嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

民房

本人懷單卵雙胞胎,政府醫院定私家好D?

別墅

你檢查時同醫生講怕唔夠氣焗親細孖,强烈要求開刀,通常都ok

原帖由 jazmine 於 10-7-4 12:48 發表
我下個月生啦, 其實向公立定私家醫院生我都冇所謂, 我想慳返d錢比阿b..但我只係担心公立醫院要我自己生,會焗親老二...

別墅

我對孖囡巳经10 个月大, 因為公司cover 一部分$..我選擇係法国医院生, 但排QE 做emergency 後備... 幸好BB 唔洗住BB-ICU.

如果法国生大約7万埋單..事乎你个医生收得貴話貴...生孖胎所有費用多加30%

別墅

原帖由 jpkp313 於 10-8-18 00:52 發表
我喺威院開刀,由知道係孖b到生,D醫生一直都好着緊,好細心而且樣樣都跟得好足,每次檢查都係資深嘅E生,仲主動問我想順产定開刀,又比齊各種維他命丸我,到我生果日,因為痛得好緊要但又未聽得清bbs嘅心跳所以唔開得刀住,d ...

我果時自己住多十多天, 大B住o左差唔多一個月, 細B住o左一個月多幾日, 找數夾埋都係3千多~如果私家...真係@@...

別墅

我喺威院開刀,由知道係孖b到生,D醫生一直都好着緊,好細心而且樣樣都跟得好足,每次檢查都係資深嘅E生,仲主動問我想順产定開刀,又比齊各種維他命丸我,到我生果日,因為痛得好緊要但又未聽得清bbs嘅心跳所以唔開得刀住,d嬸嬏竟然幫我按摩條腰,喺開刀時又有兒科E生駐場即刻檢查BB,負責開刀嘅E生手勢亦好好,D姑娘又不停安慰我又問我凍唔凍...etc,真係好好,到最後我同細孖住左5日,大孖因唔夠重喺兒科住多10日,埋單都係$1000左右,如果喺私家可能$100000都唔夠

別墅

原帖由 cochim 於 10-8-15 18:11 發表
我book 佐浸會12/20.....是否要chx政府,但我未睇過政府,哪裡好d?依家仲轉到嗎?

政府先有NICU(touchwood如果BB需時ge話...)
轉唔轉到就要問返醫院啦~其實無話邊間好d ge, 聽講話廣華就有孖B部, 不過就無得陪產...
我東區生, 老公有陪產~

複式洋房

我book 佐浸會12/20.....是否要chx政府,但我未睇過政府,哪裡好d?依家仲轉到嗎?

別墅

原帖由 孖寶媽 於 10-7-3 01:19 發表
絕對正確 !!!!
養個細佬真係唔少野架 !
當年我生第一對孖係東區生, 依都第二對孖都係東區掛左單啦.

好勁呀, 两對孖!!! 我都仲諗緊生唔生多次.... E + 一對孖 B (10個月)要足雞仔咁足佢哋, 如果再生, 又唔知係咪孖... 4 個BB 點湊??

子爵府

我下個月生啦, 其實向公立定私家醫院生我都冇所謂, 我想慳返d錢比阿b..但我只係担心公立醫院要我自己生,會焗親老二...

複式洋房

爸B勳章

我睇o個個私家婦科醫生,照到我可能係孖,不過因未照到心跳,未confirm,不過佢都提議我去政府,佢話孖係政府生好D,可能因為價錢同設備都好D!

複式洋房

絕對正確 !!!!
養個細佬真係唔少野架 !
當年我生第一對孖係東區生, 依都第二對孖都係東區掛左單啦.

原帖由 tamfamily 於 09-11-3 10:41 發表
梗係政府啦, 留番D$俾BB第時好過!!

洋房

嘩..養和生孖仔開刀要十幾萬好貴

民房

我對孖仔都在政府生 (威爾斯)

主要考慮係, 政府醫院有兒科醫生24小時長駐, 如果bb有咩問題可以即刻叫兒科醫生過黎睇

而且當年我地有相熟醫生在威爾斯, 更加唔洗考慮了

埋單找數只係千零蚊.. (住左7日, 細b要照燈..)

大宅

我會去廣華生,我都覺得將嗰10幾萬留番俾bb 好過...

複式洋房

但東區冇教授醫生...有起事都係轉妳過去睇...我都係一個例子,但可以個個人唔同啦~

原帖由 小方 於 09-11-21 21:59 發表

由東區轉去?會唔會好唔就腳呀.......我連去做一次唐氏都覺得有點麻煩........東區好似都跟得幾足下......

複式洋房

原帖由 debbiesbl 於 09-11-18 16:57 發表
我都係去威爾斯檢查, 我都覺得d醫生係好多經驗係孖b方面, 所以我由東區轉左去的到睇.

由東區轉去?會唔會好唔就腳呀.......我連去做一次唐氏都覺得有點麻煩........東區好似都跟得幾足下......
我的乖乖

複式洋房

我都係去威爾斯檢查, 我都覺得d醫生係好多經驗係孖b方面, 所以我由東區轉左去的到睇.

大宅

我喺東區生孖女, 一路跟得好足, 約我照超聲波仲密過去私生醫生.

20週之後全程都由政府跟, 完全放心無問題 :), 姑娘好好, 醫生好細心.

價錢方面政府梗係平好多, 我孖女早產要住個幾月醫院, 我又住左九日, 三個人埋單都係七千蚊有找...
我有朋友喺養和生孖仔, 足月開刀住左三日埋單十八萬...

大宅

hi all...我係雙卵雙胎架.
未知係孖b時都諗住去私家生, 但知道之後, 連仁安個醫生都建議我去政府生, 佢話因為仁安無bb icu, 所以政府比較好d.

我琴日去威爾斯, d醫生比我既感覺係比較著緊孖b, 連去排期照oscar d 姑娘都係比我呢種感覺, 所以我都放心去政府生lu.

珍珠宮

我係私家生. 其實最緊要係就自己, 無話一定係政府好定私家好既. 各有各好同唔好架.

首頁

尾頁

跳至