夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我和c611年有一女兒(7), 我哋以往都有很多吵架, 近日又因為一啲事情吵到差不多要離婚, 但我倆都好愛個女终於决定為了個女佢肯於明晚搬回家(因為之前我趕佢走往99到住, 但星期六日或平日都有返屋企同個女玩). 查實現在我倆都唔再愛對方, 我都唔知点面對佢, 我点做好??

伯爵府

好媽媽勳章

Hi beepaul2007,

大家都各有各嘅煩腦, 但想打你就唔可以接受, 千其唔好比佢打你一次, 打開就會再打, 你要識得保護自己, 唔好同佢頂得咁恆

你地有無傾過? 佢知唔知自己變成咁? 唔好批評佢咁多先, 比d耐性, 嘗試講多d佢以前d優點, 希望你有返10年前嘅c6!!

大宅

原帖由 yiyiyi 於 09-11-12 16:37 發表
我好明白你地嘅感受, 我嘅問題係除咗感情淡咗之外, 而我 c6 又停留喺 10 年前 (e.g. 思想, 行為), 完全無進步過, 我好肯定如果我無小朋友, 我一定會走, 但 e+ 我都係因為我個小朋友先會重留底, 但見倒個仔 e+ 又開心 ...

yiyiyi,
我c6 同你剛剛相反,佢就係同得有錢人多,(因工作關係),
樣樣嘢都執著,嚴格,奄尖夾性格暴躁,好容易就開火,我就嚟頂佢唔順,我反而想要翻10年前嘅c6, 佢以前好錫我,成日話我有99.9分,成日讚我屋企打理得頭頭事道,出外我又勤力工作,佢成日話我好,佢好似好滿足有我呢個老婆咁,當然佢果時超就我,咩都比我話事,錢銀佢就唔注重,財政任我管,佢都無怨一句,仲覺得自已好巴幣添,成日同朋友講,我d錢比哂我老婆傢.....同埋如果我話唔管佢,佢講會無安全感等..
點知,依傢對咗佢15年,呢2年佢先開始有變,仲要生咗個女,依傢14個月,唔係個囡,我真係走傢啦..
依傢佢近得有錢人多,樣樣嘢,都要求多多,少少唔順眼,佢就同我嘈都拆天,小事化大,唔嘈唔安樂咁,少至工人菜心炒牛肉,大嚿又話大嚿,細嚿又話點食呀,大至,佢借錢比人,佢自已講明,個朋友一定會分半年還哂,點知,我就係信錯佢,佢朋友還咗2個月就已經無還啦,我同佢理論,佢唔夠我講,重想打我,我真係心淡傢啦,我嘅底線就係佢一動手動腳,我一定走,佢依傢真係大不如前,所以我寧願佢唔變好過變.

男爵府

為什麼到了結婚超過十年的,個個都話感情淡了無法再一齊生活,我的老公離家之後亦是這樣說,我們都二十年現搞緊離婚,難度在註冊時的承諾忘記了,無論生死病痛大家都要一齊去接受,是否現今的社會改變了,人變的越來越自私,越來越勢利,從來無唸以前的辛苦同努力的成果,為什麼要留下那麼傷痛的經歷,其實大家可以的話應該坦誠相對,減少對方的猜測和疑慮,還要增加對方信心,安惠一下,唔係問題還未得到解決就逃走去了,增加了對方的猜疑心更大,事情就好像一個細少的球,越滾越大,直至無法可思便終止這段感情,到頭來便是一家四口人,個個滿身傷痕。
原帖由 bill9191 於 09-11-12 09:13 發表
我和c6巳11年有一女兒(7歲), 我哋以往都有很多吵架, 近日又因為一啲事情吵到差不多要離婚, 但我倆都好愛個女终於决定為了個女佢肯於明晚搬回家(因為之前我趕佢走往99到住, 但星期六日或平日都有返屋企同個女玩). 查 ...

公爵府

好讚成 我都會選擇離婚

睇完D POST 我發覺有D MAMI根本就等如離婚, 只不過法律上未簽紙. 又分房訓 又分開住 咁樣對小朋友無影响嗎?

如果我真係為左小朋友選擇留底 我會做戲做全套 就一定唔會分房訓

原帖由 pinkten 於 09-11-22 21:49 發表
我想我比較自私D
我唔會為左小朋友去忍受一段已經索然無味的婚姻
我會選擇離婚
如果一對唔相愛的夫妻
我覺得其實小朋友好敏感
你系他地面前扮冇野
其實你傷害緊他
因為我細個的時候
我爸媽的關系
所以我好反感他地攞 ...

民房

依家我正正同你講嘅低潮情況完全一模一樣,但唔知要幾時先至過,唔理唔解決又怕會完,想解決又無奈無辦法去解決,已經去到唔想再同佢傾嘅地步,一世流流長都唔知可以點好......
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2790741-1-1.html

原帖由 Nancy20090615 於 09-11-15 21:23 發表
以前有段時間同 c6 都在低潮. 佢收入不穩, 經濟唔好, 我一直努力做野, 家務湊仔各樣抖不過氣, 我邊有精神理佢, 邊有時間調劑感情令兩口子的關係推進. 我又覺得佢唔理野, 唔理我, 令我覺得一齊都唔開心, 心裏籌算呢 ...

