓主講到「肯照顧我地都好好了」。如果家庭真係咁困難, 講真, day 1 就5應該做FTM 等人養. 老實講, 「月月清」既家, 做FTM 5通不心驚嗎?

至於兄弟咁既態度, 分分鐘食埋老人家留俾樓主果分(如有).
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kekka 發表於 24-4-13 19:32
回覆 得得Boy 的帖子

你家人不知你狀況嗎? 一開始沒一起商量

政府骨灰位好平,2千幾蚊,不過揾人做上位儀式就幾千

珍珠宮

得得Boy 發表於 24-4-8 18:19
唔咪唔夾,係佢唔想比我知所有喪禮既野,想同佢傾既機會都無

負擔唔到,同佢講我只係出到幾多錢!不過佢打得比你老公開口攞錢......

公爵府

得得Boy 發表於 24-4-8 15:02
7萬多

東華醫院直出只要萬5元,我老豆走,total吾洗三萬

珍珠宮

得得Boy 發表於 24-4-8 14:40
兄/弟說唔洗理,佢話叫我老公比錢就得

即係無份比意見,夾錢先搵番你

珍珠宮

應該未計骨灰位

珍珠宮

7萬多

每人夾7萬咁多?買私家龕位?
我家先人過身剛處理白事中,簡單就2萬有找

伯爵府

回覆 yurijm 的帖子

呢個真呀,聽過先人得一粒仔,其他係女,先人走前,將所有財產俾哂個仔,d 女⼀蚊都無得分,到辦白事既時候,白沙都未除,個男既就跟其他妹講每人要夾幾錢幾錢。到宜家拜山食飯都要大家夾返錢一人一份。所以咩叫生得多有兄弟姊妹情,真係唔係人人有
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

父母有冇錢剩,扣除個d平均分,如果有遺產,女又冇得分另計,如果都係冇就分期還比兄弟姊妹,唔夾或出細份以後唔使關係好,你講到咁窮反而要留一線,touch wood有事都可以向兄弟姊妹借錢先
---生命無價,請支持領養---

複式洋房

李豆豆 發表於 24-4-10 09:10
咁你試吓同佢講冇咁多錢
有乜可能唔理人意見,自己決定晒就叫人俾錢,個數唔細架喎,佢自己唔理人負唔負擔 ...

我99宜家有病住老人院都係62同佢細仔決定曬,之後叫c6夾錢
明明可以申請津貼又唔申請,可以搵資助暫托位又唔搵
我都望到將來佢過世都係咁架啦,自行決定曬所有野又叫我地夾

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 得得Boy 的帖子

你家人不知你狀況嗎? 一開始沒一起商量
大家默認你可以負擔
如果已成事實上已付款
那麼你一定要同他們了解夾幾多你沒錢,你慢慢還比佢地,
其實之後還會有費用、骨灰龕位 政府都要付錢。
◕順其自然啦~♥ ◕

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁搞笑既,又唔比參與,錢又要夾
咁你就要用一般價去計返
2-3萬都搞得掂就唔需要用大幾萬去夾
咁你就用2-3萬除返2份錢
比返1萬5蚊佢就算啦
而家係佢唔比參與在先喎...

公爵府

得得Boy 發表於 24-4-8 15:18
屋企人無留錢比我喎!之前問過兄弟,佢話死亡證果啲佢搞就可

咩叫無留錢比你? 先人的遺產應由子女平分的、 除非有遺囑。 現在即係錢就要你夾、 先人留下來的遺產你就無份?

公爵府

回覆樓主:

其實用package唔会用好多錢、 加上可以用帛金來支付、唔知點解樓主每家要俾7萬咁多??建議樓主睇下條數!
長者会唔会留下現金?

男爵府

7萬多

一共辦事條數係幾多?如果係兩家人夾,一人7萬幾,其實真係算多。咁真係應該早少少話你知。你要問返收左幾多帛金,計好晒先夾。

事情都發生左,試吓傾分期俾。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我會講明冇咁多錢,每家7萬真係貴

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