婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

話說我同c6 o係澳洲,c6因為逾期居留比人hin返左,我唔理屋企人既反對c6結婚搞visa,所以關係好差

由於急急結婚,所以結婚前同佢屋企人完全無接觸過

結婚之後一個月就有左bb,但係駝bb時成日發惡夢見到我屋企人就喊醒我真係好掛住佢地

之前放假跟c6同佢一家人住(第一次見面),已經唔係好鐘意99,佢係海豐人,成25,26歲先落黎香港,講野好重口音,我好辛苦先聽得明佢講乜,佢同62唔講野架,因為62出面有另一頭家,不過無離婚,佢地大陸有廠(生意唔好,爭人好多錢)所以長期o係上面住,所以有好多好惡頂既大陸習慣(例如比錢唔排隊,講野大聲等等),次次煮飯,都係大陸魚蛋+大陸臘腸+菜,我明白佢煮埋飯比我食已經好好,但係我駝緊bb,食d新鮮肉都得卦?不過都係住2個月所以都無咩,同我講食榴蓮對bb,我食左好多先知原來食榴蓮會對bb皮膚唔好

c6話要幫99搞旅遊簽證過黎陪我坐月,我已經反對,佢都唔識英文!唔好話英文啦,廣東話都未講好啦!又唔識路,佢黎到即係我呢個大肚婆照顧返佢轉頭架jei!但係第一胎一d經驗都無,而且我同娘家d親戚關係咁差,都唔會有其他人會黎幫我,我地傾好坐完月99就會走,所以最後都係妥協左

隨時隨地撩鼻屎

佢陪我去做檢查,一d禮貌都無,成日走去催d姑娘要佢地快d,e生講緊野既時候佢同時間又同我講野,人地e生唔識聽中文,眼光光咁望住我,搞到我幾尷尬,點解唔可以等到e生講完先出聲?呢d係基本禮貌,唔係話你o係大陸住得耐就可以唔遵守架wor!

bb因為比週數細,所以要催生,我已經好唔開心o係度喊,佢仲要o係度不停講"叫你食多d野架啦!講極唔聽,想當年呀,我生3個3個都過8磅架!"99,你成日都做大隻講,話煲補品比我,你到我生時我都無食過一滴補品呀!我唔係(男女男)你唔煲,而係好心你唔煲就唔好成日話會煲比我啦,我d朋友會上網査然後買白蓮鬚比我煲,你又做過d咩呢?

bb出世後,佢黎睇bb,但係比我留意到佢同一套衫著兩日唔換唔洗,又成日去街市,污糟邋遢走去抱bb!我睇到眼火爆,但係又唔敢出聲...

出院當日,佢指揮我同c6攞野,佢自己就成程抱住bb,99,個囡係我架

生左bb就開始黎料啦成日同我爭bb,換片沖涼餵奶(當時乳頭損左,要pump出黎餵)乜都係佢搶晒黎做,當時我覺得自己好似個比人利用既廢人咁,生活淨係得pump奶同訓,再甚者,餵奶粉既話我就連利用價值都無埋,一d都唔似個阿媽,無份照顧bb,搞到個囡好似係佢既唔係我既咁

話我唔夠人奶
,仲要o係我面前打長途電話同d親戚唱我囉!根本我就夠奶仲有多,自己3個仔女都係餵奶粉但係就扮晒人奶專家!話大陸工廠d工人求其放上個乳頭就食,點解我會餵到損晒,又咁多姿勢咁講究wor,又要我補奶粉("唔夠錢既話,麻麻出錢買奶粉比你飲吓")又要我比bb飲水,我話姑娘唔係咁教,佢就話如果佢錯而家3個仔女就唔會長大成人,搞到我成日精神緊張,要留意住99有無趁我唔為意比水bb,訓都訓得唔安樂

續...

男爵府

樓主可唔可以講下宜家同媽咪好番未呀? 同99又點呢?
兩個都無再連絡

C6其實有冇嬲過你&你地宜家相處係點呢?
應該無卦...相處一直都無問題

我覺得你c6都幾錫你!真係要好好珍惜!
係呀,所以當初肯同佢結婚搞visa

你c6幾歲呀?
就黎24

複式洋房

樓主可唔可以講下宜家同媽咪好番未呀? 同99又點呢? C6其實有冇嬲過你&你地宜家相處係點呢?

