自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

我本人是支持五區公投的(唔支持的亦有你地的自由)
希望各位家長可為子女的將來
爭取一人一票支持
唔好再俾保皇黨和地產商和無能的特.
隻手遮天啦

水晶宮

畀面勳章

原帖由 momochiu 於 10-6-23 21:22 發表
長毛對華叔的說話太過份。香港貴於言論自由,理性討論。而不是人身攻擊。

五區公投已証明失敗咗啦 連一班bk忠實"打手"都潛咗水啦

洋房

長毛對華叔的說話太過份。香港貴於言論自由,理性討論。而不是人身攻擊。

別墅

http://hk.video.search.yahoo.com/video/play?p=%E6%9B%BE%E8%94%AD%E6%AC%8A%E6%8A%95%E7%A5%A8&n=21&ei=utf-8&fr=FP-tab-web-t&fr2=tab-web&tnr=21&vid=0001917404371

現時香港最可愛之處,言論及發表渠道亦很多;也比國內任何人也有自由。唔知將來我們的下一代或他們的子女有否?!

我們必須有遠見。

公爵府

原帖由 keroroee 於 10-5-16 12:26 發表
菲傭都有好同唔好...好好彩我有50%係好工人.

香港至慘係仲有餘下的50%,到時開放香港,相信會變成100%,個個都爭住落黎香港,人人個心態變做:我落黎搵到工咪搵囉,搵唔到有綜緩又有公屋住,有民主政府養!

請問到時邊個再會為錢而努力工作,只會有更多人為左錢而努力唔搵工作!咁樣香港經濟只會更差

不過以上都係本人意見,可能未必會係咁樣,但係而家d人好似覺得拎綜緩排公屋已經變成老奉咁,仲嫌俾得少,派間公屋又細住唔到幾個人等等...

所以將來改革,我都唔知香港會變成點

大宅

好媽媽勳章

同意X100
原帖由 小華子 於 10-5-16 12:25 發表
老實講,將來普選出來既特首如果係泛民班人,香港既儲備應該好快用完!

請問泛民到時仍會否支持大陸人來港的居留權及加碼綜援俾佢地?!是否支持佢地生多幾個bb?!是否就算無身份證亦可以申請公屋綜援?!
是否只懂派錢安定民心?! 
如 ...

別墅

絕對同意,只不過有人做,好過自己咁失儀!

原帖由 imconfusing 於 10-1-22 17:48 發表

I think選長毛係因為對建制太不滿
既然冇辨法改變.咪揾d人入去搞串個party
有時見到d建制派嘅回應我都想擲蕉

男爵府

菲傭都有好同唔好...好好彩我有50%係好工人.

原帖由 小華子 於 10-5-16 12:25 發表
老實講,將來普選出來既特首如果係泛民班人,香港既儲備應該好快用完!

請問泛民到時仍會否支持大陸人來港的居留權及加碼綜援俾佢地?!是否支持佢地生多幾個bb?!
如果過份打壓樓市令樓價下降,是否真的對 ...

男爵府

紅衫軍? 有用嗎? 扁兄都係屆滿, 先可以請走!

呢個係無辦法而又合法既做法...係有灰色地帶, 這歸咎於政策未完善, 比人有機可承, 我支持修例, 遲職唔可以參與補選.

原帖由 WChan 於 10-5-16 12:00 發表
如果呢個議題係咁值得投, 可以唔洗用補選呢個方法, 可以好似上次咁, 召集遊行咪得Lor, 如果有50萬人上街遊行, 大家都會知道係咩事啦, 點解要洗咁多錢?

...

公爵府

請問泛民到時仍會否支持大陸人來港的居留權及加碼綜援俾佢地?!是否支持佢地生多幾個bb?!是否就算無身份證亦可以申請公屋綜援?!
如果過份打壓樓市令樓價下降,是否真的對香港經濟好?!
還有,到時d人已經唔再為上樓而煩惱,可能會係變左要求一人一屋甚至係一人幾屋既問題!
公屋提高入息限額變相人人可以住公屋,到時邊得黎有咁多公屋可以提供?!排隊時間拉長多幾年,可能民怨又升級。

我支持公投但並不代表支持泛民,我需要一個有理性真心為香港人好的領袖,而不是只為眼前利益著想的人,就算到將來,改制改革更可能會出現更多問題

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

民主o既補選係 ~ 唔駛叫人投或是不投, 就憑自己的意向, 唔需俾人左右, 認為是對的, 就去做!

我唔投.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我支持, 不過我收唔到選舉通知.

我家應該有3個登記選民, 不過今次只有1人有通知.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

out

滿

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

如果呢個議題係咁值得投, 可以唔洗用補選呢個方法, 可以好似上次咁, 召集遊行咪得Lor, 如果有50萬人上街遊行, 大家都會知道係咩事啦, 點解要洗咁多錢?

原帖由 cherrywong2010 於 10-5-16 11:38 發表
我支持公投!本人並無黨派。

我一定去投票,可能一生人只有一次這種機會,我要為後人着想。!我不可有自私做法,只為貪圖一時的安逸,而妄顧下一代的權利及選擇。
我係一個負責任的人,只求此生無悔。

好多人會覺得今次 ...

大宅

醒目開學勳章

支持選舉唔等於支持公投.
人哋有自瀆嘅自由, 無人叫你一定要去睇.

別墅

我支持公投!本人並無黨派。

我一定去投票,可能一生人只有一次這種機會,我要為後人着想。!我不可有自私做法,只為貪圖一時的安逸,而妄顧下一代的權利及選擇。
我係一個負責任的人,只求此生無悔。

好多人會覺得今次的重選是浪費錢,但D錢起碼用番香港,只係商家得益。

但我哋立稅人D錢又幾時由我哋D小市民話過事?!我地都反對但冇用!但現有專業人仕代我們出頭,有乜唔好呢?

複式洋房

醒目開學勳章

原帖由 circleda 於 10-1-25 11:10 發表
如果係咁, 自己搞個民調都得啦, 點解要用政府錢即係我地既一億幾?

再說, 到時有多少投票率呢? 你覺得有幾成才有效果?

民意調查的被訪者通常是被動的,而調查樣本及調查內容(如樣本的普及性、問題與答案字眼上的中立性等)極容易會因應調查者設置的既定模式而被受影響

而投票的選民則是主動的,他們可以選擇投與不投,及可以選擇投給哪個候選人或議題。由於每名選民手上只有一票,而候選人或議題亦是非此即彼,所以得出的結果會是相當清晰及易被理解

即是投票率多少便很大程度上直接反映了支持度為多少

所以兩者的性質是明顯地有不同的

別墅

A complete waste of time and TAX , do something more constructive for the good of HK instead of stirring up a fight!!

大宅

不支持

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首頁
12345...12

尾頁

跳至