自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老細, 50幾歲, 公司60人左右, 都算有錢, 但成日茶記, 架車係用左成10年的日本車仔........一點都唔似有錢人.......
;-)

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢家姐同姐夫仲勁,亞龔女士d mk款打扮大家都記得,我有uncle係華x員工,佢地話果陣有客去探佢地公司,拎打西餅做手信,亞王太會打包番屋企食!
原帖由 w_y 於 09-12-14 23:33 發表
我只係間接識, 因為我 uncle 係佢病人, 間唔中酒樓遇到打個招呼, 呢位大家都識, 我諗都應該叫好有錢, 就係龔仁心醫生. 以前陳浸蔥官司未打, 無咩人知佢個樣, 真係極低調, 一般屋苑行醫, 衣著簡單, 飲茶食飯都係同街 ...

複式洋房

有錢周圍show off固然乞人憎, 但過份守財都好難頂, 我識得有對夫婦, 冇子女, 起碼有3千萬身家, 但好慳, 寧願冒住損害健康o既危險, 夜間工作, 早上才睡覺, 為的是睡醒後可以食平價o既下午茶(當午餐)同宵夜(當晚餐), 可能佢地覺得慳倒錢好開心, 但顛倒日夜, 影響健康, 慳倒錢又點?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 77777 於 09-12-16 10:28 發表
絕對同意, 佢地好多都好樸素的, 大洗唔會有錢剩...

好同意,
有時唔係冇錢買,
而係有冇需要買,
同值唔值得買,
樣樣都要靚要好要名牌,
除非揾好多錢,
唔係一定冇錢剩.

伯爵府

我做零售業...真係見過唔少有$人,真係有$果d會著得好casual~相反,周身名牌果d成日都要問有冇得打折~:;pppp: :;pppp:

伯爵府

細個聽過我爸講.....有錢有內涵的人才不會show出黎!
相反.....無既才show因怕比人知佢無!
我之前返工,都看見很多平時出入的士,買最貴既野,食最好,
常常追名牌,但很多都係碌卡,身上仙都唔仙下!
所以不要以一個人的外表去睇人.......
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

男爵府

我見過有d人周身名牌, but 欠卡數都好多

原帖由 monchan 於 09-12-16 11:24 發表
我識得有錢ge就樸素...碌爆咭ge就周身名牌

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我識得有錢ge就樸素...碌爆咭ge就周身名牌

珍珠宮

2024年龍年勳章

識得身邊有朋友的家人做生意(都幾大)我唔知佢身家有幾多,不過我估都唔少,有廠有樓,開連鎖鋪頭...剛識佢唔覺佢係有錢仔,因為好慳,唔show show..好簡朴!

水晶宮

你地講有D唔系叫樸素...叫守財奴...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

絕對同意, 佢地好多都好樸素的, 大洗唔會有錢剩...

原帖由 ume 於 09-12-15 18:15 發表
其實財富一直都係一蚊一蚊咁慮積起來的,好多有錢的人,在未發蹟前都巳經習慣了樸素既生活模式,佢地既富有同佢地既樸素生活有絶對的因果關係,所以真正既有錢人絶大部份都係好樸素的,所以睇唔出一點都不出奇。用名牌、耍大牌 ...

男爵府

以前做BANK返CWB, D人真係好有$$, 好多都係伯爺剩落,

試過有個開鋪頭既客仙遊, 佢個仔先知原來佢伯爺好有米(過億) , 之前好乖仔日日幫老豆看鋪, 個老豆1C左就MUD都5理, 間鋪俾個伙計睇住, 成日返大6玩1年豪使左7位數, 仲俾個K場BIG6搞掂埋奉子成婚生埋個仔,

如果我係佢伯爺, 真係C都俾佢激返生

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 laiki 於 09-12-15 09:35 發表
我覺得有錢但樸素冇問題,不過有時過份得滯就辛苦左自己, 反而有d人冇錢又要用得豪至最唔掂,如果有一個人買指甲夾要買3百幾蚊一個既黎用,你覺得佢應該係咩階層人士? ...

我唔會去估呢個人咩階層,因為有d人會覺得好用+實用既野,買貴d都無所謂...
我會睇下呢個人會唔會好show off囉...

我之前有個大陸同學,(不過佢唔敢係我面前show off,因為可能佢覺得香港黎既+住自己屋((但間屋係我uncle既)),應該唔會好窮),佢成日買d好貴既野(eg我見佢有數十款LV袋),但佢成日走去問其他女同學,你估我d野幾錢

禁止訪問

公爵府

其實財富一直都係一蚊一蚊咁慮積起來的,好多有錢的人,在未發蹟前都巳經習慣了樸素既生活模式,佢地既富有同佢地既樸素生活有絶對的因果關係,所以真正既有錢人絶大部份都係好樸素的,所以睇唔出一點都不出奇。用名牌、耍大牌只是好多小市民對有錢人所掃造出來的影像啫。

用戶要求終止服務

我覺得有錢但樸素冇問題,不過有時過份得滯就辛苦左自己, 反而有d人冇錢又要用得豪至最唔掂,如果有一個人買指甲夾要買3百幾蚊一個既黎用,你覺得佢應該係咩階層人士?

大宅

我都識一個朋友有8千幾萬身家, 但仍然住公屋(己經買左). 永遠著返十年前既衫.

男爵府

上一代很多白手興家捱出來. 所以會樸實節儉. 我家老爺奶奶不是很有錢. 但是白手興家. 也移民了十多年. 奶奶曾說跟她相識數十年又常來往的朋友全也沒想過他們是有能力移民的.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 tsznok 於 09-12-15 01:05 發表
我公司有個5x左右o既女人, 企出黎以為佢係執紙皮o既, 著o既衫係夜冷貨, 食就食隔夜野... 但原來幾層市區豪宅揸手....

佢可能好開心. 我就唔開心啦...

首頁

尾頁

跳至