我覺得你c6都幾錫你!真係要好好珍惜!
你c6幾歲呀?

複式洋房

樓主,其實你比起我幸福好多,我由有bb直至生,都冇吃過99一次湯或餸,2個b,第一個仔及第二個囡都係我自己一手一腳,自己坐月,坐月時,好在有我媽咪幫我煮飯,買餸.我62 & 99未滿月時,重要來我屋企吃飯,重要我洗埋,切埋,煮埋,仲要要求多多,2個bb在醫院時都不來看,
12朝時來我家中,仲要找豬腳薑吃,又吃又取2大盒走.(註:62家中有豬腳薑,但他們不是給我吃,是派比親友),你可想而知,我當時幾慘.我都係常常喊,連我呀媽都話我好慘,不過,今天我跟62&998關係都不錯,我同佢地都有傾有講,因我不想c6難做,仔囡有樣學樣,正如"人在做,天在看",只要自己真心真意對人,最後個天都會對你好好咖.
樓主,加油,大家努力,幸福在手.

大宅

好媽媽勳章

其實我同樓主都係差唔多,個時為左生唔生而家個仔都同佢嘈過,但我就俾佢話既多,亦都因為佢講過一句話令我嬲左佢好耐,但點都好佢都係長輩,我冇理由真係同佢嘈起上黎,理虧永遠只會係我地~到就黎生既時候,我都1千1萬個唔願意佢係大6返黎幫我坐月,但亦都因為佢第1次做人麻麻,我冇理由唔俾佢黎(但其實個個都心知佢係知道我肚入面係男孫佢先返)到我生左喇,有咩問題我都會叫我老公同佢呀媽講,因為我唔想自己同佢開火,開頭又驚我唔識湊BB,成日要搶住黎,C6同我99講:你咁樣幫佢湊,佢咪一世都唔識自己湊囉,你俾佢自己學下啦~所以之後屋企所有野都差唔多我自己做返晒,除左99幫我煮野食,同得閒搞下清潔,就係因為我做到俾我99睇,我係做到既,會自己湊返BB,所以佢慢慢都冇咩點理我點湊仔,雖然簡唔中都係會講下,但我唔會理佢 ...都過左去喇,.講咁多都冇用...都係個句啦...老人家呢D野,你咪做返D野等大家好黎好去囉,你老公你佢呀媽個邊起碼唔洗咁難做人先啦~主動做返D野哄下99,講句對唔住有幾難,只係你自己願唔願開口姐,到時自己好過D,你老公又會覺得你有改變而愛你多D 咁又唔係叫你同你99搞到D關係好到好好,只係唔好好似而家D關係咁"薑"~仲有你媽咪,咪等你搞完你99,打返去同佢SAY句SORRY囉,講真有邊個媽媽唔愛鍚自己仔女...我自己到而家我都係唔多LIKE喜歡我99,只不過係我唔想自己老公難做姐,黠都好啦,祝你幸福

大宅

或者咁講, 樓主當時冇親人係身邊, 加上剛剛生完, 情緒上一定有影響, 加上佢年紀唔係大, 根本做人處世都未到成熟階段, 佢對佢99咁, 我覺得係當時係可以體量. 當一個人去到情緒崩潰時, 會做一d令人唔開心事. 唔好話樓主啦, 我大佢好多年, 初初結婚都同99關係好一般, 覺得99成日咩都要管住晒, 日日打黎問呢樣果樣, 但時間耐咗, 接觸得多, 唔講得關係好好, 但都好咗d. 任何事, 都要比時間去觀察.

希望將來樓主, 人大咗, 思想成熟咗, 對佢今日所做的事, 可以反思下. 今天你為你99對你bb做的事情緊張, 你有冇想下, 你c6的媽媽, 即係你99 都會因為你咁對佢, 而唔開心的呢.

