自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

廉政公署今日公布(18日),過去兩日(16日及17日) 與競爭事務委員會首次採取聯合行動,搗破一個新冒起的樓宇維修工程貪污及圍標集團。廉署在聯合行動中拘捕20名人士,分別為17男3女,年齡介乎36歲至70歲,包括該集團的主腦及骨幹成員,涉及工程承辦商、工程顧問、中間人、業主立案法團成員以及物業管理公司職員。廉署及競委會相信集團已被瓦解,但由於調查仍在進行,不排除再採取執法行動。

香港01 https://www.hk01.com/article/1011543?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 24-4-24 20:12
前日法團主席收到市建區承辦商工程估價信 (信件指明必須貼大堂展示俾所有業主),承辦商工程費用高左大約五 ...
如果已經夾左8成錢, 比較難攪, 會吾會揾陳子遷律師義助問下意見, 佢上次都有畀意見樂翠臺業主。

男爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-22 20:56
梗係吾好比住, 睇吓有冇一啲比較後生小小業主可以幫手, 要求法團開業主大會:

- 交出工程合約內容

前日法團主席收到市建區承辦商工程估價信 (信件指明必須貼大堂展示俾所有業主),承辦商工程費用高左大約五分之一左右。建議商討係咪有不必要、價錢太高項目 我哋已經交左八成費用。點解當初主席要求咁急夾錢 (大會通過後兩個月就開始夾錢)

男爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-22 20:56
梗係吾好比住, 睇吓有冇一啲比較後生小小業主可以幫手, 要求法團開業主大會:

- 交出工程合約內容

搵左幾日管理處帶遊花園唔肯出通告俾所有業主知道呢件事,係就係唔係就唔係!昨日轉問工程顧問公司人地即日出電郵質問工程承辦商、和即日將電郵內容貼大堂俾所有業主知道。

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 24-4-22 17:31
揾左管理處負責人幾日,今日終於搵到人,管理公司話廉署單新聞未證實,未正式落案,唔會通知業主呢件事, ...

- 交出工程合約內容
- 公開收到幾多份標書, 各標書價錢及其證據
- 學樂翠臺業主, 邀請埋民政專員出席會議
- 搵埋陳子遷律師幫手比法律建議

既然建築公司已經被ICAC調查緊, 個人覺得絕對可以暫停工程, 直至調查完成, 確定佢冇牽涉圍標犯法, 才考慮可否繼續工程。

男爵府

mepo19989 發表於 24-4-22 20:33
冰山一角
我曾經都好想舉報一間老人院
不過c6 話我冇十足十證據

我曾經向社署舉報過,投訴護理員無清潔雙手就同我爸爸洗肚,結果嚴重腹膜炎死了。最後投訴成立出警告信俾老人院,又如何,繼續經營

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-22 20:21
當然唔好交住,向政府向廉署查詢吓先
佢追你都需要時間,最多咪賠律師出信費用

好多業主都話管理處唔講清楚件事之前,唔會交下一期工程費用,就一句係/唔係涉案都唔肯講,仲要用「未證實」、「未落案」、「工程仍然進行中」要業主繼續交費用。

複式洋房

冰山一角
我曾經都好想舉報一間老人院
不過c6 話我冇十足十證據
一定冇用

子爵府

Miss_Yellow 發表於 24-4-22 17:31
揾左管理處負責人幾日,今日終於搵到人,管理公司話廉署單新聞未證實,未正式落案,唔會通知業主呢件事, ...

當然唔好交住,向政府向廉署查詢吓先
佢追你都需要時間,最多咪賠律師出信費用

複式洋房

男爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-21 14:52
做得好

希望你家人及其屋苑嘅業主, 可以好似樂趣臺業主咁, 革命成功, 合法換咗個業主立案法團, 與及 ...

揾左管理處負責人幾日,今日終於搵到人,管理公司話廉署單新聞未證實,未正式落案,唔會通知業主呢件事,仲叫我哋點都要如常交尾期工程費用!我話最少貼張通告在大堂俾業主知道呢件事。佢話工程費用不會直接交工程承辦商,只會暫存法團户口。我話如果法團都涉案點算?佢又話返轉頭現時未證實!我哋好多業主好不滿

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

所以點解咁多業主立案法團嘅主席係工程公司東主

翡翠宮

哪間物管?

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 24-4-21 14:30
報左,法團、管理處潛水封咀應該有野
做得好

希望你家人及其屋苑嘅業主, 可以好似樂趣臺業主咁, 革命成功, 合法換咗個業主立案法團, 與及喝停圍標工程, 最好梗係拉埋班衰人

男爵府

Bbpig2014 發表於 24-4-21 11:17
強烈建議學樂翠臺業主, 報Chanel-C。

上次全靠Channel-C 緊貼多次業主大會, 全程現場直播超級黑人憎嘅「渠 ...

屋苑第一期費用 (40%) 已經落入涉案承辦商開始咗工程,第二期費用 (40%) 仲响法團度 (假設法團清白)。第三期費用 (20%) 下個月交。估計被蒙在鼓裡嘅業主會乖乖繼續交費

男爵府

上次全靠Channel-C 緊貼多次業主大會, 全程現場直播超級黑人憎嘅「渠 ...

報左,法團、管理處潛水封咀應該有野

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

kwokdicken 發表於 24-4-18 21:47
終於做野?

呢d新聞起碼聽左十年

廉政行動電視劇都做過

尤其是某啲屋苑係某家族持有好多單位,佢哋投入都一樣話晒事。

男爵府

正一錢人,老人家錢都騙

侯爵府

Miss_Yellow 發表於 24-4-21 11:05
家人屋苑不是樂翠臺

上次全靠Channel-C 緊貼多次業主大會, 全程現場直播超級黑人憎嘅「渠主席」, 怎麼用黑社會手段, 夾埋法團及承建商蝦業主, 最後引起到社會各界關注。

男爵府

crystal媽咪 發表於 24-4-18 23:56
我都係咁估

家人屋苑不是樂翠臺

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