母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉, 我個B剛5個月終於病咗, 星期五晚開始發燒, 今日仲燒緊, 睇咗醫生話喉嚨發炎, 又有鼻涕, 仲出玫瑰診, 比我奶奶串我, "又話食人奶少病, 點解佢咁細細個就病...., 你成日只係飲埋D乜湯乜湯, 涼茶又冇飲, 個B食咗你D奶梗係病......人哋點會餵咁耐....." 之前佢唔鐘意我餵人奶, 我就同佢講食人奶少病好多, 而家衰咗佢就會唔信人奶好, 煩死

大宅

支持你啊!
我女(人奶b)15個月同亞哥五歲(奶粉)佢地兩個一齊病,亞哥睇埋醫生食埋藥都唔夠個妹好得快,次次都係亞哥野比個妹tim
我C6同媽咪個個都支持我餵亞女食人奶,亞哥果陣我地唔知餵人奶好處,一啖都無飲過,我勁後悔,我亞嫂就生BB,我媽咪拍手讚成佢餵TIM
不過身邊總係有人用說話比我聽,餵人奶係無錢先餵,聽到哩D說話我以前好嬲, 而家唔嬲LU,講哩返說話既人最近生左BB,佢個B一啖人奶都未試過,佢用十萬個藉口唔嘗試,我就比返有意思既說話比佢聽,佢個女出世到而家佢每個月都要問我借錢買奶粉,我一定會答佢,又用埋D無為錢,買D營養價值低既食物

子爵府

好媽媽勳章

支持你.....
我返工要泵奶, 而家都少左好多, 唯有泵多一次, 睇下會唔會多番啲啲.

我岩岩買多個電泵, 希望可以泵多啲....

原帖由 ROSEC 於 09-8-19 16:06 發表
我返工時公司得三四個人, 老細係唔鐘意我泵奶, 仲叫咗我入房話我泵奶省時間喎(佢意思係要我OT好過泵奶), 我都係lunch同放工先泵, 同係公司公家洗水間又比人話攪咩, 但隔離公司D年紀大D媽咪就好支持
我第一胎老公同奶 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

別墅

我返工時公司得三四個人, 老細係唔鐘意我泵奶, 仲叫咗我入房話我泵奶省時間喎(佢意思係要我OT好過泵奶), 我都係lunch同放工先泵, 同係公司公家洗水間又比人話攪咩, 但隔離公司D年紀大D媽咪就好支持
我第一胎老公同奶奶都唔支持我餵人奶, 餵咗兩個月就無餵返工, 到宜家大女兩歲我一直都後悔, 又瘦又弱小, 所以今胎細女四個月大堅持餵全人奶但唔夠奶就補少少奶粉, 我啱啱resign咗份工係屋企一個星期, 其實我老公屋企人都唔支持我餵人奶, 好彩自己媽咪阿妹大老大嫂好支持我, 就係琴日隔離屋過來同我奶奶傾一陣計, 又係到講我叫我唔好餵敢耐人奶喎, 我都知奶奶都想介咗佢, 佢照顧唔哂敢煩要坐返熱D奶, 我連老公都唔支持先辛苦, 我唔哂返工, 奶奶仲攪笑叫我照平時一切無變, 兩個BB又佢take care, 朝早我take 個細, 下午就佢, 我就要泵奶, 我係住村屋樓上樓下哂咩泵奶, 我都唔想煩又要洗又要煲, 點解d人敢自私, 無理人感受

複式洋房

原帖由 NickBB 於 09-8-18 13:42 發表
真係好重,又大件,好多時我重要拎埋手提電腦去做野,17吋機加火牛再加兩大files!!!!
最好笑係好多時我會將d文件同冰種放埋一袋,交d文件比客時d文件凍冰冰!

...

哈哈, 個客實覺得好奇怪。我次次出街開會都攞好大袋嘢, 有時臨收工要攞埋冰奶走, 成日被同事問點解帶咁多嘢返工.次次都問, 真係煩.

子爵府

真係好重,又大件,好多時我重要拎埋手提電腦去做野,17吋機加火牛再加兩大files!!!!
最好笑係好多時我會將d文件同冰種放埋一袋,交d文件比客時d文件凍冰冰!

原帖由 snoopy_peggy 於 09-8-18 12:05 發表

...我返咗工就快半年,日日攞住pump和冰種返工都好重, 又係無人幫到手, 但做到全人奶,俾到最好的bb就咩都唔介意, 大家繼續努力! ...

複式洋房

原帖由 sickbanana 於 09-8-13 11:35 發表
嗚嗚嗚, 好感動, 多謝你哋支持, 身邊有人支持好重要架, 最衰我冇, 連老公都麻麻地咋, 我有3個朋友都同我同期生, 個個都餵到滿月仲要半人奶咋,都喊哂口話頂唔住放棄咗, 覺得我好叻同多奶順暢, 唉, 其實有幾辛苦幾小奶 ...

唔好唔開心呀, BK好多奶媽支持你, 我都試過兩次乳線炎,發燒好辛苦, 乳房硬咗泵唔到, 又驚又痛, 無人幫到自己。兩次都係靠b啜番通,我無食過咩藥。啲同事都有話我自己攞苦嚟辛,不過我見阿b 食得咁開心就咩都唔在意。兼且真的有助修身, 著得返以前的褲, 好開心。我返咗工就快半年,日日攞住pump和冰種返工都好重, 又係無人幫到手, 但做到全人奶,俾到最好的bb就咩都唔介意, 大家繼續努力!