祝樓主, 生活愉快

榮華終是三更夢   富貴如同九月霜   
黃金不是千年業   無須過份去緊張

公爵府

好媽媽勳章

樓主, 初初睇你的留言真係覺得你好可憐...
但係, 越睇就越唔妥......
尤其是睇咗呢段...睇到中段己經覺得你好可悲...
你媽咪講得好啱.....
你都係要好好咁檢討一下自己啦
原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-23 23:20 發表

多謝你地既留言呀令我覺得好warm,唔係自己一個孤零零

繼續講埋件事

食晚飯後,我就打左好多個好長既sms向c6交代件事既大概經過,c6話等佢放工返黎先講,望穿秋水,終於等到佢放工,我一見到佢,未講野已經喊到blah blah聲,c6同我講"肥媽仔唔係有心整唔見既,手套仔ja嘛,我叫肥婆仔幫你買返10對8對寄過黎啦好唔好?我明白生完bb d情緒會比較難控制,醫生姑娘都話係正常,你唔駛擔心wor,我明白架"
聽到我鬼咁心急,簡直係有理說不清...我一邊越喊越勢利,一邊話"你根本就唔明..."
c6話"我有咩唔明,你講出黎啦"
我話"唔係三言兩語可以講得清楚"
c6話"你咪忍吓肥媽仔囉...最多我買兩間屋,你地住隔離,唔駛一齊住啦,好唔好?"
我話"今日出院第3日ja,我已經忍夠佢啦,再咁落去我會癲架!我唔會阻住你做孝順仔,你地可以留低,最多我走,我唯一既條件係bb要跟我"
c6話"咁夜你走去邊jei?有咩唔岩咪講到岩囉!"
我話"你放心,雖然我呢邊無親人,但係我有朋友肯收留我!無用架...點講都無用架...我要求唔高架,我只係想同個囡開開心心過日子ja...再咁落去我捱唔住架啦...如果我要繼續過d咁既生活我抱住個囡死左佢好過...你同99搵過個好新抱啦...只要我同個囡開心我咩都可以應承...你地放過我啦..."
c6話"我唔比你走呀,走咩jei?好丫,你要呀嘛,我就打比你阿媽,佢都企o係你果邊既話我就比你走"

跟住c6就打比我阿媽,同佢講話我為左隻手套仔要帶埋bb走...媽咪就鬧我"大小姐,你係唔係咁巴閉呀?手套無左咪買過囉!一d家教都無!你知唔知咩叫感恩咩叫惜福呀?你估你99過到去係享福呀?訓梳化好舒服呀而家?係既話又唔見我過去幫你?你估你99掉低佢老公仲要受你d大小姐脾氣好好受呀?"

呢個時候我忍唔住講"係因為你同爸爸恩愛,婚姻關係keep得好,唔似得99,62唔彩佢架,佢過黎對住個仔好過對住62但係無野講呀,我無叫佢過黎呀,我唔想佢過黎架!而家佢過左黎唔會走架啦,佢唔走唔緊要,咁咪我同bb走囉!我唔要再對住佢呀!你地唔比我走,我寧願貼錢比佢買機票返去又好,貼錢比佢租酒店住又好,總之有佢無我!"

媽咪"你收聲呀!你講乜野呀!"

呢個時候99就不停講"唔係架,件事唔係咁架,我無(捻)過過黎長住同享福架,隻手套仔件事真係好對唔住呀,最多我買返比你啦!你唔好走啦,你同bb留底啦,我走啦"我完全聽唔到媽咪同我講咩,我當時好(男女男),大聲喝99"你收聲呀!你有無禮貌架?媽咪同我講緊野呀!"

我同返媽咪講"係真架,唔信你問c6呀,係c6親口同我講架..."

媽咪話"你收聲呀!你咁既脾氣點做人阿媽呀?你教壞緊自己個囡ja!"

我將自己既心底話一五一十咁講晒出黎"媽咪,你知唔知我真係好掛住你地...我成日發夢見到你地會喊醒,好多人問我,點解你媽咪唔幫你坐月,我都話係因為你公司做野忙,你都係身不由己,係因為我想為你講好說話,唔想丟你既面,早知道而家日日過得咁唔開心,我當初就唔同c6結婚,咁我到而家仲係做緊你既乖女,我地仲可以1家4口齊齊整整咁去旅行...其實我受受埋埋好多委屈,但係我一次都無向你地講過,係因為我唔想你地擔心我,我寧願一直啞忍,一直自己承受,都唔想你地同c6關係再繼續差落去呀...你地知唔知呀?你地一直都唔知ja..."

