論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

但我記得我請哩個果時,個agent有話我知,如果係菲驗左,來到香港驗左有,我都已經唔可以炒佢,
佢哩幾日都可能出事,所以我就覺得好奇怪啦!
驗就一定會驗, 但驗身既內容係單一定package?
香港驗身490係驗D咩?
原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 21:47 發表

岩!

因為在佢地鄉下, 上機前幾日佢地先會做驗身, 如果果邊的驗身文件話佢OK, 但佢黎到HK, 被驗到唔OK, 其實我地僱主係絕對有理由質疑AGENT(BOTH HK SIDE & PHIL. SIDE)偽造文件囉... ...

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

初黎就係agent 介紹既, 500蚊, 係中環的.

今年1月就我搵的, 係九龍, $490. (香港體檢)

我要佢驗最大既原因係保障自己成家人, 唔係關可唔可以即刻驗到佢係咪有野而"免費"炒佢呢個問題, 否則我就唔會話每次番鄉下番黎hk都驗一次身啦. 唔睇個報告我唔安心的.

當然, 你個case 就若係hk 驗到佢有大問題, 你可以嘈個agent話貨不對版la.

原帖由 anny33 於 10-5-27 21:31 發表
你都帶佢去邊度驗身??幾多錢?
但就算來左香港驗到有左都唔可以炒佢哦!

複式洋房

你都帶佢去邊度驗身??幾多錢?
但就算來左香港驗到有左都唔可以炒佢哦!

原帖由 happypiano 於 10-5-27 21:29 發表
我自己就一定要係hk 驗多次的. 係菲........咩都信唔過的.

另, 每次工人番鄉下我都要佢驗一次身的.

uote]原帖由 anny33 於 10-5-27 21:22 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
咁換人係米 ...

侯爵府

醒目開學勳章

若我無記錯, 陽光呢間野好似幾出名下喎........ 邊方面出名就心照啦, 你自己小心d啦. (若我記錯, 請其他mummy 糾正啦)

我自己就一定要係hk 驗多次的. 係菲........咩都信唔過的.

另, 每次工人番鄉下我都要佢驗一次身的.

uote]原帖由 anny33 於 10-5-27 21:22 發表
咁換人係米一定要做香港驗身先安全架?你地會帶佢去邊度驗身架?
我打去陽光,佢地就收我500(包機票and簽證)+deposit1000換人,deposit for 如果需要香港驗身就係哩度扣!
如果用陽光帶去驗身就要收$750,佢話可以唔晒驗既 ... [/quote]

複式洋房

咁換人係米一定要做香港驗身先安全架?你地會帶佢去邊度驗身架?
我打去陽光,佢地就收我500(包機票and簽證)+deposit1000換人,deposit for 如果需要香港驗身就係哩度扣!
如果用陽光帶去驗身就要收$750,佢話可以唔晒驗既,系菲律賓都驗左一次!
如果真系要自己帶去驗身,邊度會平D?

男爵府

醒目開學勳章

恭喜晒

侯爵府

醒目開學勳章

做左6日要你補1k 我都覺得貴.

原帖由 lily-of-valley 於 10-5-27 17:17 發表
唔該PM埋agent to me many thanks.

我6日炒個件dirty丫烏, agent 話如揾新maid, 要補$1000 document fee!

禁止訪問

好媽媽勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔該PM埋agent to me many thanks.

我6日炒個件dirty丫烏, agent 話如揾新maid, 要補$1000 document fee!

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

咁你個agent 又真係幾好人同你幾lucky喎.

我上次換工人, 做左3個月決定換人, 要俾660蚊document fee (唔駛俾機票同香港驗身). 咁我都覺得ok的.

原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 15:32 發表

係! 斗零唔收....

我頭先都問得好清楚: 你真係包埋機票? 包埋HK驗身? 包晒? 佢話係..... (不過佢話係睇客人, 唔係個個客佢會做到一毫子都唔收)

仲要, 其實1年半前請呢個工人時, AGENT都收我好平 (1500有找)!! ...

伯爵府

原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 15:32 發表

係! 斗零唔收....

我頭先都問得好清楚: 你真係包埋機票? 包埋HK驗身? 包晒? 佢話係..... (不過佢話係睇客人, 唔係個個客佢會做到一毫子都唔收)

仲要, 其實1年半前請呢個工人時, AGENT都收我好平 (1500有找)!! ...

斷估你有排收pm,問你用邊間agent....

大宅

睛靈勳章

Congratulations ar! Hope your new maid is a good one! Actually, if I'm a full-time mom, I would not hesitate to change maid if her performance is not up to my standard as I can always be at home.

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

醒目開學勳章

連6xx蚊既香港呢邊既文件費都唔駛俾??

原帖由 sweetcouple 於 10-5-27 13:58 發表
嘩, 頭先打俾我個AGENT, 好開心呀.....

第一, 係新工人已於昨天到菲國OFFICE CONFIRM! 現在等合約SEND到HK, 我就可以簽!

第二, AGENT話見係我, 又見我係未滿2年換人, AGENT FEE係"零"!!! (包晒機票驗身文件費)

...

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原帖由 sweetcouple 於 10-5-25 14:09 發表
新增廢人廢事一則:

中午, 我接囡囡放學回家, 個囡企響佢自己房門口扭計........

我叫BUN姐開冷氣, 咁佢就開啦......開完, 我見佢施施然走番入廚房, 於是我嗌住佢(以下對話本來係全英文):

我: 開完冷氣要閂晒D房門 ...

無黎醒目,放假又唔見佢地會唔記得邊日喎。

侯爵府

醒目開學勳章

廢后佢真係當之無x.

証明換人真係明智到不得了, 唔換就真係廢后呢個位只有你可以同佢爭!!! hahahaha

原帖由 sweetcouple 於 10-5-25 14:09 發表
新增廢人廢事一則:

中午, 我接囡囡放學回家, 個囡企響佢自己房門口扭計........

我叫BUN姐開冷氣, 咁佢就開啦......開完, 我見佢施施然走番入廚房, 於是我嗌住佢(以下對話本來係全英文):

我: 開完冷氣要閂晒D房門 ...

首頁

尾頁

跳至