跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

星期日啱啱先執好
上次生時醫院提供床墊同網褲, 自己嘅用唔到, 加埋D暖水壺、薑水......結果出院攞嘅仲多過入院(仲有隻B要抱), 今次留番一半物資係屋企, 有需要先叫老公攞

不過, 提醒各位SIS, 如果你想BB食日本奶粉而唔係醫院有嘅, 記得要一早帶定.

複式洋房

我上胎d床墊差d唔夠用, 所以今次帶夠10張, M巾2袋就夠啦, 網褲都有10條, 可能我d惡露比較多, 搞到周圍都係, 睡衣最少2套, 仲有沖洗器, 得閑就沖下, 乾淨d, 睡袍一件, 醫院冷氣好凍, 仲有最重要的腰封, 落床前就要帶啦. e+可以炒定d米, 生完就開始飲炒米茶. bb衫同自己的出院衫執好後叫老公出院前一日先攞去醫院. BB衫就樣樣都執d, 因為唔知到時天氣會點, 又唔知阿b會幾大/小, 一袋俾晒姑娘, 佢地會選適合的衫幫bb著.

大宅

畀面勳章

其實我都係買咗SET套裝咋, 仲有咩特別嘅嘢要準備呢?

洋房

哈哈,我預產期係9月17日

我今次係第一胎呀,好想快D同bb見面,所以我己經,拾好哂我同bb入院用品喇,但我唔知膂唔膂同有無拾錯,因為我問唔同人,又睇過幾間醫院既入院須知,個個講法都唔同,連個用品數量都好大差別,咁我寧願預多喇,點知拾吓拾吓拾左一個旅行挾出嚟,唔知以為我去旅行囉!哈哈

洋房

哈哈,我預產期係9月17日

複式洋房

我0是704mami, but 第二胎是0909,以下是威院走佬袋list

威爾斯入院用品

1.
夫婦ID Card & 電腦預約證明

2.
口罩(老公入產房用)

3.
++(記錄陣痛時間)

4.
電話+電話繩+後備電

5.
拖鞋(最好有坑紋, 防滑)

6.
(旅行裝)牙膏牙刷+沖涼用品+護膚品

7.
面巾+浴巾+毛巾(抹汗用)

8.
保溫杯+發泡膠杯+飲管

9.
產婦衛生巾(有扣1; 黏貼2)

10.
網褲6

11.
收腹帶

12.
餵奶胸圍

13.
即棄乳墊

14.
生理鹽水

15.
傷口洗滌瓶

16.
卷裝厠紙1

17.
盒裝紙巾1

18.
廚房抹手紙2卷(印乾傷口用)

19.
環保袋(行開行埋/去厠所用)

20.
櫃鎖

21.
小食

----------------------------------------------------------------------------------
22.
尿片1(newborn)

23.
濕紙巾

24.
即棄口水肩1包/可用廚房抹手紙代替

----------------------------------------------------------------------------------
25.
BB出院衫(包被+嬰兒袍+內衣+手襪+)

26.
自己出院衫

原帖由 mon0307 於 09-7-19 18:28 發表
我諗住呢個星期開始拾走佬袋喇~
但我唔記得有咩要拾呀...mouth:mouth:" />
唔知有無人有list可比我參考呢 ???

many thx~

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

拖了幾個星期,噚日終於被老公逼我開始執.
不過都有好多嘢未放入去住...例如睡衣褲...

其實如果係私家開刀生,係咪唔需要執開兩袋,反而就咁執晒一次過拎去就得呢?

複式洋房

走佬袋. . 我淨係買左d野, 但係就未執埋一堆喎

男爵府

我諗住呢個星期開始拾走佬袋喇~
但我唔記得有咩要拾呀...mouth:
唔知有無人有list可比我參考呢 ???

many thx~

民房

Me too!

原帖由 mon0307 於 09-7-14 12:29 發表
我都仲未執呀...mouth:mouth:" />
b仔野一樣都未買呀...

別墅

i see.....只係執出院衫!thanks!

原帖由 chanwendy 於 09-7-15 10:04 發表

我執咗一件和尚袍, 一件外袍, 一件包被, 一條紗巾, 一對手套. 全部都係 for 出院用的, 紗巾就餵奶時有用.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

仲未執..

伯爵府

原帖由 simonwu1027 於 09-7-14 20:20 發表
Thanks!!

咁BB衫仔要幾多呀?

我執咗一件和尚袍, 一件外袍, 一件包被, 一條紗巾, 一對手套. 全部都係 for 出院用的, 紗巾就餵奶時有用.

別墅

你有經驗嘛!

原帖由 mon0307 於 09-7-14 12:29 發表
我都仲未執呀...mouth:mouth:" />

別墅

Thanks!!

咁BB衫仔要幾多呀?

原帖由 chanwendy 於 09-7-14 10:26 發表

我冇用網褲, 床墊醫院有供應, 乳墊就10對8對, M巾就兩包.

男爵府

我都仲未執呀...mouth:

伯爵府

原帖由 simonwu1027 於 09-7-13 23:41 發表
姊妹們....我執緊執佬袋呀.....諗住順產....瑪嘉烈生。因為第一胎....樣樣都帶一盒....要幾個袋先夠裝....唔知每樣要帶幾多呢,可否給我一點指引?

媽媽用...
- 網褲
- 床墊
-即棄乳墊(頭幾日應該唔多啩)
-孕婦衛生巾等 ...

我冇用網褲, 床墊醫院有供應, 乳墊就10對8對, M巾就兩包.

別墅

美素家兒話會送兩罐俾我.....不過未送到....你啱唔啱...幾時要?

原帖由 wcpcelia 於 09-7-4 06:29 發表
各位媽媽:
如你們有美素力1號/能恩1號的奶粉SAMPLE(奶粉商送贈), 但BB又不合用...
如果可以平售,請PM我, 並告知數量/出價/交收地點...謝謝你們...
如有打擾, 我在此說聲不好意思.... ...

別墅

執幾多野入院呀?

姊妹們....我執緊執佬袋呀.....諗住順產....瑪嘉烈生。因為第一胎....樣樣都帶一盒....要幾個袋先夠裝....唔知每樣要帶幾多呢,可否給我一點指引?

媽媽用...
- 網褲
- 床墊
-即棄乳墊(頭幾日應該唔多啩)
-孕婦衛生巾等....

bb用
- 開胸棉衣
- 手套、腳套
- 帽

首頁

尾頁

跳至