基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有朋友覺得傳统聖詩好搞笑, d 詞鍾意点填都得, 慈愛唱到變癡呆, 我都覺得唱唔到個訊息俾d 未信嘅人知, 你地有乜嘢意見呢?

侯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章

其實就唔關傳唔傳統的事, 正如cherrycyc 講, 如果詩歌用普通話唱就唔會出現咁多問題, 因為普通話得四個聲調, 而廣東話就有九個聲調, 再加上以前的編輯例如黃永熙等都唔係廣東人, 或者唔係聲樂人, 對歌詞的編輯冇咁敏感, 咪有"主" 變做 "豬", "慈愛" 變成 "痴呆" 呢d 情況...

近年的編輯, 例如 "恩頌聖歌" 的葉綺娟, "普天頌讚新版" 的譚靜芝 蔣慧民等都好注重singable language, 所以呢d 詩歌會少d 問題

複式洋房

原帖由 cherrycyc 於 09-9-17 13:19 發表
sorry 我剛剛先睇到你個reply....等我返屋企拎本頌主聖歌揭下再同你分享!

我都想知啊!

p.s.謝謝大家的回應!

大宅

我哋自己有兩本詩歌~~

大宅

我教會唱欣頌聖歌 & 生命聖詩

別墅

sorry 我剛剛先睇到你個reply....等我返屋企拎本頌主聖歌揭下再同你分享!

原帖由 SandraLo 於 09-9-13 17:44 發表

我都唔止聽過一個人咁講....... 可否舉d 例?
我年紀都大, 由學校開始, 都慣哂..... 但都有樓主所提出的問題 ~~ 不是睇住字唱的人完收不到訊息.
化骨龍大戰2隻奴隸獸!

珍珠宮

我應否信主?

我八年前開始返教會至今年頭我以經沒有再返了.在這幾年間我曾經有意言主,但現在越走越遠了.願

男爵府

half traditional and half modern

原帖由 Miranda_Ho 於 09-9-11 04:10 PM 發表

唔係。多數唱folk hymns,夾埋結他、鼓、長笛等。

洋房

原帖由 emily1021 於 09-9-8 22:24 發表
有朋友覺得傳统聖詩好搞笑, d 詞鍾意点填都得, 慈愛唱到變癡呆, 我都覺得唱唔到個訊息俾d 未信嘅人知, 你地有乜嘢意見呢?

其實唱傳統與不是傳統都沒有所謂, 因為這一些都是用來敬拜我們的主的! 同時主是創造天地萬物的主未信的人收到幾多坦白說沒人知道, 只有我的主才知道!
記得我洗禮的一天, 我邀請了我的親友來, 但她們沒有來, 過了一段日子, 她們不約而同地告訴我, 她們信了耶穌, 而且自己主動入教會, 一聽便信了!
你看, 神所做的事, 不是人所能明白的!

珍珠宮

原帖由 cherrycyc 於 09-9-9 13:54 發表
新派詩歌雖然melody好聽d又易上口d, 但論歌詞, 始終係傳統聖詩到point 好多....

我都唔止聽過一個人咁講....... 可否舉d 例?
我年紀都大, 由學校開始, 都慣哂..... 但都有樓主所提出的問題 ~~ 不是睇住字唱的人完收不到訊息.
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

原帖由 emily1021 於 09-9-8 22:24 發表

唔係。多數唱folk hymns,夾埋結他、鼓、長笛等。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

no

別墅

我教會都係唱傳統聖詩的, 音唔o岩通常係因為應該用普通話唱, 而唔係廣東話.....
新派詩歌雖然melody好聽d又易上口d, 但論歌詞, 始終係傳統聖詩到point 好多....
p.s. 我教會唱頌主聖歌的, 有王明道as contributor!!!!
化骨龍大戰2隻奴隸獸!

首頁

尾頁

跳至