懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐妹們, 繼續吹水啦!!!

Part 7 link:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442018-1-1.html

大宅

想問下你地bb頭髮長唔長?
我個b頭髮好短好短!

大宅

報到.

係屋企等生, 呢個 sunday 就係啦. 唔知會唔會準時呢

別墅

我仔仔都在8月12日出生了,現在都是吃人奶加奶粉..重量同出生時一樣,日日都是睡只是晚上間唔中哭下以下就是我們的寶寶

http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

大宅

好媽媽勳章

原帖由 pusal 於 09-8-15 20:34 發表

我now都係法國醫院!!
我個BB係8月14日出左生啦!!
順產!!3.35KG!!
不過呢到真係好差!!
反而我覺得D姑娘OK!!
係D大陸人好恐怖!!!

D姑娘OK呀~不過係入院登記果D好衰....一接到新證好似好煩咁, 唉唉聲.....我同佢講我JOIN PACKAGE,佢又好寸 唉唉聲.....我同佢講我JOIN PACKAGE,佢又好寸咁話,我都無問你.... =.=" 頂佢丫....全程語氣極寸加悔氣...
你同大陸人一間房丫? 咁咪好嘈? 我好彩D, 住到3人房, 同房兩個都係香港人, 兩個都好私文的, 我又住到窗邊床......

男爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-15 12:08 發表

謝謝你, Sugarbabegirl

C6 o係將軍澳返工, 佢琴日去o左將軍澳間 baby outlet 買o左一包 organic mother's milk 返o黎喇, 今朝開始飲, 睇下之後會唔會好o的啦.

而家囡囡 15 日大, 我都只係每次泵到 2 安左右.

黑 ...

黑麥汁係冇酒精架!

大宅

我就洗乾淨再用滾水沖沖, 放入盒度風乾咗先用...

原帖由 ahpink 於 09-8-15 22:09 發表

我就係唸係咪要擺埋個奶粉盒去steam, 但又怕佢頂唔順會變型或釋放有害物質, 唔steam就咁放d奶粉又怕有菌, 好煩惱, 因d奶粉擺入去倒黎沖奶會快手d!!

大宅

tucuxi,

如果同樣係nb size, Huggies 條片片係好細條的, 你最好用咗佢先...

merries就大過huggies, 但又比goon同pamper細...

huggies最唔好用, 因為會漏c&尿...

merries同pamper棉柔都ok...

原帖由 tucuxi 於 09-8-15 21:06 發表
另外想講下片片.

囡囡出生後, 用過 pampers 特級棉柔, 不過不失, 無乜特別.

用過 pamper 母乳寶寶, 無尿濕顯示, 而家俾我打入冷宮, 因為我同 c6 都唔知幾時有濕片片 (囡囡次次都痾好少, 唔墜手).

用過 unicharm w ...

別墅

畀面勳章

報告:

我返黎喇,我家小公主係8月10日出左世喇.....
原本我話比雨晴聽,我小B有6lbs10oz既,點知我個C6聽錯左,係5lbs10oz先真,比佢激C呀,由於小B偏細,所以我地既開刀決定係正確既,唔講住,追post先~
恭喜已生BB的mama呀,待產既mama繼續努力呀......

伯爵府

原帖由 pusal 於 09-8-15 20:34 發表

我now都係法國醫院!!
我個BB係8月14日出左生啦!!
順產!!3.35KG!!
不過呢到真係好差!!
反而我覺得D姑娘OK!!
係D大陸人好恐怖!!!

我住東區特別病房(3人房)反而仲好... 因為only比HK人申請! 好靜! d service & 嬸嬸姑娘超好!

我老公係公務員, 唔使$200一日, 每日仲包食6餐! 正!!

所以, 今次我$400有找, 就生佐個仔!

伯爵府

原帖由 ahpink 於 09-8-15 21:14 發表
唔好意思, 我想問用來帶奶粉出街的盒仔(希望大家明白我講乜), 你地會點消毒/清潔先放奶粉落去, 是否就咁洗淨抺乾便算?

