母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

頭先食下午茶果時,隔離台個mami同我傾計,傾傾下佢一知我餵奶就話好核突我真係o咀,我就同佢講人奶b健康好多,佢就話我個bb好細粒,咁我係細碼我個bb就梗係細粒啦
感激遇上你~

大宅

我都唔覺得有咩咁肉酸喎~餵人奶係我地GE天職黎架WO~
我囡食到好大隻...D人成日問佢食邊隻奶粉,我都好自豪咁話人奶!
BB係人當然係食人奶LA~點解要俾D牛奶佢食~佢又唔係牛牛

子爵府

原帖由 Jojolaw99 於 10-8-11 21:52 發表
周街餵奶不知幾有型 !

YEAH~GIVE ME FIVE

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 shore 於 2010-8-15 04:22 PM 發表
嘩!...幾好woo係邊到買??? & 幾$$$$....thx!

sorry呀, 我o係澳洲買架! 大約AUD$30左右, 我都唔知hk邊度有><"

大宅

嘩!...幾好woo係邊到買??? & 幾$$$$....thx!

原帖由 mrs_b_lam 於 10-8-15 12:43 發表

無遮呀, 我著餵奶吊帶衫打底, 面衫著t-shirt, 要餵時就拉低件吊帶(類似呢件http://www.wholesalebaby.com.au/USERIMAGES/047(5).jpg), 拉高件t-shirt, 淨係露少少乳頭出黎 ...

5w6d~0.4cm  7w6d~1.50cm  9w3d~2.46cm  11w2d~4.20cm  12w4d~6.28cm   13w6d~7.30cm  15w4d~9.7cm 28w5d~2 lb 8oz  31w4d ~ 1.64Kgs

男爵府

原帖由 奀奀豬 於 2010-8-15 03:39 PM 發表
下~你連餵奶巾都無用, 咁你用咩遮住呀?

無遮呀, 我著餵奶吊帶衫打底, 面衫著t-shirt, 要餵時就拉低件吊帶(類似呢件http://www.wholesalebaby.com.au/USERIMAGES/047(5).jpg), 拉高件t-shirt, 淨係露少少乳頭出黎

大宅

下~你連餵奶巾都無用, 咁你用咩遮住呀?

原帖由 mrs_b_lam 於 10-8-15 12:08 發表
初初我都覺得好尷尬, 一定要返屋企先敢餵, 後來熟手左, 知道點著最方便, 而家連餵奶巾都無用啦! (太焗啦實在), 就算同d friend食飯, 佢地坐我對面, 都唔知我餵緊人奶, 以為bb訓緊教咋! 佢地話咩肉都睇唔到架: ...

男爵府

初初我都覺得好尷尬, 一定要返屋企先敢餵, 後來熟手左, 知道點著最方便, 而家連餵奶巾都無用啦! (太焗啦實在), 就算同d friend食飯, 佢地坐我對面, 都唔知我餵緊人奶, 以為bb訓緊教咋! 佢地話咩肉都睇唔到架

大宅

畀面勳章

原帖由 奀奀豬 於 10-8-14 14:35 發表
我想問你地買邊款餵奶巾呀? 有無邊個牌子可以介紹下

我去問過, 有款日本出既, 好似a字裙咁得一塊布, 咁當你餵果時, 你要解開d衫, 果時唔會比人睇到咩? ...

我o係淘寶買架^^

大宅

畀面勳章

原帖由 mrschoy 於 10-8-14 10:28 發表
餵人奶好處好多
但係偏偏香港人唔係咁容易接受
當人奶媽咁偉大, 咁願意為bb付出
點解要偷偷摸摸?

政府又唔帶頭鼓勵
番工泵奶又會被同事/上司白眼
如果有official泵奶時間就好啦 ...

完全同意!

大宅

我完全唔覺餵人奶有乜咁核突......人奶係對BB最好ge,我C6同屋企人都好支持我ge,雖然我做咗媽媽都係啱啱一個月,但我已經接受係街都餵la.....我都係一條餵奶巾走天涯,我係餵奶巾係係yahoo拍賣到買ge....

