懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好多時有排卵出血問題,排卵時亦會覺得頭痛腰痛,身體虛弱唔舒服. 睇婦科醫生,醫生話問題不大.
之前食排卵藥bingo咗, 但6w時個胎早期流產咗.
上網搵過資料可能係荷爾蒙/黃體功能出咗問題. 而家等緊睇醫生.
我已經剛高0, 時間真係一分一秒咁過去. 好想把握時間快d攪好身體再嚟過. 但又好擔心會再次小產...

所以,我想搵吓有冇jm都有跟我相同情況可以分享吓? 你係點樣醫, 要用幾耐時間同埋係咪都順利生到bb呢? 多謝你哋分享!

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-27 19:09 發表
想去睇上環果位醫師係咪即係之前未睇過佢,但有口碑所以想試吓嘅意思?
都好呀,或者你可以先放低好急想有b心情,當係調理身體,調節吓糖尿問題都好呀!話唔定你冇咁緊張,BB就自然會嚟都唔定架!
報紙話柏芝小產咗2次,而家都一樣生到 ...

係呀,我見到好多人話上環果個EC都OK,我未睇過佢架,第二個就有...睇左好耐都冇中...不過今次想用另一個諗法去調理身體...希望可以自自然然有BB啦...咁等我來了M第二日去睇...到時話你知情況點啦...多謝你呀...

大宅

想去睇上環果位醫師係咪即係之前未睇過佢,但有口碑所以想試吓嘅意思?
都好呀,或者你可以先放低好急想有b心情,當係調理身體,調節吓糖尿問題都好呀!話唔定你冇咁緊張,BB就自然會嚟都唔定架!
報紙話柏芝小產咗2次,而家都一樣生到,我哋將身體調理好,話唔定之後生番2、3個!
原帖由 Beyondw918 於 10-5-27 00:35 發表

大家咁話...不過呢幾日有D想去上環睇果位EC呀...以家心大心細...諗住睇過都唔得的話,我諗會決定放棄...你比D意見我LU...

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-26 15:53 發表
唔好擔心,可能係bb未想嚟住,要我哋等一等啫. 佢一定會嚟架! 唔好諗咁多,加油呀!

大家咁話...不過呢幾日有D想去上環睇果位EC呀...以家心大心細...諗住睇過都唔得的話,我諗會決定放棄...你比D意見我LU...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

見到你咁樂觀,咁就好喇!唔好俾自己太大壓力呀!相信好多媽咪都一樣會支持你架。

原帖由 makdoudou 於 10-5-26 15:49 發表
多謝你嘅分享呀! 睇完你講, 突然覺得其實好多野都真係天意, 命裡有時終須有. 之前,我會覺得好多野都係必然, 所以會好緊張去了解同埋比壓力自己. 但經過今次,見到好多jm嘅分享, 就知道其實冇一條必然嘅formula. 個天 ...

大宅

唔好擔心,可能係bb未想嚟住,要我哋等一等啫. 佢一定會嚟架! 唔好諗咁多,加油呀!

原帖由 Beyondw918 於 10-5-25 23:43 發表

多謝你呀...我都有去睇中e調理身體呀,已經睇左好幾個月...睇到冇錢tim喇,其實以家有時都會見面身邊d人有左為他們高興...但之後心裡好實咁,,,希望盡快好番lu...
有時比家人有種壓力感,,,事情經過年幾了,希望有奇蹟 ...

大宅

多謝你嘅分享呀! 睇完你講, 突然覺得其實好多野都真係天意, 命裡有時終須有. 之前,我會覺得好多野都係必然, 所以會好緊張去了解同埋比壓力自己. 但經過今次,見到好多jm嘅分享, 就知道其實冇一條必然嘅formula. 個天安排係你就係你,而家未有唔=將來唔會有,只係時間上未安排到.

所以大家都加油呀!

原帖由 dorisalan 於 10-5-25 22:55 發表
有BB之前其實冇咩特別處理,只係每半年返婦科醫生度CHECK吓,當時佢照到有個水泡,仲叫我結左婚之後就快D生BB,咁個水泡就會被吸收。當時個西醫冇開藥比我架,我亦冇睇中醫,順其自然。結婚後頭半年,我地都做足安全措施,因我地冇乙 ...

大宅

都唔係嘅, 你有冇睇中醫呀?? 不如試吓調理吓...,可能有幫助架. 西醫角度睇,排egg出血問題唔係一個大問題, 所以都冇藥比你 or 比避孕藥你 (咁想有b冇理由食架ma). 如果排egg問題又想生b最多開排egg藥比你. 但中醫可以調理吓都唔錯. 我見好多jm都邊睇邊努力之後bingo架.
你都加油呀!

原帖由 LJ_BABY 於 10-5-25 21:23 發表
我都有呢個問題,不個唔係個個月都會,通常都係流兩三日,同埋量唔多,以前都同醫生講過都係話無問題,不過呢個月好唔同,已經斷斷續續流左兩星期,真係好擔心有事,所以都諗住等黎M後去CHECK吓,唉......真係煩,BB又有唔度, ...

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-24 15:22 發表
睇完你咁講,都好能感受到你當時果種傷心、失望。希望一切都能成為過去!
唔好比太大壓力自己呀,你先要好好調理好自己身體呵!請唔好太擔心,相信上天會為我哋安排的。
我哋加油呀!努力!

...

