自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

大宅

今早仔仔死都吾肯番學(二年級)問佢佢就話眼訓,眼見就遲到,我就鬧佢,仲打左佢2下騰,點知....佢一路哭一路講.....

原來佢係學校比4個同學打,仲打左成個月有多,其實佢之前有同我講過話人地打佢,我以為係人地同佢玩,佢自己薄皮,仲叫佢吾好咁少氣!!(我呢個做亞媽的係佢求助的時候竟然當小事)

講番今早--我見事態嚴重,立即打電話去學校要求要見主任:在我們再追問下,原來4個同學對佢權打腳踢,大大力咁打佢,仲要一日吾止一次!佢驚到吾敢返學!!
做亞媽梗係心痛同好嬲啦,原來個仔日日返學都比人打,日日都咁驚咁返學.一個咁年輕的小朋友日日獨自承受咁大壓力!!我真係好後悔當初佢同我講我無察覺到咁嚴重!!

老師誠諾會幫我跟進,回家不到一小時,學校打電話比我,原來事原:有一次是9月份的事,佢帶左d零食返學,其中一個同學問佢拎,佢請左少少佢食,點知個同學要成包要晒,佢梗係吾比啦,後來佢就成日聯同3個同學去蝦佢,搶佢食物!

原來打我仔果個同學係學校成日都蝦人,只不過係其他同學夠膽反抗同有話比老師知,而人地見佢吾出聲咪好似好好玩咁,一得閒就走去打佢!當佢係娛樂玩具!!

原來班主任話仔仔呢2個星期都無出班房小息,班主任都有問過佢點解佢吾出去,當時仔仔答佢想自己一個人,佢話當時察覺吾到佢有異樣!(你地話呀!佢驚到連班房都吾敢出,真係慘!!)

主任話巳鬧左果4位同學+記黑點.仲會同佢家長講!!

各位姊妹:大家都是人地母親,你地可以感受到我真係好後悔同心痛,吾知應該點做好:

只係知要教識佢再有問題發生一定要同家人或老師講

1. 你地認為學校咁樣處理洽當嗎?(記黑點.同佢地家長講)
2. 我是否就咁算數呢?(仲可以有咩做)

多謝大家!!

民房

你不如同你仔仔報d興趣班呀,好似游水、樂器咁,等佢同多d人相處,慢慢建立自信,唔會下下俾人恰都唔識點應付嘛

大宅

bbfish1992 (魚媽),
agree.
當日我知到個仔給一班同學欺凌也是心痛得要死,不過,我知對那些小朋友用「以眼還眼」是打不開兒子和同學間的心結,也無法幫到兒子,只會令兒子被人長期孤立,所以要用柔性的手法,慢慢去令其他小朋友接納兒子。

水能穿石,

如果間學校係好的, 值得家長這樣做的, 就可用柔性的手法。
無需下下攪大件事。
Share

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 哈哈媽咪 於 09-10-31 15:00 發表

A仔響主流學校多數都會比人蝦!
我朋友同我個仔都係A仔。
一個讀主流
一個讀特殊
主流教學果D老師都話我地唔係專業好難教到A仔既同學!唯有多D關心同留意!
但主流既學生多數知道佢係A就專選擇佢地黎蝦佢。
總之整估佢地 ...

冇錯, 佢地直頭係火柴, 一擦就著火 !
不過, E+好多時受欺凌嘅對象唔止係佢地, 一般正常小朋友都會遇到, 我覺得呢D施虐者部份來自家教問題, 部份就係佢地自身都有情緒/心理上問題, 所以佢地除左要一番訓導之外, 更要係心理上作出輔導 ! 可惜唔係間間學校肯出時間精神去面對 !

子爵府

原帖由 ilovefamily 於 09-10-28 11:47 發表
今早仔仔死都吾肯番學(二年級)問佢佢就話眼訓,眼見就遲到,我就鬧佢,仲打左佢2下騰,點知....佢一路哭一路講.....

原來佢係學校比4個同學打,仲打左成個月有多,其實佢之前有同我講過話人地打佢,我以為係人地同佢玩,佢 ...

