自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Reference: 不是我的blog, 是案中人的blog

Title: 正生書院事件報導嚴重失實,自稱東方記者無故侮辱我媽媽! 已向東方報業發出投訴信!

http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=13460&suc=1#rte

大宅

梅窩d阿太應學下葵涌d阿太,學下乜叫包容.
ありがとう!!!

男爵府

原帖由 標.清 於 09-6-23 11:55 發表

post 埋條 link好 d wor, 如果唔係可能被人話你斷章取義架.

"本人"小姐個"阿媽被屈"的投訴:
http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=13460&suc=1#rte

"本人"小姐阿媽送糭腳痺條link:
http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=13459

我自首,我斷章取義,只係quote左兩次"本人".

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

原帖由 標.清 於 09-6-23 12:00 發表

唔得統一 wor, 用用下 '本人', 又用返 '我' ge.

(只係講下笑, don't get angry). [用唔到 smilies]

唔習麻....
我邊學到人用咁多本人...我已經好用心打架喇...
多多原諒 !!
hehe

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 BBqueenie 於 09-6-23 08:27 發表
本人睇完blog 之後,本人都唔係好明blog 主想寫d咩? 可能本人未有足夠既資質理解..
本人只係知道..新閒都無講d 咩..又可以覺得,無故侮辱blog媽媽呢? 係唔係blog 小事化大??
如果件事發生係我身上..本人之媽祖無故侮 ...

唔得統一 wor, 用用下 '本人', 又用返 '我' ge.

(只係講下笑, don't get angry). [用唔到 smilies]

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

原帖由 dhcheung 於 09-6-23 00:53 發表

嘩,我真係想問,憑一個blog,幾張咁嘅相,就已經講左成個傳媒做新聞故事,仲響度俾人丙左六版.你地除左有當事人嘅口供之外,仲有乜野support你咁講先?

我睇睇o下,又見到廿隻糭,又見到阿媽腳痺,忽然覺得似曾相識.....oh ...

post 埋條 link好 d wor, 如果唔係可能被人話你斷章取義架.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有呀...就係何來, 佢係城市論壇話佢個女讀緊P.5, 仲有幾個外籍家庭咁多, 記唔記得何來? 佢無錢俾個女讀國際學校, 靠一個外籍人士sponser一排, 後內無錢繼續讀書, 日日跟佢去競選港島立法會議員補選, 俾記者講左出哩, 後來去讀村校, 佢話唔適合喎, 可能梅窩真係好需要一間9年免費教育的國際學校 .....

原帖由 湘兒 於 09-6-23 08:55 發表
講真, 我覺得梅窩的人是[不要在我家後院]的想法. 南約區中學真係咁重要? 長洲都有中學啦! 都唔洗成日標榜自己要搭 3-4個鍾去番學囉! 如果梅窩的中學 是band 3, 師資唔好, 學生質素差. 咁又有幾多梅窩居民去讀呢?
仲 ...

淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

都是bk fans 精明

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 siukei17 於 09-6-23 01:16 發表
聽人講,佢地係其實係想起國際學校(會令樓價高d...)
or類似d渡假村之類既野..

都係個句,其實利字當頭啦~~
你無睇blog主話個度係佢地既"肥豬肉"咩???

...

佢地d島民比d死鬼佬誤導以為自己果道叫"愉景灣"呀,要求完國際學校就會要求船公司隻隻船裝飾到私家遊艇咁,可能整整下係碼頭落個大閘...只準有錢佬入島,窮鬼與狗不得內進.
<br><br>

公爵府

好媽媽勳章

仲有全梅窩唯一既百佳,惠康,7-11 tim
blog主依家想用"城市規劃"黎說服人呀

原帖由 鵝老太 於 09-6-23 07:31 發表

知唔知舊南約校舍係邊 ? 就係梅窩碼頭附近, 背山面水 ,交通方便,地方闊落,當然係''肥豬肉''啦 !

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 鵝老太 於 09-6-23 07:31 發表

知唔知舊南約校舍係邊 ? 就係梅窩碼頭附近, 背山面水 ,交通方便,地方闊落,當然係''肥豬肉''啦 !

地點一流,又近碼頭,巴士總站,空氣清新,一句講晒...

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

根本班居民就相當自私!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

子爵府

畀面勳章

講真, 我覺得梅窩的人是[不要在我家後院]的想法. 南約區中學真係咁重要? 長洲都有中學啦! 都唔洗成日標榜自己要搭 3-4個鍾去番學囉! 如果梅窩的中學 是band 3, 師資唔好, 學生質素差. 咁又有幾多梅窩居民去讀呢?
仲有, 建國際學校. 又有幾多人會山長水遠入去讀呀??

