自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

好媽媽勳章

作為中產,今次預算案受惠唔多,而領綜援的一班又受惠多多,看似好唔公平,但撫心自問,自己的生活已算不錯,有得選擇,都唔想做領綜援的一班,領綜援的生活一定不會比中產好.

雖然有D領綜援的人又真係貪得無厭,但係仍有好多人生活在貧困當中,所謂施比受更有福,這樣想,大家都會開心D啦!

(不喜勿插!)

伯爵府

好媽媽勳章

我只係覺得兩公婆有得扣稅$12000加一年差餉寬減,都算唔錯啦。

有工番有糧出,有層樓雖然要供但係負擔得來又夠住,一年去兩次旅行,小朋友讀普通學校加幾樣興趣班,生活樸素但常有餘錢可買書買玩具...帝力於我何有哉?
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

做精神科醫生最正應該系...個病人唔聽話...同護工講"同我綁起巨"...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

醒目開學勳章

OIC,因為我同學係醫生(骨科),佢話比佢再揀佢會揀精神科或皮膚科,係因為前者只需看証開藥再看証,唔洗做手術,工作壓力會少啲。

原帖由 glory911 於 10-2-25 17:25 發表
mo

呢個世界係無心理醫生咖,只有心理學家同精神科醫生。心理學家競爭愈來愈大因為好多人讀,精神科醫生係讀完醫再修既,未修之前既prac都做到doggy咁。你可以以radiographer,幫助人照xray,MRI嚟代替心理醫生 ...

大宅

真係好多li 0的人ga, 我朋友教天水x的小學, 佢鬧個學生.......
跟住個學生頂番佢, 洗咩讀書, 攞綜援未得law, 我朋友o 嘴, 出雙糧, 真係鼓勵部份取綜援人仕, 延及下一代, 香港將來....................

原帖由 glory911 於 10-2-25 15:44 發表
ei

你唔好咁啦,真係有需要既社會有責任照顧。

有時激氣係因為見識到一啲,移民嚟香港為左眾援既人。我阿媽識一個大陸女人,佢一家有羅,老公做裝修,佢做侍應,當然兩個都偷偷哋,個女既扮有精神病所以社處唔洗佢做嘢,個男人都唔 ...
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

大宅

mo
原帖由 venusnjoo 於 10-2-25 16:56 發表
係HKIS YSG個chairmen黎架。

個人意見,將來bb職業有以下choice
1. 醫生(只限心理醫生)
2. 藥劑師(不是配藥員)
3. 語言治療師
4. 營養師

工作唔辛苦但人工above average。

...

呢個世界係無心理醫生咖,只有心理學家同精神科醫生。心理學家競爭愈來愈大因為好多人讀,精神科醫生係讀完醫再修既,未修之前既prac都做到doggy咁。你可以以radiographer,幫助人照xray,MRI嚟代替心理醫生

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

其實生活o係香港已經好好喇..老左又有嘜金嘜金..算唔錯喇!!不過中產又可能買唔到樓,,,租貴樓..有時養個小朋友,,照顧2方老豆,媽子,點供樓丫..? 供得黎都80歲喇

大宅

佢地直頭係好有啦...點會係中產??
原帖由 jaycee_mami 於 10-2-25 14:54 發表
其實點之為之中產?

我昨日睇無線夜間新聞, 受訪的家庭1家6口住何文田, 家庭收入20萬, 有4幢物業.......我覺得佢地唔止中產, 屬有錢人先對.

男爵府

醒目開學勳章

哦. .. 唔介意, 我都真係隨口up下架咋...
某d行業又真係好睇時勢既, 我朋友係英國讀完建築, 做建築師本來都係唔錯既行業, 但係而家....建築業瓜咗, 我朋友都冇job做呀!

原帖由 EVA222 於 10-2-25 17:07 發表

我都係講實況,請你不要介意.
佢同班同學女多過男,我都好意外,不過女好多去左做空姐啦.

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

係啦, 以前以為律師都唔錯, 當然係搵到錢啦, 但d錢都唔易賺, 賺你果一萬幾千, 都要做好多野, 攪腦汁, 有時可能仲唔係一段短period添...

原帖由 venusnjoo 於 10-2-25 16:56 發表

3. 語言治療師
4. 營養師

...

男爵府

醒目開學勳章

算把啦, 我都係"係咁易"講下啫, 唔駛咁serious既....
btw, 網上世界真係唔多安全, 我頭先摷兩摷, 我連佢手提no,都摷到出黎囉~

原帖由 EVA222 於 10-2-25 16:48 發表

你想得太多,可能人地有祖蔭,唔係靠份工發達,我姪仔都係讀測量,02畢業霉到爆,樓都未買到,靠炒股票儲老婆本,同屋企屈緊公屋,未敢提結婚.

大宅

as my understandy 中產 is very rich.... so i am not.... but i need to 交差向..
原帖由 麼麼貓 於 10-2-25 10:34 發表
其實何謂中產人士呢?有無standard?因為我都唔知自己係唔係.

男爵府

醒目開學勳章

3. 語言治療師
4. 營養師

原帖由 AA媽媽 於 10-2-25 16:35 發表
嘩!!!
BK起底組。。。出動!!!!

幅相條link係 (香港測量師學會):

upload的人連名都打錯, 應該係Jeffrey下麻?
咁呢個人係咪測量師黎架? 做測量都幾富貴 ...

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

No need to care about this kind of ppl, sai氣 . Not one of the MCs care about him. They just pointed to the next phone-in immediately~~

原帖由 cowe 於 10-2-25 12:32 發表
好同意 ....
今朝聽收音機, 有個男人打去俾財爺,
佢話 : "我三十幾歲, 住板間房, 搵$9000一個月, 係大陸有個老婆有仔女 .. 政府個預算案一d都幫唔到我!!!"

而家政府同埋我地lee d納稅人欠你ga咩???
30幾歲人有氣 ...
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

a3
原帖由 EVA222 於 10-2-25 16:14 發表

白領可以收五點是N年前的事,真係四點九洗手等放工.
以前做銀行放五點幾,E+七點幾是等閒事,收左舖要上閣仔打電話CALL客買呢買路!
我識個老坑得中學程度,以前做銀行,佢話以前未有FAX年代,功夫可以拖慢來做,收六點幾是O ...

講真呢一代,高學歷又努力既都唔少架,但代遇就大不如前,可能個個都要創業至得啦。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果政府將我 d 錢去幫真係有需要既人, 好似老人家, 傷殘人士, 單親家庭我會好樂意俾...不過我有親戚係大陸娶個老婆, 再生 2 個小朋友, 1 家 4 口有手有腳就唔做野, 每個月擰萬幾蚊綜援係屋企 un un 腳, 諗起就火滾 .....

政府年年都將我地 d 血汗錢派俾 d 呃綜援既又貪得無厭既大食懶, 真係火都黎埋 究竟政府有冇諗過佢咁派錢變相係鼓勵人唔做野去申請綜援申請公屋呢, 我親戚話搵份工都係得幾千人工, 擰綜援有過萬又唔駛做, 仲駛乜搵工...咁多人呃綜援其實係政府搞出黎 其實唔係我地想歧視擰綜援既人, 只係大家身邊真係有太多呃綜援又貪得冇厭既大食懶

而家咁既時勢有份工做已經好好, 公司仲未必會出花紅雙糧俾你, 果堆大食懶唔駛做乜都食阿公就年年派雙糧, 連配副眼鏡都要阿公俾錢...我地做得咁辛苦最多都係免 $6,000 稅同差餉, 都唔知咩道理

首頁
12345...7

尾頁

跳至