另外想請教, bb約多大先不用時常小心翼翼地托住條頸仔?
唔該晒!! ...

滿月後, 可以係兩餐奶之間, 比BB係床度趴一陣, 練下頸力...

真正有力, 有d2個幾月, 有d3個幾月... o力d ge, 3個幾月識得轉身啦!

我而加都有比BB趴床, 佢都夠力自己掉頭, 同埋岳高
頭仔1秒2秒... 不過, 細佬比我大女硬正好多!

伯爵府

原帖由 野豬媽 於 09-8-15 21:28 發表
我都冇幫BB沖過涼呀~全部都係99幫佢沖,張"鄧"仔矮又要彎腰,99都唔洗我幫BB沖,但我哥今日話我應該要自己試下,我話遲下先~等坐完月先試沖~

我用浴櫃同BB沖涼, 唔使貓低, 對大人條腰好好的!

有佐經驗, 今次手腕同腰用力都小心處理... 同埋細佬好好湊, 所以so far樣樣都順利!

伯爵府

恭喜晒幾位岩岩生佐的媽媽!!

忙碌生活開始啦!

伯爵府

原帖由 tucuxi 於 09-8-15 21:06 發表
另外想講下片片.

囡囡出生後, 用過 pampers 特級棉柔, 不過不失, 無乜特別.

用過 pamper 母乳寶寶, 無尿濕顯示, 而家俾我打入冷宮, 因為我同 c6 都唔知幾時有濕片片 (囡囡次次都痾好少, 唔墜手).

用過 unicharm w ...

huggies最細條, 要用佐先... 我仔9磅有多, 已經唔岩用, 用埋呢幾條, 就要轉Goon的NB片, size大條好多!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

多謝你呀, 老公今日放假, 同我反去醫生度洗傷口, 同行左一陣街, 已經好反d啦, 希望我會慢慢習慣自己做左mama啦~~

原帖由 野豬媽 於 15-8-2009 08:53 發表
可能係生完冇耐情緒唔穩定,我都會冇啦啦半夜抱住BB喊架,最緊要喊完舒發完要向好方面諗,睇下BB好得意就咩都抵返曬。有咩唔開心一定要講出黎,唔好自己亂諗/屈埋屈埋,得閒多D同老公傾下計,同家人/朋友傾下計,再唔係咪上黎吹下 ...
9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

又過2000喇......

等我開返個part 9先~

有冇預產期係09年8月 (Part 9啦!!)
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=2524124&extra=page%3D1&frombbs=1

大宅

原帖由 野豬媽 於 2009-8-15 22:27 發表
我個仔好熱氣,所以我99一直都煲金銀花水黎幫BB沖涼~十幾日黎都係咁

你仔仔熱氣,咁皮膚有無問題呀? 用左金銀花有無好D ? 我呀媽都買左金銀花比我預備煲水比呀B第一個月沖涼,話對皮膚好D。實際有無效用呢 ?

大宅

原帖由 雨晴B 於 2009-8-15 23:21 發表
jizoe的仔仔今天出世了
有5 lbs 15 oz重~
佢仲話個傷口一d都唔痛....勁呀!!
恭喜晒~

大宅

原帖由 野豬媽 於 2009-8-15 23:29 發表
之前BB要去健康院同照燈個幾日我行左幾日樓梯LAW~之後依家我都冇落過街LU~等滿月先再落街~

我仔食和光堂呀~人地唔係話日本奶粉已經冇咁熱氣??我懷疑係我陀B時食太多榴槤所以仔仔特別多眼屎=熱氣,哈哈~

...

你無飲白蓮鬚水咩 ?

大宅

原帖由 dennis_yuki 於 2009-8-15 23:47 發表
幾日無上黎,見到有好多mama生咗,恭喜哂!!
而我仲有2日就坐完月la!!
今次坐月總括黎講都坐得好好
因為有一個好陪月
再加上細佬b食mama奶又食得好
細佬b由出世5.5磅到依家7.58磅la!! ...

富媽媽

首頁

尾頁

跳至