婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

同男友準備結婚當中,因為有左bb所以係突然要攪

我們積蓄不多,但屋企人話要攪大佢

未來99話要7圍,但他一分錢都無,結婚費用我們自己出晒,禮金都係

未來99話過大禮唔識攪,椰子唔知邊度買,叫我們自己買

我媽好不滿未來99,點解個仔咁大都無幫佢儲老婆本,以前仲成日拿個仔的錢

(之前我男友試過中六合彩幾萬,未來99出聲話要一半)

但佢買左對龍鳳手鐲比我,我同我媽媽講,我媽媽問我幾粗,我說1cm左右

我媽就話咁幼不如唔好買,

現在我媽成日在我面前數未來99,我左右做人難

他無錢比個仔結婚我無意見,但我媽媽覺得佢係唔肯拿出來

比媽媽講得多,怕自己對未來99有偏見...

始終我地結婚後要同住...好擔心

別墅

我同你情況差唔多,我好明白你感受
婚就結左,但心始終都係有條剌...

複式洋房

睇完之後我覺得, 我一定要教我仔做足安全措施, 其實咁大個人, 都要有well planning, 唔好因為一時快樂就做錯事, 我唔係話婚前性行為唔對, 係要足安全措施!

別墅

我唔係好明﹐ 妳話妳同男友準備結婚﹐但又突然有左﹐ 甘你地冇避孕既咩? 如果準備結婚後先有﹐其實有BB都可以計劃中0姐﹐ 可以唔洗搞到突然有左架。

講真﹐今次今日結婚多數係自己比架啦﹐如果奶奶話出錢都要 say no 啦﹐ 都唔好意思羅黎用。

妳男友有冇定時每個月比錢妳未來奶奶架?

原帖由 SummerLuLu 於 10-3-23 13:11 發表
同男友準備結婚當中,因為有左bb所以係突然要攪我們積蓄不多,但屋企人話要攪大佢未來99話要7圍,但他一分錢都無,結婚費用我們自己出晒,禮金都係未來99話過大禮唔識攪,椰子唔知邊度買,叫我們自己買我媽好不滿未來99,點 ...

男爵府

好媽媽勳章

我99 有咩表示, 我反而唔高興我99對我既表示, 係同一個大左肚至入門擺酒錢係我99比曬既女人收到同等既禮!
原因係公平!!!!???
我同老老擺酒係我老公比錢, 仲要玩到3X圍.
雖然婚後99對我都好好.
但我有D 唔開心.. 因為我大嫂只係擺幾圍唔使做Show(我地擺酒男家親戚+62朋友佔多數),而我地要見人.. 99 要我地做show 都要比少少prpos 我地呱
你99做得唔啱係佢要大搞, 你男友係咪大仔??/
如果係佢想攪係好正常, 而見你講你男友都係對佢媽咪有求必應果d人.. 唔好話你99攞你老公錢, 都要你老公肯比至得.
同埋你突然話結婚..99比唔到你滿意大小既金器你係正常, 金價咁貴.. 一個c9 仔, 平時未必有saving.你話要結婚人地未必有錢係身...
同埋唔厚唔=唔重.. 我阿婆打左隻實心一個鈪好型可以平時出街都好重.
再者.. 佢唔係抱住好期待既心等你地結婚. 佢仲煩緊你結完婚佢又抱孫佢到時會點比d親戚笑..
我地呢個年代就話唔介意.. 但係上一輩..真係接受唔到囉.. 我62 果時都當街比人笑la!
我地大伯果d只請左最親既親戚10圍.. 到大伯個b 出世, 62 抱個b 出街, 街坊問佢: e, 我都無飲你個仔果餐, 你就有個孫咁開心!(62 識好多街坊)
其實你99肯比地方你地住, 都算係咁la, 佢有話幫你湊b嗎?
至於你媽咪.. 真係.. 知你地環境都仲好意思攞禮金, 你唔覺得你媽咪都好唔體諒你地咩?
唔好只係話你99你媽咪都好有問題..
點解你媽咪覺得只係你99出錢, 佢話出錢但係最後又問你地攞禮金??好怪喎.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原帖由 心抱 於 10-3-27 16:47 發表
我吾係入門
我係同我C6結婚
當時99乜都無表示,我仲聽過佢同人講佢無錢,吾想俾錢個仔結婚
FINE,吾駛理佢,仲爽,我又吾係大肚結婚,最好果晚佢吾好黎
不過佢都俾左對龍鳳厄同頸鍊我

樓主,吾好以為99肯同你出$$就好著數
...