唔知樓主仲有無上e個post
但係我都要說聲
多謝你的分享
做父母的會引以為鑑
多些同子女溝通

現在不要再埋怨自已
同阿仔一起向前走,相信都未為遲
向學校社工尋求輔導(both u & yr son)

子爵府

原帖由 jerma 於 09-10-31 15:37 發表
最緊要係解決媽媽同仔仔咖問題先。 根本個問題好明顯係樓主同佢個仔溝通出現左問題,個仔比人打成個月,佢唔知道,個仔又唔講。

學校現在做咖野,你可以講話佢地唔夠好,但係個幾樣野應該都可以幫到個小友人,可以試吓先,日日反 ...

你講了我想講的

男爵府

好媽媽勳章

最緊要係解決媽媽同仔仔咖問題先。 根本個問題好明顯係樓主同佢個仔溝通出現左問題,個仔比人打成個月,佢唔知道,個仔又唔講。

學校現在做咖野,你可以講話佢地唔夠好,但係個幾樣野應該都可以幫到個小友人,可以試吓先,日日反到屋其要個仔講吓學校咖情況。

其實四個c仔如果一早比人發現,我諗佢地唔會甘過份,如果小朋友自己唔出聲,學校唔知道都唔奇,佢地都會冇人先打佢啦!

轉校係教個小朋友途避,佢咖性格唔改,去到邊都係甘! 唔好再罵樓主喇,比小小時間佢地去諗同修正啦!

子爵府

原帖由 bbfish1992 於 09-10-30 06:47 發表

1) agree with keroroee

2) in what circumstance that ur son was hitted by the other school children, this is the main point instead of directing fault to the parents; children's world is comparative ...

睇曬D post,終於明白點解當日有mama走上魚毛校車生事,因為e度嘅mama大部份都認為要自己出頭幫自已小朋友對付其他小朋友!尤其不認同學校處理方法的時侯。

事隔一年,知唔知個位走上校車mama嘅小朋友現在如何?魚毛說無同學夠膽同佢講嘢或者坐佢隔籬--->那同學孤獨都不得了。

又或者叫自已小朋友〈义番佢個鼻〉,是否要個世界變得暴力?那就不要說「社會的錯」!

伯爵府

原帖由 jena2468 於 09-10-31 14:20 發表
一口氣睇完全部post, 真係群情激憤 , 我個仔係A仔, 今年讀六年班, 係五年班開始佢都遇到欺凌事件, 由於佢唔識報告比老師知道, 自己屈埋係心, 最後佢忍唔住係課室大發脾氣, 從此, 老師會特別留意蝦人個幾個同學, 不過 ...

A仔響主流學校多數都會比人蝦!
我朋友同我個仔都係A仔。
一個讀主流
一個讀特殊
主流教學果D老師都話我地唔係專業好難教到A仔既同學!唯有多D關心同留意!
但主流既學生多數知道佢係A就專選擇佢地黎蝦佢。
總之整估佢地用說話挑釁一定有。等個小朋友有情緒就當睇戲咁!

子爵府

咬人都要報警啦, 就係佢細個咬人比老師投訴, 咁佢咪識驚識改過, 以後唔咬人囉!
你意思係我仔咬人要報警~如果人地家長認為要報警,我唯有接受~(我想知你認為我仔K1咬人1次要報警,但係果4個C仔打足個幾月樓主個仔要俾機會係點(行)量?)咪咁天真la~你以為我仔K1只係俾老師投訴就會改過,家長返屋企都要教ga~我知我仔咬完人同佢去買sorry卡&禮物第日送俾人~我同老師講如果個小朋友需要睇e生我俾返$佢家長,係我仔整傷佢個仔,我地有責任要付責~第日我仔同我講個小朋友收到禮物好開心~我同個仔講送sorry卡&禮物俾小朋友係因為佢整傷人,要同小朋友&道歉,希望人地原諒佢同佢做返朋友~我問我仔如果俾人咬會5會好痛?佢話會~我再問我仔like 5 like俾人咬?佢話5 like~我話你知俾人咬會痛,又5like俾人咬,其他人都1樣~你再咬人就無人同你玩,無人同你做朋友~第日返學前我再叮(足)個仔要同小朋友講sorry,問下小朋友原5原諒佢~我5係要講到自己有幾識教仔,只係同你講家長5教1樣係晒氣~

