單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

點解而家D人既婚姻觀咁兒戲?真繫好唔明,如果無細路仔,都重可以話好多借口要離婚,結婚前唔系諗得好清楚真系要一生一世既咩?如果連仔女都有了,點解都一定要搞到離婚?點解唔系以D仔女為首要前題既咩?唔通仔女既前途同成長真系比自己更重要?唔明唔明,真繫好唔明,點解有問題唔系諗辦法去包容去解決而系選擇逃避同唔負責任?當初諗住有機會離婚既點解重去結婚害左D仔女?唉,真繫好多點解。。點解而家D人將結婚看成只是打一份工咁,話轉就轉。。點解呢。。
緣隨流水逝~夢隨雲風飄~志之何所方~高不上~低不下~意欲何追尋?知者莫問誰~嘆者莫從悲~
Facebook : [email protected]
Blog Space : http://k1anos.qzone.qq.com

民房

"事實歸事實,女人結婚後,就會放下了自己,將自己的一生比曬屋企,照顧好孩子同依飽老公的胃,人就真的會落後,追唔上社會,為何我們的女人太感情用事,而男人只係會覺得自己好辛苦搵錢比女人,要甚麼所謂自由,那我們的女人一樣無曬自由,就連夜晚想約朋友吃餐飯都很難,係離不開屋企,相反男人隨便找一個借口,就可以唔返屋企吃飯,其實男人係好自私的"

你呢番說話直頭係我的心聲, 但可惜我同我打算分居的先生的婚姻前後夾埋都唔夠3年, 個仔仔快將剛滿2歲, 但是我地夫妻的sex life 成年都唔知有冇十次(即一個月都未必有一次) 但最可笑的唔負責的說話佢話指我同佢三日唔埋就嘈交, 令到佢唔想有sex的慶致, 但又好地地每晚一齊睇電視成個幾鐘(當然冇嘈交), 咁既然講到我三日唔埋就同佢嘈交唔想有 sex, 但郤又可以晚晚一齊睇電視? 所以我真係覺得呢種男人講說話太唔負責任及真係太冇風度了..... 我郤要食隻死猫? 可憐的我, 40歲都未到就像守寡般. 雖然大家並不是為了第三者而想分開, 但正如先前有提到, 2個的channel都唔夾, 食飯時冇話題, 同床異夢般的夫妻生活實在折磨, 我就想像唔到30年後怎捱

複式洋房

離婚反而係一個新開始....

樓主..不要太天真...

子爵府

我想問,點解會有人咁低能?

大宅

回覆 9# wife 的文章

你好似講佐我心底話....

我坐月想到現在.....mouth:

好累,好累.....

大宅

好媽媽勳章

有頭髮邊個想做X尼丫!
樓主你問問題O甘古怪, 當初我同EX離婚都系因為唔想個女比佢教壞! 你估離婚好開心咩!

我都同意有媽咪話有D人成日把口話為D仔女唔離婚, 實情系自己唔拾得個C6 , 又或者唔捨得C6 D錢先擺d仔女上台, O個D就真系自私LA!!

所以我好敬重O個D, 寧願辛苦自己D做野都要帶住D仔女, 含辛如苦湊大仔女GE媽咪咖~!

民房

原帖由 MobyBabi 於 09-9-25 01:20 發表
點解而家D人既婚姻觀咁兒戲?真繫好唔明,如果無細路仔,都重可以話好多借口要離婚,結婚前唔系諗得好清楚真系要一生一世既咩?如果連仔女都有了,點解都一定要搞到離婚?點解唔系以D仔女為首要前題既咩?唔通仔女既前途同成長真系比 ...

我老公常常換女友, 用我未同佢無離婚, 有仔女做借口去"非"女, 佢啲女人問我做mu唔離婚.
其實我都想, 因死心了很久, 在婚後第一年我大肚時, 他已去找女人, bb出生後, 已經沒性行為(8年), 實際手亦沒觸摸過... 亞女問我爸爸的女友時, 我只好說小心選男人結婚... 而且多年來, 沒落$$拿回家, 又不理亞女, 只出去找女友... 如一說他有問題, (已經不說他是錯), 就把屋內的, 近手的物件踤破... 如果我說離婚, 我和亞女會給打死...
現在只可以當有一個room mate...
所以她如果可以令我老公同我離婚, 我會好多謝佢...