媽咪話"呢條路係你自己揀既,你預左架啦!"

我聽完之後心都碎埋...原來我日掛夜掛既媽咪只係覺得我抵死,我以為我係佢個囡,佢點都會有少少掛住我...原來都係我自己一霜情願...

呢個時候,我已經喊到講唔到野,c6就同媽咪坦白62同99既情況,到99接手聽電話,佢就扮晒可憐做晒戲同我阿媽講"唉呀,親家99,真係唔好意思呀..."

講左一輪,媽咪問我"你係唔係要一意孤行?你係唔係自己坐月?你搞唔搞得掂!"

我話"係,我唔駛人幫!我自己坐!bb我自己湊!我自己一個搞得掂!"

媽咪話"好!你自己講架!你記住自己今日所講所做既野!第時你有咩搞唔掂你唔好求人,唔好後悔!"

我話"決不求人,絕不後悔!"

跟住c6同媽咪傾左陣就收左線, c6同我講, 99聽日就會買機票走, 呢個時候, 我,bb,c6同99都喊...

返到入房,c6一路喊一路(唉)我"點解會搞成咁架...你同肥媽仔道歉丫,你話你一時控制唔到自己,你唔駛佢走丫...可唔可以呀..."之後佢就訓著左,果晚我失眠,因為太大件事同太突然,我不停(捻),我趕左99走...我同99反左面...我係唔係做得好錯...我係唔係好(5逆)...咁以後既日子點算...我坐月點出街買(送)...就算我出,bb點算...佢咁細個帶佢出街多病菌唔好,唔帶又買唔到...

天光啦,c6同99準備去機場,99臨走前同c6講(其實特登講到好大聲,係比我聽)"工廠有流浪狗,我都會做好心收留佢幾日啦,我呢?連狗都不如呀!留多一陣都唔得添呀!d人真係黑心呀!"跟住99就去左阿德雷德搵姑仔...

就係咁,我都無再同99/媽咪聯絡...

紅色字,係代表c6同99到而家都認為我只係因為隻手套而搞到咁,o係開呢個post之前,只係得兩個朋友知道成件事既來龍去脈...而家終於講晒出黎,唔再覺得咁委屈...

網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

好媽媽勳章

樓主, 小心身體呀!!

婆媳既野真係好難解決, 好彩佢係會返香港既姐....

你吾開心上黎 "son" 吓都好, 吾好屈埋自己呀!!

原帖由 mrs_b_lam 於 09-9-21 00:59 發表
生完之後,我媽咪竟然主動打比我,問+關心我同bb點,我好開心,因為我地好耐無聯絡,我真係好掛住佢地...佢肯主動同我破冰真係好難得,佢問我有無野需要,佢買比我,我話bb成日自己抓損自己塊面,但係因為瘦,所以d手套仔成日 ...

男爵府

好媽媽勳章

嘩, 你奶奶好難頂呀....

叫你老公快d請佢走啦

男爵府

或者樓主唔夠成熟,但又唔係你哋講到咁誇張,樓上嗰位直頭話人"好醜陋",會唔會過份咗呀..

你哋話大6人生話習慣唔同,都仲可以話體諒吓,但偷睇人MSN, 話樓主黑心想冷死個女,呢啲事唔通又係樓主唔識體諒人?似乎你哋對樓主呵刻過佢對佢99囉.....

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

複式洋房

睇完左...睇到最尾睇到喊...
其實我個人覺得係因為樓主駝bb時因為同娘家關係唔係咁好..而且離鄉別井,應該是己有些產前抑鬱,而且生完bb,情緒是很容易波動的..所以會將唔好的事同人都放大左來睇........

你媽咪其實係閙得好啱架!我覺得人與之間相處都係要體涼同包容...多d唸下好的事物和奶奶好的地方..咁自己就會舒服d..日子就容易過d.而且人都無完人架啦..自己都唔係一個完美的人..點解要咁高尺度要求人地呢!
你老公真係好鍚你!為左bb同你c6加油呀!好好保重..