我都有少少似..不過我係乜都收唔到~
但係我反而覺得咁仲開心...
大吉利是講句,起碼到第時有乜事..佢對你有不滿的話,佢都唔可能有咩怨言..
唔會話佢以前對你點點點,你而家點對佢~!
最緊要過到自己心理關口姐!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我吾係入門
我係同我C6結婚
當時99乜都無表示,我仲聽過佢同人講佢無錢,吾想俾錢個仔結婚
FINE,吾駛理佢,仲爽,我又吾係大肚結婚,最好果晚佢吾好黎
不過佢都俾左對龍鳳厄同頸鍊我

樓主,吾好以為99肯同你出$$就好著數
倒頭來你仲慘
我地乜都無要99出,都吾知幾FREE

男爵府

Agree!

如果明知自己的成長環境(獨女), 令自己感難以溶入另一個家庭生活, 其實, 唔單只現在要嫁入一個新家庭, 甚至將來多個BB, 往後的生活, 都會隨著時間轉變, 但保護自己父母並不能跟著你成世, 要點面對, 點化解, 條路還有咁長要點行, 真係要自己好好諗清楚!

不過不是有句說話退一步海濶天空?
知足又常樂?

我相信比你煩比你慘的人大有人在, 我自己都不能說能十足十做到以上境界,甚至曾經好計較自己母親偏心, 但, 人生條路真係可以好長, 太多計較真係會不快樂。

自己有了女兒後,看著他成長, 發現雖然沒有錢是萬萬不能, 但錢並不是萬能",當我看到女兒因為完成了一些遊戲/功課便很開心很燦爛地笑, 真的佷感動, 但也在想, 要保留他那份自滿的笑容比栽培他成為讀書叻的人是多麼難! 因為自滿要出自內心, 要培養他的品格, 更重要是, 無論越到多困難的環境也能依平常心去面對, 不自怨不自艾,更不會像現在的年青人一挫敗便尋死, 真的很難。

原帖由 littlebaby6299 於 10-3-24 23:18 發表
[quote]原帖由 ac321 於 10-3-23 13:25 發表
May I ask: are you after 80's ?

都唔係七十後, 八十後既問題.....而係屋企人點教佢, 都佢自己點諗野既問題, ...

水晶宮

.

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

點解你結婚老公比左99三十萬??!!賣仔呀?!  

原帖由 54heima 於 10-3-26 17:54 發表
老公比左99三十萬...99比左對龍鳳呃我...冇擺酒...請親戚食左餐飯兩圍自己買單...事後99話幫我收埋親戚送的金器...一收收左六年唔還返比...我哦左老公六年逐之巨頂唔順出聲問巨亞媽要返...

...

大宅

龍鳳鈪、吊嘴、頸鍊、介指。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 61# mmkkLum 的文章

計我話﹐如果好似你咁﹐無人理咁﹐真係唔搞好過搞。。。

子爵府

BK Milk勳章

回覆 60# PrilPril 的文章

唉﹐我的故事又係一匹布咁長。費時0係人地個topic講自己D野啦。

0係呢度見到好多姊妹煩結婚點點點﹐99又點點點﹐0係我眼中﹐有得煩下已經好好啦﹐起碼叫試過擺酒﹐正正式式入門。我呢D﹐好多親戚朋友以為我未結婚0架﹐邊諗到我已經結左就4年。

子爵府

原帖由 vet 於 10-3-26 16:22 發表
大左肚先入門仲要求多多
冇辦法, 剩係呢一句都知你呀媽貪心"我媽就話咁幼不如唔好買"
我結婚老公自己包辦所有費用
比左20圍樓我呀媽
99一毫子都冇出過
老公只會比錢99
唔會花99一分一亳

樓主冇得怪人, 只能怪自己揀個冇本事的男人上牀

我當然都係同C6一齊出錢搞, 99一個仙都唔使佢地出

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我估你99可能驚你地玩玩吓
你知而家d婚姻幾兒禧
你99冇熔到你d金
我諗佢都打算比番你既:loveliness:

原帖由 54heima 於 10-3-26 17:54 發表
老公比左99三十萬...99比左對龍鳳呃我...冇擺酒...請親戚食左餐飯兩圍自己買單...事後99話幫我收埋親戚送的金器...一收收左六年唔還返比...我哦左老公六年逐之巨頂唔順出聲問巨亞媽要返...

...

水晶宮

當年我地系外國住...香港同親戚食飯...99話我地唔方便帶走...巨幫我收埋...mouth:
少奶奶的身份,丫頭的命...

民房

...

點解會俾99拎左0既?d親戚唔係直接送俾你架咩?

首頁

尾頁

跳至