唔離婚, 唔等如對仔女好, 而我真的很痛苦...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果個男人話要自由,我真係諗唔到可以點囉~~唯有祝佢幸福,將來唔好後悔~~我諗真係冇咩女人想離婚,當然一定有例外啦,但好多時真係雙方面都要努力,是但一方根本冇左個心,其實已經家不成家,你有冇睇之前有個TOPIC,個女人話自己老公有二奶,個老公對自己仲好左,佢就係好似你講既人,堅決唔離婚,深信有一日佢老公會定落黎,因為佢老公已經唔止一次玩女人,但問題係,你估個小朋友知唔知呢??如果要個小朋友係一個吵鬧家庭下成長,咁不如早早了結更好~~又或者係知道爸爸係個咁既人,但媽咪都仲要委曲求全,我唔覺得對佢成長會係好~~你話D人為自由想再闖下而離婚,其實都只係一個藉口~~我個EX個女人仲勁,自己有家庭有女,都走黎搵我EX,理由係咩??係暗戀左我EX好耐同埋覺得點解我EX咁辛苦搵錢,我又可以唔使做!!我又唔識教仔,所以佢就好幫手咁帶我老公出苦海喇~~最後係佢先同老公離婚,但我EX就冇行動,因為我唔肯簽紙!!!但如果問我係唔係真係咁想離婚,我會答唔想,但唔輪到我揀~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

男爵府

結佐婚的女人,大部份都係以家庭為自己的最愛,由起初零開始大家共同努力,大家的目標都係一致的,事隔二十年,老公事業開始起步,對身邊的女人就諸多要求,只話你肥,唔識嘢,唔進步,同社會脫節,等等理由時常眨到你一文不值,你話邊有女人想自己這樣的,事實歸事實,女人結婚後,就會放下了自己,將自己的一生比曬屋企,照顧好孩子同依飽老公的胃,人就真的會落後,追唔上社會,為何我們的女人太感情用事,而男人只係會覺得自己好辛苦搵錢比女人,要甚麼所謂自由,那我們的女人一樣無曬自由,就連夜晚想約朋友吃餐飯都很難,係離不開屋企,相反男人隨便找一個借口,就可以唔返屋企吃飯,其實男人係好自私的,自己年幾大佐,人就成熟佐,外面的女人好多為了自己的事業不惜投懷送抱,溫柔睇貼而兼且有學歷,男人自自然然會上釣,而自己身後那個已經唔可以帶出來見人,總會找千千萬萬的理由同你離婚,亦都死口唔認有第三者,唔想付上一個臭名去面對自己的仔女,通常會在離婚後才話同你完了之後才會同佢開始發展,這些大話我們的女人甚會不知道的。
原帖由 MobyBabi 於 09-9-25 01:20 發表
點解而家D人既婚姻觀咁兒戲?真繫好唔明,如果無細路仔,都重可以話好多借口要離婚,結婚前唔系諗得好清楚真系要一生一世既咩?如果連仔女都有了,點解都一定要搞到離婚?點解唔系以D仔女為首要前題既咩?唔通仔女既前途同成長真系比 ...

大宅

離婚系無人想有甘既事發生系自己身上既,唔到最盡個一步,有邊個想有甘既結果?貪好听咩?
但,一段婚姻須要兩個人去維系,你唸下,如果只得一個去努力,付出...而另一個只系度不停甘索取...之後仲要多多要求..批評多多...又刻薄到你買多個生果都要罵既,甘你仲會否甘有任何疑問呢.
and,以上既都無問題啦,只要佢可以做一個合格的父親,但,又唔系哦,佢把口教仔就叻,打仔仲西利既,你趕走佢最開心既系個仔既,(小朋友個心系最清既,邊個對佢好,邊個對佢唔好),成日就不停甘訓或自己去玩,完全唔會同個仔去玩既...你又留呢個無好過有既人來做咩呢?
仲有無疑問呢?????
老實講如果我唔系成日睇佛學既書,我唸我唔系癲佐就已死佐了.

