爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

因為佢地學歷都唔差, 浪費左?
因為佢地人工佔家庭收入有一定分量, 唔捨得屋企少左錢用(even無左太太收入, 老公果份都ok?)
唔想老婆響屋企做大食懶?
唔覺得full-time mom對小朋友成長重要?

好多個唔明白.......

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sshoi 於 10-5-7 20:34 發表

你無老人家可以幫手睇﹐除非請工人﹐否則都無乜可能湊b+讀書。尤其是BB未戒夜奶之前﹐每兩三個鐘頭喂奶換片﹐真係唔係人咁品﹔兩年前我個女出世﹐我可以話頭嗰幾個星期係我一生中身心覺得最疲倦嘅日子呀。 ...

我都預左唔掂......嘿嘿嘿.......到時就乘機嗌要resign響屋企湊仔+讀書

大宅

原帖由 阿早! 於 10-5-7 16:14 發表
因為我都打算會今年讀書, 而家睇下到時亞b出世, 我又返工又讀書又湊b, 搞唔搞得掂. 如果唔掂, 就辭工專心響屋企湊b+讀書, 同老公講, 讀完書出番來做野.......

好似玩攻心計tim..... ...

你無老人家可以幫手睇﹐除非請工人﹐否則都無乜可能湊b+讀書。尤其是BB未戒夜奶之前﹐每兩三個鐘頭喂奶換片﹐真係唔係人咁品﹔兩年前我個女出世﹐我可以話頭嗰幾個星期係我一生中身心覺得最疲倦嘅日子呀。

子爵府

好媽媽勳章

因為我都打算會今年讀書, 而家睇下到時亞b出世, 我又返工又讀書又湊b, 搞唔搞得掂. 如果唔掂, 就辭工專心響屋企湊b+讀書, 同老公講, 讀完書出番來做野.......

好似玩攻心計tim.....

別墅

回覆 19# wcandtt 的文章

agree
能夠教導好D小朋友,令佢地健康成長,
係另一種成功,唔一定出黎做野先叫有貢獻

別墅

chanbibi好幸福哦
而家有能力又肯擔起頭家既男人真係好少
好似我有個親戚,無本事又要扮大男人,
連佢阿媽都忍唔住話佢:你有本事先學人大男人啦

大宅

原帖由 阿早! 於 10-5-6 21:11 發表
未呀, 8w咋, 因為我地無老人家幫手湊, 所以要開始想想湊小朋友問題. 我當然想bb出左世就辭工湊b, 做full-time mom, 但老公又唔想.....

你老公話係怕你頂唔順全職湊BB﹐咁你試一段時間先囉。

水晶宮

做 full-time mum 好, 可以看到小朋友成長, 好值得!!! 頭 8, 9 年有工人幫手, 但現在 2個返晒小學, 個工人ヌ話唔做因太悶(可能唔想對住我, 我地好 friend 嫁, 佢話叫我出去返エ, 佢就續約, 但我想睇小朋友功課), 所以我唔再請, 自己一腳踢, 都無工人大半年啦, 非常適應, 得閑整麵包做早餐, 整芝士蛋糕比小朋友做 tea, 好有滿足感!!! 小朋友d成績都算 OK!!

我有專業資格都 quit 份工, 雖然收入少了, 但夠洗就得, 我份人好知足o

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 vet 於 10-5-6 20:09 發表
你小朋友仲未出世

未呀, 8w咋, 因為我地無老人家幫手湊, 所以要開始想想湊小朋友問題. 我當然想bb出左世就辭工湊b, 做full-time mom, 但老公又唔想.....

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你小朋友仲未出世

子爵府

好媽媽勳章

好羨慕你地呀.....

我都好想睇住bb既成長, 話晒第一胎, 亦好大可能只有呢個(我做左2次iui先成功懷孕, 生完都高齡喇).

要諗下點樣同老公再傾呢個問題 .

複式洋房

我都係全職媽媽,因為老公大男人,老公出既家用高過我之前既人工,佢想我留係屋企相夫教子,其實都幾悶...早兩個月開始去學下野, 幫人整下蛋糕,都OK...

別墅

都好容易適應的,只要你識安排生活,多D關心身邊事物,同朋友保持聯繫,都唔驚會脫節既,有時間可以學野(以前只係返工放工湊小朋友,更加唔知社會發生緊乜事)
而且你學歷高,將來再搵野做應該唔難,最多由低做起。
你亦都可以利用你既知識黎教小朋友,小朋友真係叻D架!
當然,你都要得到你老公支持。
慶幸我老公好支持我,因為我地明白錢係搵唔晒,小朋友成長只係得一次,你而家唔放多D時間係佢身上,,將來佢有乜行差踏錯,你會更加自責。
我最近有都做PT架…全職就遲D先啦…

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 vet 於 10-5-6 01:06 發表
如果可以揾一份準時收工冇乜壓力的工就最好啦

仲要最好係part-time返半日.......

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 LLT 於 10-5-6 00:05 發表

原因很是簡單:

漸與事代脫節;開始不顧衣妝,漸成黃面師奶;在家做「垃圾桶」,吃飽便睡,慢慢濺肉橫生,終成豬乸;在家無聊,胡思亂想,疑心重重;最後家嘈屋閉。雖則上述「可佈」景像並非必然發生,但出現機會率相比 w ...
mouth: mouth: mouth: 我都唔敢包一定唔會.......

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 parent007 於 10-5-5 19:33 發表
其實可以既話梗係自己湊好,咁樣同小朋友感情會好D架.
我以前都係要返工,小朋友交比保姆湊,放工就接返屋企,小朋友對我無乜感情,有乜都係同保姆講,都幾傷心架, 後來漸漸長大,始於管教都係父母既責任,我先放棄份工,好彩老公 ...

我都有呢個擔心. 而家你適應做full-time mom嗎? 有無諗過會再出來工作?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果可以揾一份準時收工冇乜壓力的工就最好啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係working mom, 老公100%支持,
佢話冇o甘大經濟壓力喎,
雖然而家我份人工只係自己用,
但老公話佢有咩事我都可以頂住頭家的開支,
我有份工佢安心好多,
讀唔讀成書同是否working mum冇太大關係,
我認為讀書方面FT mum的優勢只會係高小前睇到,
高小和中學都係靠自己,
呀媽喺屋企都冇用
中學生返到屋企都5-6點啦

我都唔想喺仔女眼中是一個吃飽便睡的媽媽

複式洋房

原帖由 阿早! 於 10-5-4 12:01 發表
因為佢地學歷都唔差, 浪費左?
因為佢地人工佔家庭收入有一定分量, 唔捨得屋企少左錢用(even無左太太收入, 老公果份都ok?)
唔想老婆響屋企做大食懶?
唔覺得full-time mom對小朋友成長重要?

好多個唔明白....... ...

原因很是簡單:

• 漸與事代脫節;
  • 開始不顧衣妝,漸成黃面師奶;
  • 在家做「垃圾桶」,吃飽便睡,慢慢濺肉橫生,終成豬乸;
  • 在家無聊,胡思亂想,疑心重重;最後家嘈屋閉。
雖則上述「可佈」景像並非必然發生,但出現機會率相比 working mom 一定較高呢!

因此,個人喜歡妻子是 working mom

大宅

小朋友返左學之後﹐仲有無需要全職湊細路呀﹖

首頁

尾頁

跳至