唔試過又點會講得出真人真事呢? 打個幾月, 阿仔唔講, 阿媽唔知, 以我角度係溝通出問題, 阿仔早已同阿媽講, 但阿媽唔擦覺...先會攪個幾月. 樓主我明白妳心痛, 我亦同樣心痛, 但事情已過, 咪睇下佢地有無改善先再報警囉 (相信樓主都係咁諗) 就算正生 & 我幾十歲都會犯錯, 都需要人比機會我改過

我諗你講果d都係小學生,未至於好似果4個C仔果隻惡霸~你應該未見過真正既慘人慘事,打到個面腫過豬頭認5到樣咁滯,個嘴孖潤腸牙都甩埋~點解我咁記得小3,4個女同學,我覺得佢真係好慘~我5明點解你話報警係5俾機會4個C仔~你又無答我,咁你又認為警方會對7,8歲既細路做d咩?佢地打樓主個仔果陣我5信樓主個仔無叫佢地停手,點解佢地仲要日日打樓主個仔打足個幾月?果4個C仔有無諗過俾機會樓主個仔?報5報警係要人地ar ma决定,就算個個太太叫樓主報警,佢5報都無計~我5明你做咩要咁大反應?你好似同情打人果4個C仔,多過俾人打足個幾月樓主個仔~

祝妳地囝囝囡囡個個都好乖, 絕對唔會係學校聯群結黨蝦人
係呢句講到好似其他人有口話果4個C仔無口話自己個仔咁我先會覆你~仲有,有太太有親人就係因為細個被欺凌,影響到大個受病魔困繞~人地5想樓主個仔行佢親人條路,而講左好多~你有無諗過你講既野會令呢位太太好難受~大家睇法5同,我5會再回你~

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一口氣睇完全部post, 真係群情激憤 , 我個仔係A仔, 今年讀六年班, 係五年班開始佢都遇到欺凌事件, 由於佢唔識報告比老師知道, 自己屈埋係心, 最後佢忍唔住係課室大發脾氣, 從此, 老師會特別留意蝦人個幾個同學, 不過其中一個係特別歪, 到E+都同我個仔有磨擦, 衍出另一問題 : 我個仔都開始蝦人, 當然我地唔會視若無睹, 因為呢個會係惡性循環, 施虐者背後一定有原因 (好似蝦我仔個同學係單親兼冇屋企人管教), 被欺凌者亦容易學到以暴亦暴 ! 我聽過關於欺凌嘅講座, 社工話, 去同校長講係最直接, 重教我地講其實E+係幫緊學校, 如果將D衰野揚曬出黎比傳媒知, 一定影響校譽, 到時校長要REPORT比教署/校董會就有排佢煩 ! 所以樓主唔好怕, 一定要同校長面對面講, 報唔報警係其次(可以用黎做講數籌碼)

子爵府

如果未到入院,
我覺得要學校在早會時同全校同學講出這條事, 要那4個同學在全校面前向你囝囝道歉!

但都被人打到入院,
難道可以不報警嗎?!
對你個囝, 你那4個學生都是好事!

轉不轉校, 你問下你囝囝的意見啦!

男爵府

雖然我冇睇晒所有留言,但都忍唔住想講句:小朋友係靠家長保護架!連做媽媽的都咁軟弱,點幫到小朋友呀?
我都好想知,究竟你個仔讀邊間band1學校?
學校話記甚麼黑點,有用咩?老師都警告過班衰仔,但依然冇改善,趕出校就差唔多!而唔係你去轉校遷就班衰人!我都好同意其他人所講,打到入院咁大件事,點解你仲可以唔報警?