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主我覺得你太任性喇, 需知你99同你唔"夾"主要原因係佢生活習慣和照顧BB方法同你唔同, 例如會睇住人地餵奶大6人可以習以為常, 餐餐都煮同一味餸可能佢幾廿年都係咁, 你應該同佢溝通多D, 呢D問題都係可以解決的, 因為最主要的因素: 你99都係會左你, 你C6, 同BB好, 如果唔係都費事來幫你坐月啦, 唔係好多99會同新抱坐月, 同BB沖涼, 有好多新抱都投訴, 生完後99不聞不問, 你99爭住湊BB都係錫個孫既表現. 只要佢係為你地好, 好多生活上的事都可以通過體諒, 包容, 溝通而解決的.

翡翠宮

畀面勳章

第一次睇,我都覺得樓主好任性,但想深一層,我覺得當時樓主真係有情緒問題,佢99唔係好亦都衰唔哂。

但大家開post都係求發泄,所以算啦。況且樓主而家都話情緒好好多啦。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 瑩の媽 於 09-9-25 15:15 發表
其實我都覺得樓主放大左D缺點, 我唔係話你99岩哂, 但亦唔覺得佢錯得去邊, 你去睇下人地第2 D CASE呀, 什麼福健99個D, 先係有問題呀, 你呢D....唔係你99有問題, 有問題係你囉, 影衰埋你MAMA tim ar

將心彼己....你第 ...

同意, 雖然我唔想咁講. 因為你心情都好唔好

伯爵府

原帖由 JFL 於 09-9-25 12:23 發表
恕我直言,我都非常同意你亞媽咁講,你亞媽真系鬧得你好啱,條路系你自己揀架,你自己要負番責任,你真系好任性,老公系你在不理家人反對之下嫁的,老公嘅家人系冇得揀,they come with the package?!你99在大陸生活,梗系有D大6 ...

同意, 雖然我唔想咁講.

伯爵府

原帖由 二小姐 於 09-9-21 01:32 發表

點解有咁衰的99,樓主...你要冷靜d呀...唔開心就同你c6講呀

同意. 不過樓主你要小心, 好易有抑鬱症

公爵府

你同你99都好少機會再見, 已經好過好多同99唔岩既新抱喇~~
所以開心d喇~~ 祝你同bb身體健康呀~~

男爵府

大家放心,我o係討論區開得post,就預左會有唔同意見,我唔會介意你地有話直說,只怕你地無心機睇咁多字...

生左bb之後,深深明白左人媽咪辛苦之處,我都有(捻)過,而家我咁樣對佢地,第時會有報應,d仔女都會咁對返我

為人父母,當然想將最好既比仔女,所以當我見到個囡o係咁既情況下(沖涼水唔乾淨,差d被餵水&補奶粉etc...)會比較緊張同出現情緒失控(尤其第一胎)

當時結婚係為"救"c6,如果早知佢家人係咁,我寧願同佢分手,不過呢d都係後話

我從來無"霸住99個仔",我到而家都好支持c6做孝順仔,佢大可以為左99同我離婚,我唔會要錢,我只要求阿囡跟我

瑩の媽,尿布盆內就算如你所講係乾淨,如果你細心睇我之前打既,尿布盆底係放o係地下,當時99直接就攞黎用,成個過程我係親眼睇住,我未至於有潔癖,但係初生bb,可以乾淨既話就儘量啦,何況呢件事係可以避免

我的卻好後生,20歲,入世未深,touchwood同c6其他屋企人相處得好好,叔仔姑仔都係年輕人,大家一齊唱k行街,62性格爽朗,太99新潮幽默,只係同99唔夾

同大家一樣,如果我既言論有咩得罪之處,希望大家包涵,安慰我既媽媽,多謝你地,睇完你地既回覆我覺得好warm,而鬧我既媽媽,我都要多謝你地鬧醒我,希望以後我o係婆媳版再出post係開心野,唔再係呻

子爵府

99幾衰,都要明白佢係養大你c6既媽媽,如果你有一個好老公,你都要感激佢。

Think about if you were your 99, how did you feel when your 新抱 asked you to leave immediately? She might even cry on the plane. I think you are too cruel to her. You make your husband in trouble and break the relationship with his family.

首頁

尾頁

跳至