多謝你呀...我都有去睇中e調理身體呀,已經睇左好幾個月...睇到冇錢tim喇,其實以家有時都會見面身邊d人有左為他們高興...但之後心裡好實咁,,,希望盡快好番lu...
有時比家人有種壓力感,,,事情經過年幾了,希望有奇蹟啦...早大家中b~

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

有BB之前其實冇咩特別處理,只係每半年返婦科醫生度CHECK吓,當時佢照到有個水泡,仲叫我結左婚之後就快D生BB,咁個水泡就會被吸收。當時個西醫冇開藥比我架,我亦冇睇中醫,順其自然。結婚後頭半年,我地都做足安全措施,因我地冇乙型肝炎抗體,亦冇帶菌,所以打算打完3支乙型肝炎針先有BB,費事到時影響到BB。打完3支針後,就開始冇做安全措施,1個月後就有左BB。有左之後,醫生冇比藥我塞,只係開左D葉酸比我食。

唔好太擔心啦!最緊要係保持心境開朗!你健康之餘,BB都健康架喇!

原帖由 makdoudou 於 10-5-24 23:33 發表
你好呀!多謝你!你呢個對我嚟講確係好消息呀!
你介唔介意分享吓你bingo前對於你排卵出血點處理呢?有睇中醫嗎?你是自然bingo定怎樣呢?是否出緊血都可以照do do呢? 醫生有冇比過藥(安胎)你塞呢?先謝謝分享!thx!

...

大宅

我都有呢個問題,不個唔係個個月都會,通常都係流兩三日,同埋量唔多,以前都同醫生講過都係話無問題,不過呢個月好唔同,已經斷斷續續流左兩星期,真係好擔心有事,所以都諗住等黎M後去CHECK吓,唉......真係煩,BB又有唔度,又有其他問題

大宅

你好呀!多謝你嘅分享呀!
其實有時我都明白有啲野唔急得,畢竟我已高0,一年調理對我嚟講真係太漫長耶....! 其實調理幾耐先為之得呢?仲要計埋唔知努力幾耐先可以bingo...
原帖由 WinnieP 於 10-5-25 13:50 發表
未bingo前, 我每個月都有排卵期出血, M期好似好漫長!! 婦科醫生話冇問題, 証明有排卵, 想改善問題就食避孕藥。 我老公想生BB, 當然冇食藥啦。 於是, 我去睇中醫, 佢就話唔係好事, 證明盤腔機能唔好, 包括: 子宮、輸 ...

大宅

未bingo前, 我每個月都有排卵期出血, M期好似好漫長!! 婦科醫生話冇問題, 証明有排卵, 想改善問題就食避孕藥。 我老公想生BB, 當然冇食藥啦。 於是, 我去睇中醫, 佢就話唔係好事, 證明盤腔機能唔好, 包括: 子宮、輸卵管、卵子質數。 我調理咗超過一年, 先至開始造人, 試了11個cycle之下, 終於bingo, 而家懷孕7個月喇。

大宅

確係漫長咗少少,做媽媽真係件好偉大嘅事!未出世擔心到佢大。但盡量放鬆心情,照得多對bb唔好架!
下次有消息記得update我bor,ok?
BB一定會健健康康架,放心!

原帖由 kikim 於 10-5-24 16:39 發表

pm左你喇, 多謝你的分享, 不過要等四星期再照, 真係好漫長ar.....

大宅

你好呀!多謝你!你呢個對我嚟講確係好消息呀!
你介唔介意分享吓你bingo前對於你排卵出血點處理呢?有睇中醫嗎?你是自然bingo定怎樣呢?是否出緊血都可以照do do呢? 醫生有冇比過藥(安胎)你塞呢?先謝謝分享!thx!

原帖由 dorisalan 於 10-5-24 22:18 發表
4、5年前開始,我都有排卵出血既情況,有BB之前都睇過婦科,醫生都話冇問題。大家唔好擔心,我囡囡宜家都14個月大喇!大家放心啦!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

4、5年前開始,我都有排卵出血既情況,有BB之前都睇過婦科,醫生都話冇問題。大家唔好擔心,我囡囡宜家都14個月大喇!大家放心啦!

禁止發言

大宅

你好呀!既然醫生都話你冇問題,就應該唔使擔心吧!放鬆啲。
我其實係以日子計算時大約7週2去做第一次產檢,但當時醫生已經話胎比預期細咗2週幾(即胎只得5週左右)。醫生叫我2週後再檢查,當時胎亦比預期細3週(即6週左右),胎亦冇心跳。之後再搵另一位醫生檢查,答案都一樣。
所以如果醫生話你冇問題,就唔好諗太多,亦唔使擔心吧!
我之前情況,因為發現太遲,冇食任何藥幫助。你而家食住中藥應該問題不大嘅,不用擔心。
你中醫好似唔錯bor,可以pm資料比我嗎?thx!
祝您一切順利!

原帖由 kikim 於 10-5-24 11:40 發表
我都有排卵出血情況, 已經有左呢個情況3年, 不過就唔係個個月都有, 都份量唔算多, 只係有一個月試過連續7日, 跟住我就keep住食中藥咁就好d, but一個月唔食就會又來過, 我就等左2-3個月到就bingo la, 依家9 week, 因 ...

大宅

睇完你咁講,都好能感受到你當時果種傷心、失望。希望一切都能成為過去!
唔好比太大壓力自己呀,你先要好好調理好自己身體呵!請唔好太擔心,相信上天會為我哋安排的。
我哋加油呀!努力!

原帖由 Beyondw918 於 10-5-23 16:16 發表

我第一次知道自己有左時候一兩日就流啡就小產LU,第二次知道有左一直都好小心,因為我有糖尿病要打針...有一天早上穿水入院當時差不多5個月LU...(之後E生同我抽左兩十幾支血去驗)全部冇問題...E生話有可能血糖問題.. ...

禁止發言

首頁

尾頁

跳至