跳至

首頁

尾頁

伯爵府

人人都說細仔難入,我最初也很擔心,所以報了很多幼稚園,結果暫時有四所取錄了,其中一所是後備入的(第一所面試),另外兩所可能因報讀的人數一般,最後一所則主要靠孩子的表現。

不過,總結來說,我覺得細仔的確較吃虧。

最新消息:
我替孩子報了九所幼稚園的來年K1:
5所取錄了(包括兩所學卷及三所私立)
1所後備身分取錄了(學卷)
2所給拒絕了(其中一所如轉下午會取錄的)
1所:沒有去
面試

我暫時決定讓孩子讀其中一所私校的上午班(主要學英文),下午讀學卷的幼稚園(主要學中文),孩子可能很辛苦,不過我覺得可以互補不足,而且學卷的真的非常非常便宜,一年才四千多元,作為納稅人, 不讀好像很浪費啊!

當然, 如果孩子不適應, 我就選一所比較好的讀下去, 沒那麼好的就退學, 請問大家認為怎麼樣呢?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 44# ROYYY 的文章

totally agree!!何苦呢....有時間我情願比小朋友學其他野, 如music, drawing lessons, 叫屋企人, 姐姐同佢去吓公園etc, 有d outdoor activities..

洋房

原帖由 hkaa 於 09-12-5 00:44 發表
最新消息:
1所:沒有去面試

我暫時決定讓孩子讀其中一所私校的上午班(主要學英文 ...

原本我都有你這樣的打算, 但現在已打消了這念頭了, 因為小孩子真的好辛苦的, 平時我女訓覺我會由佢訓, 訓醒之後佢玩全日都得, 我都係諗有學卷唔好哂, 下午班未當兒羅, 但最近我同個女去完台北4天團, 日日7時morning call, 個女已經唔係好願起身, 不過warm up一陣又ok喎, 同d團友哥哥姊姊玩得好開心, 但到左下午二、三時就成個人謝哂, 要訓~~, 而且我地d係細b, 開學時都係2year8months only, 我估計如果係咁, 下午班時都係上上下堂要午睡, 咁都唔緊要, 驚攪到佢驚左返學, 上下午都讀唔好, 未得不償失~~當然你可test下你既小朋友 , 試下一個星期都7時叫佢起身玩, 睇下佢頂唔頂到4、5時, 如果唔得, 你就要三思啦~~
ps~全日班d小朋友係有午睡時間的

大宅

I applied 8 KG, only 1 KG got offer, the rest all are in waiting list and 1 rejected.

伯爵府

最新消息:
1所:沒有去面試

我暫時決定讓孩子讀其中一所私校的上午班(主要學英文),下午讀學卷的幼稚園(主要學中文),孩子可能很辛苦,不過我覺得可以互補不足,而且學卷的真的非常非常便宜,一年才四千多元,作為納稅人, 不讀好像很浪費啊!

當然, 如果孩子不適應, 我就選一所比較好的讀下去, 沒那麼好的就退學, 請問大家認為怎麼樣呢?

原帖由 hkaa 於 09-11-13 17:29 發表
人人都說細仔難入,我最初也很擔心,所以報了很多幼稚園,結果暫時有四所取錄了,其中一所是後備入的(第一所面試),另外兩所可能因報讀的人數一般,最後一所則主要靠孩子的表現。

不過,總結來說,我覺得細仔的確較吃虧。 ...

大宅

報咗9間
有offer: york pm, 佐敦德信pm
rejected: 啟思
waiting list: st cat, 富榮迦南
等結果: 根德園,浸會大學幼稚園
未in: 宣道,多數都唔去啦

禁止訪問

大宅

Applied: Causeway Bay Ling Liang Church, St Cat, North Point Methodist, Mid Kornhill Victoria, St Paul's

Accepted: North Point Methodist (PM)

Wait List = rejected: St Cat (PM)

Pending: Victoria, St Paul's and Ling Liang

My B is Dec boy............. he can only say Mama, Baba....... =__=

男爵府

好媽媽勳章

我個係B仔
原帖由 LittlePigmom 於 09-11-29 18:05 發表
你女女好叻, St Cat都入到.
聖母收左我個超細女讀上午班都好開心.

伯爵府

不要傷心! B是比較吃虧的,只好加把勁了!

原帖由 iangorgor 於 09-11-28 22:58 發表
我報左6間,得4間有面試,只有一間聖斯德望收,2間waiting,一間唔收,唸起都好傷心呀。

男爵府

你女女好叻, St Cat都入到.
聖母收左我個超細女讀上午班都好開心.

原帖由 magmagyau 於 09-11-28 23:28 發表
今日收到一間,St.Cat 開心過仲六合彩呀

男爵府

好媽媽勳章

今日收到一間,St.Cat 開心過仲六合彩呀

洋房

好傷心

我報左6間,得4間有面試,只有一間聖斯德望收,2間waiting,一間唔收,唸起都好傷心呀。

複式洋房

so far 寶血就收左 PM class, 已交留位費。still waiting for others offer, 銅鑼灣靈糧堂, 創價, St. Cat and 根德園!

大宅

我個仔都係0712小朋友,小西灣迦南電話覆咗收我個仔讀K1下午班。

伯爵府

有道理,謝謝提議!

原帖由 ROYYY 於 09-11-20 04:43 發表

你應心裡面有個基本排名, 如報了10間
IN左排,2,4,6,8,10
未IN 1,3,5,7,9
如你收到OFFER4,8,10~, 2,6-PENDING RESULTS

咁你只需比4留位費, 6,8,10可以放棄

而未in既時間表係5-7-1-3-9
咁你可以in埋5,7~當係for 1既 ...

複式洋房

報咗5間, 兩間收咗, 一間waiting, 另兩間12月中有消息..

複式洋房

We interveiwed several and only 明我幼稚圓 confirmed for morning session.

別墅

virgko

睇到你選的, 其實都係我的心水, 但後來因為唔想比佢坐校車, 都係近近地好點, 話晒我們的囝囝都係細b. 所以我首選係靈糧堂. 如果靈糧收你囝囝, 你會讀嗎 ?

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都報左3間, 3間都收左.

2間比左留位費

首頁

尾頁

跳至