跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女1/9開學,不知幾咁開心,好多野都好好奇,同學仔排隊,佢就去玩波波,一唔係去玩車,老師要我帶個女排隊,放低手上波波,, 齊做早操(當時我覺得你地根本無得要求個小朋友咁多,因為佢只有兩歲人仔),正因為咁我同老師講,我唔根住個女啦!因為我亦都想了解老師點樣同新同學溝通,因大部份同學仔11/8已經開咗學,佢地可能已經習慣咗學校.....就咁樣個女適應咗兩個鐘,接放學......點知,下午個老師就打電話比我,投訴我個女發脾氣,好幾次,唔比佢做既就發脾氣,其實我唔覺得個女今日有咩問題,佢係好奇,應該話所以既小朋友都係一樣,唔會乖乖坐定定架,況且佢第1日返學,仲係只得兩歲既人仔,你要求d咩,佢返學無喊,又自己食早餐....愈講愈把火,你以為我個女升小學咩!

複式洋房

太耐無上黎添, 你仔仔叫咩名? 我可能都見過喎...
我唔知K2一定要全日喎... 不過我暫時都仲諗住全日定半日, 交咗留位費先... 希望唔會俾踢走啦...

原帖由 doriscty 於 10-11-19 17:22 發表
Cherryt8:

HI, 我仔仔將會同你女女係同學呀..不過我仔仔已經開左學了....佢都係細仔..10月尾出世...所以11月1日就開左課...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我問過ms Ivy佢係話會加建兩個課室, 但相信這兩個課室未必有WINDOWS, 這就真的是美中不足的地方! 今年K1A班房的 windows都已在較高的位置, 相對來說, 真的有點不太好, 光線有點不足夠似的.... 希望到時新的課室比想像中設計得較好吧!

原帖由 小魔 於 10-11-30 09:37 發表
鏡後好似又係有位。
我諗佢地計過數有位先開咁多班嘅。個人覺得校長好有心做,好鍚d小朋友,唔係只為錢

別墅

鏡後好似又係有位。
我諗佢地計過數有位先開咁多班嘅。個人覺得校長好有心做,好鍚d小朋友,唔係只為錢

男爵府

原來台後仲有位擴建? 但唔知仲有幾多位呢? 因為我見果邊應該已經係停車場啦!

原帖由 小魔 於 10-11-29 09:41 發表
有老師同我講過其實台後可以有位擴建的。sk越做越大我也很替他們高興。希望可以keep到依家嘅水平啦.

別墅

有老師同我講過其實台後可以有位擴建的。sk越做越大我也很替他們高興。希望可以keep到依家嘅水平啦.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我囝囝初初開學獨自上學時都係無做早操的, 所以放心. 佢係課室時喊時玩左大約一星期到就開始好轉, 跟著會一路好轉的, 放心吧!

原帖由 lovely_jac 於 10-11-23 23:45 發表
我個女開左學1 個星期了, 今個星期開始獨自上堂, 上2小時。不用多講大家都估到我個囡的反應一定係大喊啦.

miss anita 話佢呢2日都無做早操, 因為一出去集合做早操, 唔夠3分鐘,佢就大喊, 所以老師要抱走佢返入課室 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢地的學制係K2一定要讀全日班的, 來年K1只會開2班, 一班半日班及一班全日班, 所以唔會無位轉.

原帖由 lovely_jac 於 10-11-23 23:47 發表
乜K2 開始一定係全日班, 下午先有中文學 ? 咁咪一定要讀全日班囉 ? 但如果我K1都只係讀半日, 咁K2會唔會無位轉全日O家 ?

複式洋房

回覆 35# lovely_jac 的文章

我個女都喊左成2個月,尤其送返學分離一刻,不過,宜家就好ok,好鍾意做早操,上台跳舞!返屋企,我地叫要排隊,即刻hand back,又學識講英文叫我地sit down,執玩具識叫tidy up!

別墅

乜K2 開始一定係全日班, 下午先有中文學 ? 咁咪一定要讀全日班囉 ? 但如果我K1都只係讀半日, 咁K2會唔會無位轉全日O家 ?

原帖由 cadencetse 於 10-11-23 22:05 發表
嘩! NA NB NC,係咪即係而家有3班n1呢? 我見佢地課室好似唔多夠,而家k1 2班,k2 同k3各1班,課室已經用晒,咁如果第時每級成3班,邊度有咁多課室用呢(我諗k2k3要下午先有中文學,學生應該都會轉晒讀全日)? ...

