論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

個賤人自己辭職唔做, 我係咪都要俾張單程機票佢架? 佢話要錢唔要機票, 咁應該俾幾多錢佢呢? (個賤人5月8號last day, 鄉下係印尼泗水)

唔該唒~

洋房

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-4-16 13:11 發表
好工人就話益下佢, 極品工人一定要企硬, 總之按勞工法例比左回程機票就算. 你有冇問下勞工處如果雙方同意可以用錢代替機票, 如果僱主唔同意用錢代替機票的話, 工人唔收機票係咪唔關僱主的事而係工人的問題? ...

今日再打去勞工處問清楚, 如果雙方都企硬, 一個話要俾機票, 一個話要錢的話, 最終就係排期上勞資法庭排解, 但係要預左花時間上庭囉.

我亦都決定左等老公下星期二出差返黎後即刻炒佢, 唔會等到佢last day. 因為賤人自己辭職, 所以到時我炒佢係唔需要再補一個月通知金, 剩係計番餘下日數既人工俾佢就得嘞! 貼錢送瘟神, 我哋呢個香港僱主真係好無奈..

大宅

好媽媽勳章

好工人就話益下佢, 極品工人一定要企硬, 總之按勞工法例比左回程機票就算. 你有冇問下勞工處如果雙方同意可以用錢代替機票, 如果僱主唔同意用錢代替機票的話, 工人唔收機票係咪唔關僱主的事而係工人的問題?

禁止訪問

別墅

labour law只話僱主要買機票送工人走,以錢代票要雙方同意才行,僱主堅持買票並無犯法,比我會在last day同工人講:「我巳按法例買了機票,你不肯簽收即是你自己放棄權益,等如我提供飯餸,你唔食係你自己個人問題,法例無規定僱主因此要比錢你的。」用cam拍低成個過程,如果佢都唔肯簽,就同佢去到勞工處先一次過搞,連其他錢都唔好比佢著,萬一佢玩嘢唔肯走,就報警。

唔可以因為工人串就買佢怕,如果我哋就範,開壞個頭,個個工人都用呢招賺多筆機票錢,只會助長他們博抄的劣行。

大宅

hashtag影視迷勳章

www.airasia.com

香港去吉隆坡去棉蘭 (melang, 係咪即係棉蘭?)

5月10日:
hkd4xx+hkd2xx+tax, 你自己再check下...
願BB身體健康

等待驗證會員

你個做左5個月都好呀,,我個做左2個月呀..唉

洋房

原帖由 咕怪媽媽 於 10-4-15 19:43 發表
亞姐姐, 法例只係要我比 free passage 你返屋企, 無規定一定要坐飛機喎. 我有個相熟的船家, 佢話可以幫我安全送你返歸, 一個仙唔使你出. 你諗掂幾時走就通知我啦! ...

Hahaha..係咪真架?! 係就真係要搵你個相熟船家幫吓手嘞, 最好搵隻"紙船"送佢扯添呀...

大宅

原帖由 咕怪媽媽 於 10-4-15 19:43 發表
亞姐姐, 法例只係要我比 free passage 你返屋企, 無規定一定要坐飛機喎. 我有個相熟的船家, 佢話可以幫我安全送你返歸, 一個仙唔使你出. 你諗掂幾時走就通知我啦! ...

我個工人只係做左5個月, 就話要返印尼, 大那那成張機票送比佢真係好唔低, 工人如果做足兩年就話啫, 做幾個月就話要送佢地返鄉, 佢地當黎香港玩,
係唔係真係可以坐船呀 有無人試過呀????

請問有邊間平d機票, 今日問左專業坐加魯達都要成 2150+ tax= 24xx.
根據個工人地址係: Malang要係耶加達再轉機

男爵府

亞姐姐, 法例只係要我比 free passage 你返屋企, 無規定一定要坐飛機喎. 我有個相熟的船家, 佢話可以幫我安全送你返歸, 一個仙唔使你出. 你諗掂幾時走就通知我啦!

洋房

原帖由 celinapang 於 10-4-15 18:58 發表
如你決定用錢代機票, 你只需要搵market裹最cheap果個價錢比佢就得., 即係例如你check 旅行社有一張轉到嘔既機票係$1000, 甘你叫旅行社比一quotation 你, 然後你按呢個價格比佢就可以啦., 而last day 果日, 你拎買呢 ...

我都問埋AGENT, 佢話印尼泗水單程票$1500左右, 咁就同個賤人講俾$800, 如果佢唔肯, 就話俾$1000慢慢加上去. 如果佢獅子開大口要多過$1500, 咁就俾個機票quotation佢睇.

大宅

如你決定用錢代機票, 你只需要搵market裹最cheap果個價錢比佢就得., 即係例如你check 旅行社有一張轉到嘔既機票係$1000, 甘你叫旅行社比一quotation 你, 然後你按呢個價格比佢就可以啦., 而last day 果日, 你拎買呢張quotation去show 比佢同簽收就可以.

洋房

個賤人叫 RAHMAWATI, 我知佢響荔枝角果頭搵緊工, 大家小心.

洋房

啱啱打左去勞工處...職員話可以用錢代替機票, 係合法的, 只要雙方傾掂數, 響簽收時註明筆錢係for佢買回程機票就ok. 另外, 賤人last day個日, 我係可以捉佢去勞工處簽收文件, 但當值主任純粹協助你地計清數目, 等你同工人都可以放心d, 佢地並唔係做証人角色, 即係話日後你同工人有乜糾紛, 佢係唔會作証...

本來我諗住等佢走果日搵agent做, 而家都係去勞工處穩陣D

大宅

佢叫咩名?! 你做左野味?

洋房

首先多謝各位回覆!

個賤人真係好賤而且好有計劃... 本來收到佢用掛號寄封辭職信黎, 我仲暗自高興, 以為可以慳番$3580代通知金, 點知原來惡夢只係啱啱開始...

佢首先藉著要RENEW VISA, 急住要出境既理由, 呃左我俾份employment contract正本佢(佢自己個份俾agent hold住), 到我問佢拎返份野時, 佢就話漏左響佢朋友度, 咁我叫佢星期日一定要拎返俾我, 佢就好串咁話"好呀, 你幫我同agent拎返我個份, 我咪俾返你囉" 我話警報, 佢話無問題你咪報囉...

而家講到出機票問題, 佢又好寸咁話要錢唔要票, 就算我出左機票佢都唔會簽收, 我話咁樣係illegal(其實我唔sure, 只係諗住大返佢轉頭), 我唔會咁做, 佢就好惡好寸咁話"你咪出囉, 總之我唔會簽收"...

我第一次請工人就遇到件極品, 因為自己無經驗, 而家好似俾個賤人揑住條頸做人咁...anyway, 我會即刻打去勞工處同入境處問吓點做. 多謝各位~

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

如沒有記錯, 佢可以留港14日, 除非agent幫佢搵到新僱主, 唔係佢一定要離港喎.

男爵府

post 佢個名出黎啦
等d搵緊工人嘅 sis 留意吓

搵間最 cheap 的 air line, 轉機轉機再轉機, 仲要等果d
ticket 有得refund 都唔緊要
等佢handling charge 都 "sit"死佢, 煩死佢~~

首頁

尾頁

跳至