複式洋房

好矛盾..

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會. 如果只係感情淡哂....
我唔想子女在單親家庭中成長
hello hello ~~

複式洋房

無奈都要繼續

唯有好似以下的話:
有有無無切耐煩,勞勞碌碌幾時閑,人心曲曲灣灣水,世事重重疊疊山,古古今今多改變,貧貧富富自循環,將將就就隨緣過,苦苦甜甜莫怨天.
咁樣想會好過點,為了孩子要忍,向好方面想,大家要努力呀!

別墅

想同大家分享一些真人真事.

女朋友和C6因生活上不協調而決定分手,一年內大家己有自己的性生活,不時為兒子的鎖碎事而煩,有次大家突然有需要,竟然一起睡了一晚,那一晚,他們的感覺比什麼其他男人女人都要好,是很懷念的.之後,佢地繼續一齊.無事發生,還多了體諒.最可惜的是,大家都有了另一D性經驗,但大家都沒有提起.

這樣的真人真事.在我身邊的女朋友都發生了三個個案.不過有一對即使又再一起有SEX,最後都係大家再婚.而其餘兩個就成功起返埋一齊.親戚和朋友都好開心,大團圓結局.

複式洋房

回覆 1# bill9191 的文章

我覺得如果淡到見到面都煩,都想吵架既,為左小朋友分開住,同小朋友就繼續保持聯繫﹗

複式洋房

原帖由 bill9191 於 09-11-12 11:22 發表
依家我們都有協議大家分開瞓, 直至大家唔抗拒大家, 可以好好生活下去, 查實我倆都唔想再吵想開開心心地三人生活下去。

其實如果大家都一條心想一家開開心心咁生活落去,都唔駛諗咁多,大家互相遷就,多啲關懷吓對方,努力生活下去就是了。

大宅

點解只有好媽媽先會遇到無情既人,為左個女有個完整家庭,默默忍左幾年,到而家有埋個仔,先話唔想同我一齊,而家唔係我唔想忍,而係佢一個機會都冇比我地

公爵府

你地d case好慘,不過如果唔係有第3者的話希望你地可以和好如初啦

大宅

我本身自小都來自單親,我活咗三十幾年,重來晤覺得無自信,我重有個弟弟,佢亦完全無問題,我覺得父母離婚,會晤會影响,其實要睇兩個大人点去處理,同本身小朋友嘅成熟程度,尤其而家小朋友接受能力同適應能力之高,有時連大人都像晤到,我本人亦有婚姻問題,亦有小朋友只得六歲,但直到現在我仍未撰擇離婚,只因,我晤可以益咗我老公,要佢一世都要攬住呢個屋企 承擔責任,其實我個情况都比較特殊,我現在為照顧小朋友而無做嘢,老公就係我嘅人肉提款機,但佢在外地做嘢,所以見面時間晤太多,問題自然多,但我老公就話無問題,但點都好,我都會咗小朋友生活,''反而無擔心佢地嘅心理''因佢地都好識諗, 有咩事等佢地大個先再決定

複式洋房

我見好多父母離婚既人對自己好無信心, 以前既年代, 老師同學會睇佢地唔起. 依家好多人離婚, 應該會好0的. 我父母離婚時(1996), 我最細既細佬得12歲, 佢個人變得無自信同成搵借口點解做唔到, 我0地個個大學畢業, 佢就連Community Colleage 都讀唔到, 日日不是睡覺就是講電話. 佢話點解佢樣樣野都唔順利, 都唔諗下成績同機會係自己爭取. 自以前好smart, 幾姊弟佢最醒. 我唔想我離婚後我既仔女好似我細佬0甘.

我以前都interview過一個男仔, 佢會考5A3B, 但無再讀落去, 佢話因父母離婚斤所以要出來打工, 講父母離婚時佢想哭, 都好多年0拉. 我請0左佢, 但佢唔0係遲到1-2小時就0係唔反工. 我問社工, 佢話父母離婚的人好極端, 一係唔想做, 一係會好努力去做每一件事.

洋房

請問邊度有婚姻輔導﹐系唔系好有用?

別墅

年代唔同咗啦...... 上一代會因為小朋友而夾硬起一齊, 但老咗又點呢? 怨天怨地lor.......
我同個囡搬了3個月, 而家同細妹一齊租屋住. 我決心搬走是因為唔想大家困在一屋內唔開心, 個囡係feel到架~ 我覺得與其大家一齊都唔開心, 點解唔分開, 個囡對住爸爸媽媽都開心, 感覺會好好多.... 到佢大個先再解釋比佢知. 而家雖然都辛苦, 因為好多家務要自己做, 但真係擁有家的感覺........ 要行出第一步係要好大勇氣, 但唔想因為有小朋友而自己咁就過一世......

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 qqbbhk 於 09-11-12 16:31 發表

好同意啊
我同c6就係人板

me 2. 但我因為愛我仔仔, 所以唔開心都要同c6一齊生活, 有時比d black face 佢. 我有時唸上一代d人都係咁就一齊生活下去, 條路是自己選擇, 所以自己都要努力.

複式洋房

真系好難取寫
但當我看到亞仔,想到若他無爸爸的時候,
心裡真的很痛

首頁

尾頁

跳至