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

本人睇完blog 之後,本人都唔係好明blog 主想寫d咩? 可能本人未有足夠既資質理解..
本人只係知道..新閒都無講d 咩..又可以覺得,無故侮辱blog媽媽呢? 係唔係blog 小事化大??
如果件事發生係我身上..本人之媽祖無故侮辱,我會搵律師.搵亞記等等...要佢地登報紙 say sorry 啦...咁影響本人媽咪同本人其他家人...
報紙唔係今時今日先會誇大報到..有好多時都係因應市民去做, 咁多各媽咪有無覺得,一d感人,令人激動既報導先多人睇?? 我會覺得報導搵到今日咁做新閒作新聞每一個人都要負責..仲記唔記得多年前 "陳健康" 事件?? 記唔記得幾個月前數字周刊報導(岩)病小女死左,其實個女仔都未死..佢仲同病魔抗爭緊..咪又係一樣...報紙想多人睇多人買, 就會寫一d多人睇既新聞...(個人意見.不喜勿鬧)
另一方面.我係支持正生搬,佢地既住宿環境連籠屋都不如..而且正生學生係無有毒(引), 佢地都係想改過? 唔通咁都有錯? 咁都唔比機會佢地?
梅窩有一間學校又點?? 係唔係有足夠學生入去讀?? 係唔係每一個梅窩人都讀呢一間學校? 仲咩無用既野..唔比一d有需要既人做? 梅窩既人太自私囉..

男爵府

原帖由 siukei17 於 09-6-23 01:16 發表

...

別墅

話時話, 佢點解唔要求方向報登道歉聲明, ATTACH埋佢個BLOG度至有真憑實據MA,我等咗幾日都未見有.

洋房

原帖由 wendy09 於 09-6-21 23:49 發表
唔好意思,我睇到笑左出黎,因為每句野最小都有呢兩隻字,有時一句兩個..真係幾好笑
我淨係睇到本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本人本 ...

睇睇下,我都無心機睇落去

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Winnie 於 09-6-22 23:49 發表
電視訪問咗d霉窩學生, 有人話遠都情願係出面讀喎, 查實班人係咪想要買路錢

男爵府

原帖由 mangolee 於 09-6-22 20:45 發表
睇完個blog的說明,真係對這間報社的記者所為把幾火! 這篇blog並不是反對正生的,是想說明那間報社的記者制做新聞!這是不能接受的!傳媒用他們的報紙制造一些虛假的新聞,不覺得是一件恐怖的事嗎?我們要有一個公平的知情權,不是傳媒不持平的手法佈導假的新聞!是嗎?而且blog主已清楚說明她的母親是支持正生的.為何會有人回應取笑呢?

嘩,我真係想問,憑一個blog,幾張咁嘅相,就已經講左成個傳媒做新聞故事,仲響度俾人丙左六版.你地除左有當事人嘅口供之外,仲有乜野support你咁講先?

我睇睇o下,又見到廿隻糭,又見到阿媽腳痺,忽然覺得似曾相識.....oh!原來係之前睇過另一篇嘅blog主.我當時留左d咁嘅說話響BK:

以為呢位人士好支持正生學生,點知睇睇o下:
『如果再在這裡成立一間戒毒學校, 相信會進一步影響店舖生意 .....』
『還有一點, 香港(特別是大嶼山)除了梅窩, 還有更多更好的選擇, 如貝澳、塘福等, 都是上了一半山, 離比較多居民遠一點的地方, 那裡其實很清靜, 完全遠離人煙, 沒外人會影響他們的戒毒過程, 想確實做到成功戒毒便需要這樣吧! 因戒毒真的需要很多配合, 最重要是當時人的意志, 如果有一點點機會會影響他們的意志, 還有一小部份對他們有歧視的人常與他們接觸, 便很容易影響他們的心境及情緒, 那又是否對他們很不公平呢?』

講到尾,又係「我支持你,但你最好唔好響我隔離」!

火都滾埋!!!

到依家,我就算當佢阿媽真係俾人搞錯,我仍舊係果句:
火都滾埋!!!做人不要太霉窩!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BLOG主既MAMI 當真係俾人屈黎做新聞

但係佢當時既反應, 又真係好有失身份喎 好鄉下囉.

首頁
12345...6

尾頁

跳至