自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

個囝囝(5 YRS) 昨日中午開始發燒, 食完退燒及加強退燒都很快再燒過, 以前起碼可以降下六七個鐘, 現在三四個鐘又燒到成40度, 我開始好擔心 , 溫水浴都用了, 好像幫助不大。

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU

侯爵府

2024年龍年勳章

其實99度算燒嗎?
我果日去ST.PAUL C DR
D姑娘話99度唔算燒
但阿仔學校99度已經唔比返學

我個仔都燒左2日
時高時低 1遲左食退燒水就燒返去101/102

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我去睇(等)急症時,有自備退燒藥。
另外,如果入院(QE),唔燒到38.5度就唔俾藥,等佢再燒下,燒到38.5或以上先俾退燒藥。

原帖由 hoikiuqq 於 09-9-29 18:55 發表
我囡囡曾患副流感和腺病毒, 我的經驗患過濾性病毒初時是沒有任何病徵如咳和鼻水, 只是發高燒即39度以上, 食極藥都不會退, 只係退小小由39退至38.9左右, 起碼燒3-4日, 而差不多到食藥時間的前1小時又升番至39, 要比多 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

我囡囡曾患副流感和腺病毒, 我的經驗患過濾性病毒初時是沒有任何病徵如咳和鼻水, 只是發高燒即39度以上, 食極藥都不會退, 只係退小小由39退至38.9左右, 起碼燒3-4日, 而差不多到食藥時間的前1小時又升番至39, 要比多d水佢飲。 如食左藥不退燒, 就只有用濕布抹身, 打開窗令空氣通暢d。我地試過抱佢係街行2個圈等佢唔使係屋內咁谷, 不過唔可以大風吹佢。上次仲係政府急証室等到抽搐, 去到已41度, 佢地好快比我地check野和照x光, 但照完又要等成個鐘, 又唔比藥我地食, 攪到我囡係急証室等到抽搐, 政府d態度真係...!!! 不要以為兒科姑娘唔會特別有愛心的。

世上只有!!!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔上兩個星期燒完,39.8時我幫佢塞肛,之後去睇私家,之後再高燒,去咗QE急症,住咗6日。

結論係,小病唔好去公立,本來只係viral infection,但之後(好似)有secondary bacterial infection。
viral 如果唔係甲型流感,只要keep食退燒藥,3-5-7日都會好,唔需要食其他藥當然有d藥可以舒緩下病徵 - 收鼻水、止咳,但唔會"殺"到virus

如果係細菌(低燒d,個人會好無精神,唔想食唔想玩等),就食抗生素。

要注意小朋友有無"怕光",如果有,一定要同醫生講。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

別墅

我囝囝的兒科醫生有甲/乙型快速測試, 盛惠$400-, 但測試後醫生可對症下葯, 若是甲型, 即比特敏福.

他雖然服葯後都燒到104.7, 但前後只燒了3.5天及尚算精神, 算是好彩了!

公爵府

原帖由 manfatcentre 於 09-9-28 22:42 發表
試過.我無用西藥喎.

只用中藥? 中醫師開的嗎? 食什麼? 多少天康復?

我個囝囝還未好, 醫生今日開了抗生素, 如果明天還未好, 他話要囝囝食"特敏福", 好唔開心呀:-(

伯爵府

試過.我無用西藥喎.

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mother904 於 09-9-27 23:32 發表
我個女都試過,佢燒到40度時我想同佢睇急症,老公話睇定d,點知到半夜佢燒到42度,立即去仁安睇急症,原來係甲型流感,好彩果時仲未有豬流感。

佢住左五日食左特敏福,慢慢先好番。小朋友發高燒,唔好以為小事,去左醫院先算,冇事冇所 ...

而家仁安連甲型流感同h1n1都吾收,上星期我個仔發燒去睇佢,佢話如果確診左就叫我地去浸會或法國。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個女試過43度2,但帶佢去"正苦"醫院,分流佢係非緊急,再比暖水抹身

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 elsamumu 於 09-9-28 12:06 發表
發高燒多數是流感,會兩/三才退燒, E生會幫小朋友打針,快些退燒, 我個家庭E生告訴我, 流感一定要複診, 確保安全

真嫁??我睇左咁多年醫生我都唔知tim

大宅

發高燒多數是流感,會兩/三才退燒, E生會幫小朋友打針,快些退燒, 我個家庭E生告訴我, 流感一定要複診, 確保安全

大宅

比D耐心啦!
D菌唔死得七七八八,
點會退燒WOR!
只要小朋友精神, 無昏睡,
無抽筋無嘔吐,
咁就即係話佢裡面場仗打得幾好,
D菌死晒佢就會自然退燒,
你都要比D時間個身體打仗架!

飲鹽水都係有幫助架!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個仔都試過燒到成40度, 食完退燒藥, 轉頭又燒過,
連續燒5日, 頭個2日燒到40度, 之後38度附近.

我都係開窗等空氣流通, 比多d水佢飲, 每隔一段時間
幫佢抺身, 叫佢多d瞓.

如果你小朋友有精神, 食到野, 等佢慢慢退燒.

祝你小朋友快d好返啦.

公爵府

今早囝囝開始退燒了, 但他說喉嚨好痛, 要再看醫生了。mouth:

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:36 發表
因為有個朋友的囝囝都燒到104.8, 都是要燒兩天才退開始退燒, 其實我囝囝每次都比會燒得比較高, 但食完藥後會很快退.......但今次........

我都係好高燒,但我唔會咁快退...起碼燒3,4日先慢慢退到...唉...42度都燒過,訓左個幾星期醫院

翡翠宮

畀面勳章

我個女都試過,佢燒到40度時我想同佢睇急症,老公話睇定d,點知到半夜佢燒到42度,立即去仁安睇急症,原來係甲型流感,好彩果時仲未有豬流感。

佢住左五日食左特敏福,慢慢先好番。小朋友發高燒,唔好以為小事,去左醫院先算,冇事冇所謂,有事就可以即刻處理。

大宅

原帖由 洛婷 於 09-9-27 22:42 發表
我女之前都燒到 105 到

仲要全日都唔退 , 後尾 keep 住食退燒藥 ,

第 2 日就退咗燒喇 !!!

希望你小朋友都快 d 好返

105F

大宅

我仔仔(7 yrs)都中左招,上星期六發高燒重抽筋,好驚,即入院(104度),用塞肛藥退燒, I could not sleep well at night until he had no more fever again,好擔心....而我就喉嚨痛,冇發燒,都食左特敏福. We stayed at the hospital for 2 days and then went home to be quarantined for a week. Tomorrow he can go back to school.

Hope your kid(s) will get well very soon!

大宅

好媽媽勳章

飲稀釋寶礦力,我會將1:1加水,頸背、頭、背脊都用面巾包住加冰墊。頭髮用毛巾抺微濕,散熱,會開冷氣,溫度適中,但又不可以攝親。希望你小朋友快好,真令人擔心﹗

原帖由 小小bb 於 09-9-27 22:25 發表
個囝囝(5 YRS) 昨日中午開始發燒, 食完退燒及加強退燒都很快再燒過, 以前起碼可以降下六七個鐘, 現在三四個鐘又燒到成40度, 我開始好擔心 , 溫水浴都用了, 好像幫助不大。

有無人有經驗可以分享吓, THANK YOU ...

首頁

尾頁

跳至