子爵府

原帖由 sickbanana 於 09-8-11 15:04 發表
... 奶奶聽到我話奶量大跌好似好開心咁, 我心諗你放心, 過咗呢輪我會努力谷返D奶唔會比你睇死 ...

:lol :lol :lol :lol :lol
d人越反對我就越要餵:;pppp:

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

由佢講~唔好理佢~繼續堅持啊~
bb係人仔緊係飲人奶~點會飲動物既奶係好呢
如果可以同你99講下~
牛係大隻既動物~所以牛媽媽供應既奶係會令牛仔大隻
人係用腦既~所以人奶供應比bb既奶係幫助bb個腦發展~牛唔洗用腦~所以牛奶無呢個功能
所以飲人奶係會聰明過飲奶粉既
以上既野係專家講~唔係我講架

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-13 16:09 發表

我啲同事都有笑我架,話我係"四大名哺"喎,不過都係得啖笑啫,唔介意
身邊實在太少人餵人奶lu,佢地唔了解啫

我剛剛返工係茶水房洗pump, 阿姐問我想餵到幾時, 語氣唔多nice, 但前日佢話我收身收得好, 仲瘦過之前, 佢個女生過兩個, 肥到豬咁呀! 我咁fit, 今次拎番個彩, 呵呵!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 gigeelampqQ 於 09-8-13 16:09 發表

我啲同事都有笑我架,話我係"四大名哺"喎,不過都係得啖笑啫,唔介意

家下d形容詞咁新"泳"o既........ 我有返工都希望係四大名哺之人

別墅

原帖由 sickbanana 於 09-8-13 11:35 發表
嗚嗚嗚, 好感動, 多謝你哋支持, 身邊有人支持好重要架, 最衰我冇, 連老公都麻麻地咋, 我有3個朋友都同我同期生, 個個都餵到滿月仲要半人奶咋,都喊哂口話頂唔住放棄咗, 覺得我好叻同多奶順暢, 唉, 其實有幾辛苦幾小奶 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得老公支持最緊要
今日我會買個電泵啦
老公話你咪買lor
你多錢過我(因為放假係家冇用過錢)
但係我知佢係唔想我泵得咁辛苦
今日去健康院
我老公問點解唔白雪雪既
姑娘話我bb 面色好(紅紅地)
叫我比心機d餵(因為我乳線炎)
老公不知幾開心

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 siujanjan 於 09-8-13 12:21 發表

你d同事真係唔得, 餵人奶係咁神聖0既事, 我唔覺得有咩好笑呀

d人知識水平低咪覺得好笑lo........到佢地有左想餵人奶時分分鐘"i"你教佢地點餵tim a:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章

有人支持當然好, 無都無辦法, 自己堅持.
我身邊, 係好似有人支持咁, 但佢地講既野, 都係唔岩聽.

老公會話, 唔緊要, 餵到幾多咪幾多囉, 唔得既食奶 粉都ok.

我亞媽, 嘩, 你啲奶好靚喎, 轉頭又話幾時食solid, 又問: 點呀, 泵到幾多奶出黎呀, 咁少既....妖

我99, 唔水講啦....睇番我前面個post就知

公司同事, 唔水理佢地, 低層次, 話人大細胸, 唔餵 奶都有大細胸架啦.....

sickbanana, 努力, 我地一齊努力, 我定左堅定既目標, 一定要餵到半歲, 而家3個月喇.....開始少奶(我成日心情唔好, 不過, 我點都會努力....4個月目標在望.
過左半歲, 加埋solid, 要全人奶, 會輕鬆好多.

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

珍珠宮

BK Milk勳章

原帖由 sickbanana 於 09-8-13 12:14 發表

出口係女人, 仲要成班, 但男同事就係側邊笑, 嗰下想打人架

你d同事真係唔得, 餵人奶係咁神聖0既事, 我唔覺得有咩好笑呀

男爵府

原帖由 siujanjan 於 09-8-13 11:56 發表

你d同事係女人0黎0架0下嘛? 如果唔係我告佢性騷擾呀

出口係女人, 仲要成班, 但男同事就係側邊笑, 嗰下想打人架

珍珠宮

BK Milk勳章

你d同事係女人0黎0架0下嘛? 如果唔係我告佢性騷擾呀

男爵府

嗚嗚嗚, 好感動, 多謝你哋支持, 身邊有人支持好重要架, 最衰我冇, 連老公都麻麻地咋, 我有3個朋友都同我同期生, 個個都餵到滿月仲要半人奶咋,都喊哂口話頂唔住放棄咗, 覺得我好叻同多奶順暢, 唉, 其實有幾辛苦幾小奶幾痛發燒嗰d都自己知冇同你哋講姐, 連睇著個醫生都叫我停餵仲寫埋叫我買乜奶粉, 我出門口即時掉咗包藥, 連公司同事都笑我大細胸, 成日問我可唔可以比d佢飲, 我知佢哋講笑姐, 但個心都唔舒服, 不過我個人好硬頸, 覺得好就要做, 應該好多奶媽都係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