懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪37-39週重番緊工,未放假.. 係公司驚唔驚突然生得呀?

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我上胎放前2後8,過期6日阿b先出世, 今胎都係前2後8, 今個星期37wk, 仲要返埋下個星期,應該無問題掛

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

大宅

我第一胎時放前2後8, bb提早一星期出世~~~

洋房

我又唔敢咁博呀... 我老公都擔心我放前二會太遲.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

原帖由 augustgoose 於 09-11-9 11:27 發表
有冇媽咪37-39週重番緊工,未放假.. 係公司驚唔驚突然生得呀?

呢樣野要睇返你個人喎!!!

因為我係一個比較上博既媽媽, 加上第一胎, 唔知頭唔知路, 我預產期係3月2號, 我同公司申請3月2號嗰日先正式放產假. 你知2月28同3月1都係weekend放假.

我可以同人講, 我到預產期先放假

唔知係咪bb知道我咁博呢, 佢到3月7號先肯出黎, 過左預產期, 40週5出世

洋房

咁你阿B都較得好準時喎,好醒目!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我果時返到week 40...預產期當日開始放假.....最後 bb 遲左2日出世, 我放假第二日既零晨穿水.....

洋房

聽講座話,最遲只可以放前二後八架,前一後九係唔合法,除非你未開始放產假就生,咁就可以放前零後十喇.
我都係會放前二後八,希望阿b等到我放假先出世,唔好咁lai hea

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 micman 於 09-11-10 11:28 發表
梗係唔會冇o左前4啦,如果間公司話唔俾番前4我,實去勞工處告死佢!

YES, 如果未開始放假就生, 10week產假就由分娩日開始計...
我第一胎就係咁, 請前2後8, 37w4穿水, 提早放產假...前0後10

大宅

梗係唔會冇o左前4啦,如果間公司話唔俾番前4我,實去勞工處告死佢!

原帖由 小兔咕 於 09-11-9 15:14 發表
嘩唔好較到咁遲,好似話如果你番工生左.. 未放假會無左個4, 得番個6!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 augustgoose 於 09-11-9 11:33 發表
是否第2胎會早d生呢? 我今次第2胎, 依家有d驚驚地,...有冇媽咪試過..

我就唔係囉
第一胎37w4
第二胎39w3

伯爵府

我兩胎都放前2後8, 上胎都過期居留5曰, 諗住今胎都唔會咁早架喇, (個心就好想佢快啲出世), 最後第二胎係放咗假第5日就生喇.

伯爵府

我第一胎就冇返工,今次第二胎就有...我已經同公司deal左...我會放一個星期no pay leave...之後放前1後9...因為我要較岩d時間先可以有"有薪產假"...因為我入左呢間公司冇耐就bingo左~公司話只要我bb嚮22/12之後出世我就有"有薪產假",如果21/12或之前就冇...我預產期係30/12...其實好緊張...不過唔到我決定..bb想幾時出黎都冇所謂...不過我已經係咁"胎教"bb...叫佢x'mas先好出黎!哈~

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

男爵府

好媽媽勳章

嘩唔好較到咁遲,好似話如果你番工生左.. 未放假會無左個4, 得番個6!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 mf7433 於 2009-11-9 12:20 發表
嘩.甘你都好o尼hee噃.
當時
邊個趙幫你入院?

好彩當時剛做晒手頭上的工作準備收工... 我即時call媽咪 (媽咪call妹妹,因為佢都係我公司做)、老公 (佢公司係附近) & 養和婦產科 (姑娘話醫生係醫院,叫我即刻用M巾墊住,然後搭的士入院)... 10分鐘後老公&我妹妹同我一齊搭的士去養和,奶奶就幫我攞走佬袋去醫院... 三個鐘後開刀...

真係好好彩因為當天妹妹約左朋友去食飯,攞左部大機返公司,所以我半麻開刀時,我老公可以又影相又影到video (我要老公日日帶住部DC返工)...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩.甘你都好o尼hee噃.
當時
邊個趙幫你入院?
原帖由 Angel_BB 於 09-11-9 12:15 發表
我同公司傾左係放前2後10,星期一開始放假,星期二開刀,點知我係返工最後一天臨放工果一刻,突然穿水... 當時係剛好38週!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我同公司傾左係放前2後10,星期一開始放假,星期二開刀,點知我係返工最後一天臨放工果一刻,突然穿水... 當時係剛好38週!

首頁

尾頁

跳至