在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家點諗?

「港孩」的自理能力有多低?記者近日在九龍塘小學區,就六至七歲兒童的自理能力指標(即小一至小二學生應該懂得自己做的事),訪問近二十名小四至小六(九歲至十二歲)的學生,當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。

無時間相陪以物質補償港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」

生於較富裕家庭的孩子,變成「港孩」機會亦較高。來自中產家庭的Sylvia(假名),年僅八歲已在家中「呼風喚雨」,擁有電話、數碼相機、遊戲機及iPod等。記者從其生日派對照片,發現壽星女Sylvia身穿名牌Burberry衫、Gucci鞋,手挽一眾「港女」都渴望擁有的Chanel手袋。

被問及為何讓女兒一身名牌時,Sylvia父親苦笑說:「我哋掛住做嘢,冇時間陪個女,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!」Sylvia即使犯錯或行為不當,父母都不會責備,令Sylvia愈來愈嬌生慣養,對食物要求「極奄尖」,傭人表示,Sylvia曾因鮑魚上有一小黑點而將之丟掉。

百元紙幣畫畫玩完即棄從細到大「要乜有乜」的Sylvia,並無金錢概念,如到遊戲中心玩樂,一般小孩會「善用」每枚代幣,她卻一次過將五百元代幣玩擲彩虹遊戲;另外,她曾用多張百元紙幣寫字畫畫,玩完便棄。

Sylvia在學校與同學發生爭拗時,便會用電話錄影同學行為,並放聲大哭,然後致電媽媽投訴。Sylvia的同學指她很囂張,對同學呼呼喝喝,在校當值時更拒絕掃地抹黑板,原因是「呢啲嘢唔係我做o架,係我嘅工人做」!

13歲少年自認係BB另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍子,卻整天嚷着自己是「BB」,別人問他年齡,他堅持答:「兩歲」,閒時仍翻看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。

Daniel的父母經營餐館,由於要在餐館打點一切,遂聘請兩名傭人貼身照顧兒子。Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止,只說:「個仔鍾意,我哋都冇佢符。」Daniel用餐時,傭人要先用剪刀將菜肉剪碎,他方能進食,而食物及飲品的包裝都不懂開封,姑媽搖頭嘆息:「冇人喺佢身邊一日,佢實會餓死!」

教育心理學家彭智華表示,「港孩」大多來自富裕家庭,受父母溺愛,加上有傭人照料,甚少有機會鍛煉自理能力。此外,家長太注重孩子的學業,為了讓子女專心溫書,毋須他們做日常的自理工作,亦是令孩子心智幼稚的原因。

全文連圖
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100523/00410_097.html

大宅

原帖由 EVA222 於 10-6-9 14:11 發表
近期電視播得幾頻密的廣告,"偏食無煩惱,唯有xxx".
居然用奶粉去遷就小孩偏食壞習慣,好似有點不妥,推出新產品,應該有做市場調查,証明現今家長有此需要. ...

HI EVA222
我都非常同意你的講法, 我地唔係要令到個小朋友去改善偏食的問題, 反而叫佢偏食啦, 因為有奶粉搭夠, 這個真是唔知咩道理!!!!!!好無奈.
連我個仔睇完都同我講要轉食呢隻奶粉, 做咩要食菜同魚呀(因為我也想"話"佢唔食菜同魚.)

2H MAMA

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 skmibb 於 10-6-6 23:11 發表
唔出奇呀!
我同事有個外甥仔,三十幾歲人,碗都唔識洗。
事源︰一次家庭聚會,叫依個外甥仔幫手洗碗,點知佢好快就話洗完,我同事入廚房一睇,就問點解啲碗仲有咁多泡??外甥仔答︰要過水咩?我唔知呀!我第一次洗碗咋! ...

我識得一個連床單都唔識換. 買件家電 / 傢俱, 都要父母同意先可以買. (佢已婚, 搬出去住, 係放係佢自己間屋喎~)

伯爵府

好媽媽勳章

del

伯爵府

好媽媽勳章

del

別墅

the company discover many many parents in hk spoil their kids or over protecting them, that's y they develope it, put it in market n put lots n lots of advertisement!

but if for the child good, we should encourage them to try different food.

if '惠士' really care our bb's diet, they can use the lots n lots of ad time teaching the parents how to solve the 偏食問題!
of course they won't la!!!

原帖由 S.H.K 於 10-6-9 23:34 發表
係呀...係好多家長太遷就細路了...分分鐘呢隻奶粉勁好賣呀!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我認為保護同縱係兩回事,小朋友一定要學識自理,冇可能父母工人跟住佢一世,唔通第時返工又同埋工人去咩?