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

洋房

樓主,

睇完都忍唔住要講D野!
你標題話你好後悔,咁你就應該幫仔做番D野!
仲有,你個仔唔肯返學,你諗都唔洗諗,就 “FIT”左佢兩藤!依家幫個仔做D野,都要諗左諗右,似乎你CARE自己感受多過個仔LAW!
間咁垃圾學校就咪鬼讀啦,你可以揾社工幫你揾學校,你就咁打去問果D名校,佢地實會話冇位KA LA,我諗年終都不知有幾多人打去問有冇學位!
個把鬼主任,你叫佢收皮啦,佢同你講完癈話,你當時唔反問佢,如果係佢果仔(唔知佢有冇仔LA),佢會點呀?
你依+就要揾學校同報警!趁阿仔D傷痕未退,有證有據!雖然唔會拉佢地,但可以向班衰仔&學校表示你嘅立場。同埋令阿仔對你有返信心!
小朋友,唯一可以相信同依靠嘅就係父母,你唔好再為你嘅主觀受去處理呢件事,(又話轉校,揾唔到好學校,依+你果間話叫做好,又咪一樣垃圾!又話唔想咁遠,咁其實係你覺得,定係你個仔覺得呀?問心果句!)多D响仔立場去睇件事啦!唔該你…!
我地個個到都好肉緊,你仲諗咁多…..!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 ilovefamily 於 09-10-30 11:56 發表
岩岩同學校傾完,比個主任激Q死我(真係吾講粗口都要講)火都黎埋
以下對話中紅色代表本人, 藍色代表主任
你學校安排吾到比我見果4個家長,我想要學校比番份copy我(因學校用書面通知過家長佢地個仔打人,同埋要簽回回條)
...

如果學校處理得咁差, 我會同校長講多句, 我會考慮報警介入呢件事, 睇下佢有乜反應....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

複式洋房

原帖由 keroroee 於 09-10-30 23:09 發表
祝妳地囝囝囡囡個個都好乖, 絕對唔會係學校聯群結黨蝦人...唔係錯一次就唔會有人比機會一個細路仔改過! 轉校報警解決到囝囝怕事問題嗎?

(真人真事) 我試過返學校做義工, 認識下蝦人既同學仔, 同佢傾偈, 玩, 順便教 ...

Totally agree with you & support your opinion!!

大宅

見到你呢段,我都放心d.
不過你未夠牙力. 見到你去搵學校,知道你心中已經有決定.只係差少少.

如果我係你.第一, 我會書面去信校長/校監/校董(唔好再同主任傾,佢唔夠大handle呢個case), 列明要求, 亦列出時間. 如果學校沒有書面回覆/限期內達不到要求. 你可以報警/將事件呈上教署. 仲可以搵區議員/立會議員幫你.
只要事情大左,唔擔心無學校收你個仔.

女人可以好柔弱,但人地蝦到上心口就要反擊.

原帖由 ilovefamily 於 09-10-30 11:56 發表
岩岩同學校傾完,比個主任激Q死我(真係吾講粗口都要講)火都黎埋
以下對話中紅色代表本人, 藍色代表主任
你學校安排吾到比我見果4個家長,我想要學校比番份copy我(因學校用書面通知過家長佢地個仔打人,同埋要簽回回條)
...

男爵府

又入院又圍嘔又沙包又斷手斷腳又三合會, 有無人quote出病情...

男爵府

咬人都要報警啦, 就係佢細個咬人比老師投訴, 咁佢咪識驚識改過, 以後唔咬人囉!

唔試過又點會講得出真人真事呢? 打個幾月, 阿仔唔講, 阿媽唔知, 以我角度係溝通出問題, 阿仔早已同阿媽講, 但阿媽唔擦覺...先會攪個幾月. 樓主我明白妳心痛, 我亦同樣心痛, 但事情已過, 咪睇下佢地有無改善先再報警囉 (相信樓主都係咁諗) 就算正生 & 我幾十歲都會犯錯, 都需要人比機會我改過...

晚安各位!

原帖由 豆丁 於 09-10-30 23:57 發表
承你貴言,我仔除左k1有俾老師投訴過咬人,到e+老師都話佢好乖, 肯讓人,會幫人~如果我仔係其中打人既一個,人地家長要報警我亦無話可說,我諗個個家長都忍受5到自己仔女俾人日日當沙包打足個幾月~我寧願佢細細個人地從正 ...

首頁
12345...22

尾頁

跳至