別墅

我個女開左學1 個星期了, 今個星期開始獨自上堂, 上2小時。不用多講大家都估到我個囡的反應一定係大喊啦.

miss anita 話佢呢2日都無做早操, 因為一出去集合做早操, 唔夠3分鐘,佢就大喊, 所以老師要抱走佢返入課室玩, 令佢可以冷靜下來。上堂的時候都係玩下又喊下咁, 又未可以坐定定上堂, 唉...唔知要喊到幾時呢 ?

男爵府

嘩! NA NB NC,係咪即係而家有3班n1呢? 我見佢地課室好似唔多夠,而家k1 2班,k2 同k3各1班,課室已經用晒,咁如果第時每級成3班,邊度有咁多課室用呢(我諗k2k3要下午先有中文學,學生應該都會轉晒讀全日)?

複式洋房

而家有4個學生...月尾多一個..
1月開始多8個...
中文係Miss Diana, 普通話係Miss Irene..

原帖由 skidrow 於 10-11-19 18:43 發表
你好,Doriscty,
我女女係NB班,好奇想問,加開NC下午班宜家有幾多位學生,除左MISS ANITA,英文同普通話老師係邊位教?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

skidrow,

聽聞最多會20人, 大部分係2009年出世的大仔, 但也有少部分係2008年出世的BB. 班主任也是 Ms Anita, 英文同PTH, 我就不清楚了, 沒有問了!

我BB讀NA班.

原帖由 skidrow 於 10-11-19 18:43 發表
我女女係NB班,好奇想問,加開NC下午班宜家有幾多位學生,除左MISS ANITA,英文同普通話老師係邊位教?

複式洋房

回覆 30# doriscty 的文章

複式洋房

Cherryt8:

HI, 我仔仔將會同你女女係同學呀..不過我仔仔已經開左學了....佢都係細仔..10月尾出世...所以11月1日就開左課...

原帖由 cherryt8 於 10-10-25 16:32 發表
好耐無上黎, 都唔知原來有咁多REPLY. 我囡囡11月尾開始返PN下午班, 呢班專係開俾細B的, 11月先正式開的。都係MS. ANITA教, 校車我都未問, 而家仲諗緊, 你住係邊區?

我個女而家返緊星期六的PG, 佢又好開心喎.... 我 ...

複式洋房

好耐無上黎, 都唔知原來有咁多REPLY. 我囡囡11月尾開始返PN下午班, 呢班專係開俾細B的, 11月先正式開的。都係MS. ANITA教, 校車我都未問, 而家仲諗緊, 你住係邊區?

我個女而家返緊星期六的PG, 佢又好開心喎.... 我無特別帶佢學其他嘢, 返PG都係諗住等佢適應吓學校環境同埋老師, 等佢正式返學唔好喊晒口... (雖然我覺得我個女係唔會理我, 淨係掛住玩..)

到時正式返學, 我就再同大家SHARE吓啦...

原帖由 KasARa 於 10-10-19 16:38 發表

Hi Cherryt8

你好,我個囝囝嚟梗都係會返pn 的下午班,不過就係要1月先番,仲有,我唔知道原來有校車喎,等我都問吓先﹗你小朋友番學後可否上嚟報吓料呀,我好擔心佢地咁細,唔知上堂會係點,希望大家交流下﹗係呢,你有冇參加佢地個pg, ...

別墅

原帖由 cherryt8 於 10-9-13 15:21 發表
係呀, 終於輪到我個女返學啦, 過咗生日就正式開學, 校車有問過, 但係都未定呀因為我個女讀的係新開細B下午班, 所以連行程都未定... 要遲D再問... 上次問就有車, 但係都幾貴...

...

Hi Cherryt8

你好,我個囝囝嚟梗都係會返pn 的下午班,不過就係要1月先番,仲有,我唔知道原來有校車喎,等我都問吓先﹗你小朋友番學後可否上嚟報吓料呀,我好擔心佢地咁細,唔知上堂會係點,希望大家交流下﹗係呢,你有冇參加佢地個pg,我就逢星期六會返的﹗

別墅

我bb都係呀, 個時交佐留位費就升到架

n班好似遲d會開下午班嘛
依家k1 2 班, 1班半日, 1班全日
k2 1 班
k3 1 班

其實有擔心可以問下班主任既

男爵府

我個女讀時都無咁full.. 所以交了留位費就可以直升..我想佢收得你個女讀nursery.. 如果唔係太過差直升應該沒問題.

原帖由 ootolai 於 10-10-13 22:29 發表
我仔仔讀緊SUNKIDS nursery, 不過係 sunkiddies A, 佢剛剛十月先插班開學, 自己番左學都無三日, 不過, 上星期我陪佢上學時已收到通知要留位同埋交留位費了! 可否完全直升K1真係唔知啊, 因為張通告話要視乎final asse ...

首頁

尾頁

跳至