好似最近富士康職工跳樓件事,有D人分析係大部份大陸新一代都係家中獨子獨女,從來食好著好,有家人擋風擋雨,從未受過苦未受過氣,唔識面對壓力,唔知點解決問題,因為由細到大都無風無浪,一旦有困難連自我減壓自我開解都唔識,呢D都係拜父母過份澀愛所致,唔係話富士康間公司好定唔好,而係家庭對孩子成長有絕對影響,孩子可否喺社會生存係建基於家庭教育。

別墅

好極端... 莫非果D家長以為自己養緊寵物???!

複式洋房

係呀...係好多家長太遷就細路了...分分鐘呢隻奶粉勁好賣呀!!
原帖由 EVA222 於 10-6-9 14:11 發表
近期電視播得幾頻密的廣告,"偏食無煩惱,唯有xxx".
居然用奶粉去遷就小孩偏食壞習慣,好似有點不妥,推出新產品,應該有做市場調查,証明現今家長有此需要. ...

複式洋房

係呀..個印印可能"奴性"太強, 結果我係要講到明, 餵我女食我就炒佢, 佢就終於收手囉....但其他野仍然...唉!
不過, 佢都就快返印尼了...
原帖由 ping987 於 10-6-8 17:31 發表
i think it's the helper's problem, u need to talk to her seriously about this problem!!!
some helpers are willing to train the kids to take care of themselves. of course, they 'hope' they kids always ...

禁止訪問

別墅

i think it's the helper's problem, u need to talk to her seriously about this problem!!!
some helpers are willing to train the kids to take care of themselves. of course, they 'hope' they kids always 'need' them so that they can keep the job!

原帖由 S.H.K 於 10-6-7 13:48 發表
我又有其他想法...
我女四歲, 我成日要佢自己照顧自己, 要自己食飯, 自己扣鈕, 自己著鞋...我叫工人唔好幫, 但我發覺個工人成日會動手做(我在cam見到), 我問佢點解..佢又哦哦哦咁, 又say sorry...改左幾日, 又來過.. ...

複式洋房

我又有其他想法...
我女四歲, 我成日要佢自己照顧自己, 要自己食飯, 自己扣鈕, 自己著鞋...我叫工人唔好幫, 但我發覺個工人成日會動手做(我在cam見到), 我問佢點解..佢又哦哦哦咁, 又say sorry...改左幾日, 又來過...好鬼勞氣..我老公分析, 話個工人可能又唔識教, 又唔想煩, 又怕我囡遲到, 所以乜都同佢做埋.....結果係..我女如果同我出街, 就會自己做, 自己食, 如果由姐姐帶佢去返學, 就要工人做....
我諗..如果唔請工人, 囡囡既自理能力就會好D, 但係...又唔可以呀..家陣太細嘛...但..大到幾多先可以唔請工人呢? 獨留小朋友在家犯法嘛..又唔見政府有咩措施可以解決呢D問題? 唔通個小朋友讀中學時, 請個工人淨叫佢看門口呀??

複式洋房

除左報紙寫的case恐佈外, 十幾歲唔想夜晚去小便就用成人紙尿片的例子, 都好經典喎!

珍珠宮

唔出奇呀!
我同事有個外甥仔,三十幾歲人,碗都唔識洗。
事源︰一次家庭聚會,叫依個外甥仔幫手洗碗,點知佢好快就話洗完,我同事入廚房一睇,就問點解啲碗仲有咁多泡??外甥仔答︰要過水咩?我唔知呀!我第一次洗碗咋!

大宅

well, 個個都話咁樣有問題!

我又分享下我朋友的情況先,我朋友今年26歲,男仔,做律師,個人好好,好多朋友,仲識好浪漫咁逗女友,儲到錢又顧家。他弟係會計師,性格就唔知。

他亞媽就係上文那種家長,我朋友中三都未試過切橙,當然更別說煮公仔麵這些"高難度"動作啦!返到屋企,除衫掉在地上等阿媽搞掂!好彩他唔使食奶奶....

他女友都知他係少爺仔,不過未一齊生活就唔覺有問題,可能遲d就知....haha

但又可以請工人搞掂,真係商業社會萬歲!

我雖不認同這種教育方法,但我朋友咁又得,真係無嘢講!

伯爵府

mouth:

別墅

thx for the examples, 希望多些家長留意下

子爵府

回覆 16# doublei 的文章

其實呢啲事一由80年代開始一直發生緊, 我朋友個表弟15診前屋企有啲錢,但唔係有錢到讀咩名校國際學校,爸媽加埋月入7,8萬. 誰知一個SARS,爸媽要破產, 亞仔今年20有多但唔讀書,唔做野仲耐唔耐要shopping,想買隻錶4千幾蚊就返屋企攞, 我聽過啲細路話...係你地啲大人比慣我架,依家無,我點生活點見人呀.

終於要面對現實既時候呢位後生仔簡直想死

聽到都激死.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至