民房

agreed
原帖由 wife 於 09-9-26 01:42 發表

我都好同意你所講,有D人真係計晒數,覺得無咗個C6會吾得,又驚離婚會無面,又驚無第二春......!但係呢D人只係諗自己,跟本無真正為小朋友諗;坦白講,如果一段婚姻去到"形同虛設"呢D階段,我自己就一定吾會再繼續,"家"係 ...

侯爵府

開心吸收勳章

婚姻生活係兩個一起努力維繫既, 如果兩公婆各自各生活,同離婚又有什麼分別呢.

大宅

感情同時間一様, 過左就捉唔到.

原帖由 MobyBabi 於 09-9-26 21:37 發表
咁唔愛既又點會結婚?

複式洋房

Totally agree. That's why I asked him to move out.

原帖由 yickyick 於 09-9-30 23:47 發表
其實要兩個唔夾的夫婦同在一起,同床異夢,步伐不一致,那種感覺比離開更難受.撇開第三者這變心問題先,你有沒有試過跟一個冇乜話題,唔岩channel的人一起食晚飯?你都只是想快快食完離台走人...同一道理,夫婦冇左深入的交 ...

別墅

有時好多野無得我地簡既
邊個想變成咁呀
無法既~

男爵府

樓主,
其實, 有邊個想離婚吖?
你估唔痛的嗎? 你估一段感情可以話放低就放低嗎?

你話你另一半想要自由想再闖?
其實, 佢係咪講大話呃你, 而你唔知呢?

我c6搬走之前都係話想要自由, 但旁人(包括佢的父母)都話我平時俾得太多自由佢, 佢點會無自由? 連佢爸爸都說,:"男人唔係為錢, 就係為女人."
c6初時都死口唔認有女人, 仲話好愛我, 叫我俾時間佢去冷靜, 去想下自己以後條路點行. 我亦十分相信佢, 以為自己唔體諒佢.........
不過個咗一兩個月之後, 俾我發現了他真的有女人, 仲係同事, 亦相信已開始有一段時間了......

樓主, 你要攪清楚, 你老公是否真的有女人?
點解一個男人會無故話要離開老婆, 想要自由, 想再闖?
原因係:"男人唔係為錢, 就係為女人"
我c6想要的自由, 就係單身的自由, 想去滾, 滾完都覺得自己無唔啱. 早兩星期, 佢仲可以掉返轉頭話"我父母從來沒怪過你一句"(佢指我在bk留言).
去攪婚外情的人又不是我, 點解可以本末倒置?
佢咁樣傷害我, 佢呢句說話係咪應由我講:"我父母從來沒怪過你一句."
人真係會變.......佢變到傻咗......!

別墅

唉~~
緣隨流水逝~夢隨雲風飄~志之何所方~高不上~低不下~意欲何追尋?知者莫問誰~嘆者莫從悲~
Facebook : [email protected]
Blog Space : http://k1anos.qzone.qq.com

公爵府

醒目開學勳章

回覆 23# pennyblack 的文章

agree

大宅

原帖由 MobyBabi 於 09-10-2 02:26 發表
Anyway, 好多谢妳(你)地既回覆。。。 我唔知自己重可以点。。

明白樓主的想法.希望d人對婚姻認真點, 既然當初選擇對方結婚, 承諾什麼山盟海哲(或是因x成婚).就不要兒戲, 別因為小小性格不格或其它種種原因為放棄婚姻.

但畢竟家家有本難念的經. 雙方結婚後, 很難保證雙方的價值觀都完全不變. 相信樓主的另一伴很好, 很值得你用一生去愛.

老實講, 我對c6談不上愛與不愛.
一齊生活就生活. 但彼此都有改變, 因為環境,思想而改變.比起單身時生活, 彼些不合的兩個生活是很多磨擦的.自私d講句, 有得選擇我都唔想同c6一齊住.

不到最後一步唔會離婚, 因為佢係好愛bb.但此刻難受的是自己.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至