5w6d~0.4cm  7w6d~1.50cm  9w3d~2.46cm  11w2d~4.20cm  12w4d~6.28cm   13w6d~7.30cm  15w4d~9.7cm 28w5d~2 lb 8oz  31w4d ~ 1.64Kgs

大宅

我想問你地買邊款餵奶巾呀? 有無邊個牌子可以介紹下

我去問過, 有款日本出既, 好似a字裙咁得一塊布, 咁當你餵果時, 你要解開d衫, 果時唔會比人睇到咩?

大宅

好媽媽勳章

我都係一條 sling 走天涯, 係酒樓, 地鐵, 巴士, 的士, 商場, 總之阿囡肚餓時就開餐. 試過係搭地鐵時喂奶, 對面有個阿婆不時用 d 怪異的目光望過嚟, 我就用自豪的目光望返過去.
哈哈哈, 我真係好自豪自己係個人奶媽 ga.

總有有一次有個大肚婆同埋佢屋企人行過, 咁啱我用緊 sling 喂奶, 有個年紀大 d 的女人 (應該係佢奶奶) 同個大肚婆講: 你以後唔駛用呢 d ga. 呢 d 人就係咁無知 la, 人奶好處多籮籮, 唔喂就真係可惜 la.

大宅

好媽媽勳章

[quote]原帖由 shannnb 於 10-8-11 23:52 發表
不知幾咁希望第時餵人奶呢part...
我覺得bb大隻細隻呢d唔關食幾多事
唔通oversize 就好咩………
岩岩好就夠了!又唔係養豬~

好句, 好句

大宅

餵人奶好處好多
但係偏偏香港人唔係咁容易接受
當人奶媽咁偉大, 咁願意為bb付出
點解要偷偷摸摸?

政府又唔帶頭鼓勵
番工泵奶又會被同事/上司白眼
如果有official泵奶時間就好啦
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 cpui_shan 於 10-8-14 02:24 發表

多謝你支持我個好衰嘅想法!

我老公都係咁諗.
亦有朋友好驚訝點解我哋個袋咁輕便 (當時未生細b, 只有一個大b)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 Tazman 於 10-8-13 16:38 發表
泵係超煩...又要泵...又要洗...又要用樽餵BB...真係 DOUBLE THE TIME ~

我而家就係泵緊奶, 個女唔食夜奶, 自己又谷要起身泵.

剛剛先至洗完奶樽 (之前坐過奶比阿女食, 佢唔食喎, 嘥晒), steam緊, 而家就泵, 一陣又要洗又要steam喇, 有排攪~

別墅

我想他怕你比人睇到,而且有些男人是接受唔到現在要與BB分享你....,嘗試讓爸爸明白這是給BB最好的,如真的接受不到,用披肩蓋著餵,第一個BB是難D,我餵大囡時,在自己車上餵,我好怕比人見到,不敢餵,我老公將架車泊起無人的路上,我都係比個囡食一陣,等佢無咁餓就即走,返屋企再食。
現在餵個囝,技巧純熟,坐低加條披肩即餵。
加油!!
原帖由 acomcom88 於 10-8-13 03:11 發表
我老公接受唔到,我試過係車入面餵,佢行埋黎問我有無攪錯,有窗簾架

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 jenniecatcat 於 10-8-14 01:35 發表
完全贊成埋身餵係最方便!去到邊食到邊,又唔水等,開奶粉喊到拆天都未開到,埋身即開即食,不過我B好怕熱,用sling 熱到佢成日打開個sling, 所以我都係要找餵奶房。係車就唔理,直頭sling 都唔用就咁打開件衫就餵,其實乜都睇唔到,件 ...

多謝你支持我個好衰嘅想法!

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

別墅

原帖由 kit1014 於 10-8-13 15:56 發表

俾你笑c

我都試過係Pacific Coffee餵,其他都奇怪突然間多咗個B

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