跳至

首頁
12345...48

尾頁

伯爵府

各位努力餵緊人奶的媽媽, 大家努力啊!

我大女全人奶1年多, 自然離乳!
細佬7月29日出世, 都係全人奶... 大女而加每日都可以分到6~8安人奶食下...

餵人奶係辛苦的, 我餵大女都經歷唔少辛苦階段... 今次第二胎, 感覺順利好多!

希望我地係呢度可以互相分享, 互相比d建議, 排憂解困... 更可以互相扶持!

大宅

餵緊人奶的媽媽, 好辛苦!!

餵緊人奶的媽媽, 好辛苦!!

男爵府

我女而家快7個月, 食到richell碗1.5-2 碗, 大約 180-230 ml 粥仔, 係咪可以代一餐喇? 但2 hrs 後, 佢又可以KO 230ml既奶奶..... 所以我一直唔敢cut佢奶..... 其實佢食到我俾佢食都ok, 但我d奶量供應都好緊張, 呢兩星期好鬼忙, 真係好難泵到咁多, 好大壓力..... 而家剛好夠佢食, 無多做冰奶喇.....

食紅豆真係有用, 多1-2oz 都好.... haha

我又諗, 人奶唔夠iron, 係咪轉多餐糊仔俾佢好呢? 變成一粥一糊? 佢都快7個月lu。

大宅

陪月勳章

你地好我是7月板的媽媽可以加入嗎?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

我想問下各位的BB,是否喜歡食凍的糊仔,粥仔,是關我比小小暖暖地嘅人奶,糊仔佢食,唔多鐘意!一變凍便好快咁食,仲有,我放人奶比樽佢,佢都"吐"返出來!
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

大宅

好媽媽勳章

囡囡 7 個半月, 而家平日o係 62 度, 62 每日餵 5 支奶 (每支 160ml), 半個 richell 碗仔粥仔, 另外我放工返去一餐埋身.

假日返屋企, 就 5 次埋身 + 1 餐 12 茶匙 + 90ml 奶.

假日奶量就無問題, 但係平日o係 62 度就唔夠, 冰奶都已經用得七七八八. 囡囡的確好食得, 但係o係 62 度日日嘔奶, 假日返屋企就無乜嘔, 我估佢都係過飽.

都已經全人奶 7 個月, c6 都成日出聲, 仲係同 62 夾唔掂.

大宅

好媽媽勳章

用返以前o的方法得唔得?

多埋身/pump, 通草煲豆漿, 木瓜魚湯, more milk plus, 多奶茶, 崇德發黑麥汁...

男爵府

醒目開學勳章

各位人奶ma,
我現在只pump到1-2安人奶一天,你覺得應該放棄定搵方法增加人奶?

如果係后者,有吔方法?睇中醫?

男爵府

醒目開學勳章

DEL

伯爵府

原帖由 cacalam 於 10-3-15 10:26 發表
好多謝各位關心,我都終於去睇了中醫,食了4日藥,已覺得d奶有中藥味,不敢再睇,但都好返好多了!

好返就好啦!

大宅

好媽媽勳章

好多謝各位關心,我都終於去睇了中醫,食了4日藥,已覺得d奶有中藥味,不敢再睇,但都好返好多了!
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

大宅

好媽媽勳章

原帖由 cacalam 於 10-3-4 17:38 發表
各位,原來病佐仲要餵奶係超辛苦既事,上星期四開始發病,喉嚨痛,發燒,感冒集一身,一路餵就一路驚傳染比阿仔,又驚食佐d乜藥會過佐俾佢,醫生話:妳咁驚!唯有自己多d休息....
所以,我想問下大家,食中藥得唔得呢?

今期,阿 ...

我都試過病餵奶, 我係去兒科醫生睇, 同佢講明餵母乳, 等佢開o的o岩o既藥, 餵奶時戴口罩 (不過囡囡望住一臉疑惑). 好似其他媽媽話齋, 呢個時候o的母乳特別多抗體o架, 反而仲有益. 最後我好返, 囡囡亦無病過.

伯爵府

原帖由 simonwu1027 於 10-3-3 22:35 發表
25線都唔錯呀....抱得冇咁辛苦....耐D都唔怕嘛!我下星期一打6個月針.....又到出成績表時間!

滿6個月第1星期,食繄2安粥水....99話咁食住先...唔洗加份量...唔洗煲傑D.....咁點先轉到食粥?

你地一日食幾多餐糊仔呀?

...

我仔7個月, 岩岩開始每日2餐粥/糊... 其實等到8個月開始2餐都唔遲! 因為我仔清醒的時候埋身好差, 所以我先早轉糊or粥!

伯爵府

原帖由 cacalam 於 10-3-4 17:38 發表
各位,原來病佐仲要餵奶係超辛苦既事,上星期四開始發病,喉嚨痛,發燒,感冒集一身,一路餵就一路驚傳染比阿仔,又驚食佐d乜藥會過佐俾佢,醫生話:妳咁驚!唯有自己多d休息....

今期,阿 ...

真係辛苦晒~~

我試過喉嚨痛, 都驚惹比個仔... 全日帶口罩, 連訓覺都帶!mouth:
不過, 呢個時候d奶特別多抗體!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

今期,阿仔等下星期打針&見營養師!

別墅

25線都唔錯呀....抱得冇咁辛苦....耐D都唔怕嘛!我下星期一打6個月針.....又到出成績表時間!

滿6個月第1星期,食繄2安粥水....99話咁食住先...唔洗加份量...唔洗煲傑D.....咁點先轉到食粥?

你地一日食幾多餐糊仔呀?

原帖由 雨晴B 於 10-3-2 02:54 發表

我仔囉, 依家食奶食半支, 糊仔唔like, 粥仔食幾啖........
唉~! 佢只得25線mouth:mouth:" />

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 chunkiuBma 於 10-3-1 16:16 發表
餵左超過6個月全pump人奶,開始食一餐糊仔,但唔係好鍾意食,不過近排唔知點解連奶都唔多食,好多時只係食5安,4個月開始已經食7安,不過姑娘話重得好唔怕,6個月18磅

你地BB有冇又係咁呢?特然唔鍾意食嘢 ...

我仔囉, 依家食奶食半支, 糊仔唔like, 粥仔食幾啖........
唉~! 佢只得25線mouth:

複式洋房

佢用學習杯2號唔係咁得,咁咪買3號試下囉。
我同佢講好似啜奶奶咁啜,跟住佢試左幾次就識喇。
原帖由 jjtseung 於 10-2-24 14:54 發表

咁快識用吸管杯, o力仔!

首頁
12345...48

尾頁

跳至