親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問在日月潭內各景點距離遠嗎?可步行到達,還是要靠行車?若是行車,區內有觀光車嗎?

同样,在清境如要上合歡山、青青草原、小瑞士、步道有什麼車呀?

好頭痛...唉!請幫忙解答。謝!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 010 於 10-8-27 16:42 發表
LongRyan
我個次都有考慮到”廬山”浸温泉,
但係見網上comments”廬山”一般walkin温泉質素麻麻,
所以無花時間金錢上上落落
反而第二日去遠d的谷關囉...

ds_jj
咁小朋友係咪又係返落山就無事?
你住左晚感覺如何...係咪真係麻 ...

我第日去日月潭&九族, 谷關啱路嗎? 盧山我係網見有間叫'碧樺', 好似幾靘....實際唔知點?
明天會更好~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

LongRyan
我個次都有考慮到”廬山”浸温泉,
但係見網上comments”廬山”一般walkin温泉質素麻麻,
所以無花時間金錢上上落落
反而第二日去遠d的谷關囉...

ds_jj
咁小朋友係咪又係返落山就無事?
你住左晚感覺如何...係咪真係麻麻?

珍珠宮

原帖由 ds_jj 於 10-8-27 13:30 發表
我啱啱去完返嚟,我地都上唔到合歡山, 差15分鐘車程就到達, 但因有2個小朋友嘔所以決定放棄, 我地今次自駕遊, 其實都安全, 事乎個司機, 我地兩個人輪流揸, 所以無咁辛苦, 包車就會舒服, 但自駕遊就比較方便, 盧山夜晚 ...

我唔住盧山, 只想夜晚去浸溫泉後返清境. 廬山夜晚熱鬧嗎? 聽你咁講到時睇情況先決定上唔上合歡山.

明天會更好~~

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 010 於 10-8-26 12:22 發表
LongRyan
<想問小朋友上合歡山有無問題, 有人話呼吸有些困難, 行路都要慢.>
因人而異,我/70-yr公公&婆婆都無事
但daddy/7-yr仔仔兩個人在上到大魯閣都感到呼吸困難,所以我地無再堅持上山就走啦,

<我會cny去, 山路如果有雪 ...

唔該晒你, 我會一陣慢慢睇.
明天會更好~~

侯爵府

LongRyan
<想問小朋友上合歡山有無問題, 有人話呼吸有些困難, 行路都要慢.>
因人而異,我/70-yr公公&婆婆都無事
但daddy/7-yr仔仔兩個人在上到大魯閣都感到呼吸困難,所以我地無再堅持上山就走啦,

<我會cny去, 山路如果有雪會唔會危險? >
好似唔係年年有雪落嫁!

<夜晚由廬山返清境有幾遠? 沿途有街燈嗎>
廬山返清境大約大半個鐘左右-但我地係早上開車計,我地無出夜街,無留意有無街燈

你可以參考一下我當年的遊記
http://www.baby-kingdom.com/inde ... log-itemtypeid-1533

大宅

係呀! 無論上清境/合歡山, 山路崎嶇, 車路又窄, 唔好博啦!

原帖由 010 於 10-8-25 17:42 發表
唔自駕最好包車...
因景點相距幾遠下,而公車班次好疏
其實都可以揾民宿幫你安排!

自駕危唔危險...
去日月潭無問題,上清境個段都唔太難.
但上合歡山個段係幾難.無開車經驗危險d,
而且開車的真係未必欣賞都風景係真

<一入夜清境很 ...
:giveup:

珍珠宮

想問小朋友上合歡山有無問題, 有人話呼吸有些困難, 行路都要慢. 我會cny去, 山路如果有雪會唔會危險?

夜晚由廬山返清境有幾遠? 沿途有街燈嗎?

明天會更好~~

侯爵府

唔自駕最好包車...
因景點相距幾遠下,而公車班次好疏
其實都可以揾民宿幫你安排!

自駕危唔危險...
去日月潭無問題,上清境個段都唔太難.
但上合歡山個段係幾難.無開車經驗危險d,
而且開車的真係未必欣賞都風景係真

<一入夜清境很多霧,好似仙境o敢,無路燈>
所以入夜我地好少開車

台中人駕車又唔覺太危險/我地無咩撞到爬頭喎...但返到台北就緊張好多囉

大宅

我8月中去完, 包車司機好好人, 價錢合理, 司機飯錢及所有費時已包含車資內, 可放心, 你可打電郵問價! 司機姓名: Charly, 電郵: [email protected]

原帖由 haydn 於 10-7-27 15:40 發表
聽講自駕都幾險(清境那段),要上山彎曲多,都係咪制lumouth:mouth:" />
各位好友請問有無包車介紹?價$若莫多少呢?Ummm....還有包車C機車你去食飯,敢要唔要另外比$給C機大佬食飯呢?

我預算行程
Day 1 由逢甲==>集集/水里/車埕==> ...
:giveup:

大宅

Hi all,

I'm back and many thx for your reply and help.

I reserved a driver for the whole trip. The driver is good.

Regards the transportation, my own feeling is same as what you suggest, is better to reserved a driver.

當地人渣車好危險架,相信已成文化。當地人常常扒頭,即使雙向行車線,不惜逆線行車來扒頭。對頭線有車來時,他們會响號表示,所以我都不敢在車上睡覺。在清境山路(多彎多斜)都照樣逆線扒頭,一入夜清境很多霧,好似仙境o敢,無路燈,睇唔清條路,要好熟識路線才掂。他們大部份人都o係咁渣車架。

大宅

Sorry, phlee,
0935-881818 Mr.NG
0939-803901 MR.Chan
THEY ARE FRIEND

大宅

Sorry, phlee,
0935-881818 Mr.NG
0939-803901 MR.Chan
THEY ARE FRIEND

大宅

上清境,真係唔建議自己揸車上,條路又窄又彎又多斜,暗角位又多!
天氣好都仲好d,天氣唔好,真係又大霧又大雨好危險!
俾錢人賺好過!
如果樓主plan左既行程,全程租車可能會方便d,
如果唔係一家大細,只係幾個fd去,可以係台中坐公車入浦里再上清境
再回台中去日月潭
當然,咁樣就花係各景點既時間會少左啦!

清境去青青草園、小瑞士(小瑞士其實冇咩睇!)之外,冇花海!但睇你咩季節去啦!
如果秋天,都有d路段可以賞紅葉!

另外,有部份民宿有自己既果園,可以去果園參觀、農耕!咁就睇下你會唔會book那些民宿啦!

如果要花海,要落番台中、南投一d先有,那邊會多d!但最好去之前上網睇下其他人既 comments先,因為天氣會影響"花海",打風落大雨後,不去也罷!

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

係呀, 清景既山路好險要上斜落斜, 路窄多彎, 最好可以包車, 自駕最好係drive開car既人好d~ 記緊留意沿途風景, 真係好靚架

民房

ds_jj/wangc,
Pls pm the information/contact for 包車?
Many thanks!

大宅

盧x敬

珍珠宮

原帖由 Laney 於 10-8-20 10:08 發表
hi, I just came back from Kenting last night, we et a very bad driver, I know that he also provide service for 日月潭、清境 area, pls dont use him! His surname is "Lo", we are already planning to comp ...

Please post / pm his full Chinese name so we can prevent to hire the same driver, tks.
明天會更好~~

大宅

hi, I just came back from Kenting last night, we et a very bad driver, I know that he also provide service for 日月潭、清境 area, pls dont use him! His surname is "Lo", we are already planning to complain him to taiwan Travel Authority

首頁

尾頁

跳至