自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實我本身都無太大反日情緒, 畢竟事件係佢地上一代既所為, 但係現代既日本人想改歷史, 唔承認自己上一代既過錯, 企圖美化自己國家, 係呢D大是大非上我覺得係要堅持自己原則, 錯就係錯, 唔會因為件事自己無經歷就淡化左佢.

美國, 日本宜家好驚中國強大, 佢地根本就不斷試中國底線, 如果今次釣魚台事件中國仲唔強硬正視, 下一次又會再踩過D.

原帖由 soso1227 於 10-9-20 19:37 發表
每一個國家都有好人有壞人,問題是在高位的日本軍國主義老人,改教科書去欺騙下一代,唔承認自己曾經侵略中國,屠殺中國人。不承認自己的錯誤,又如何避免重蹈覆徹?

釣魚台主權牽涉國界劃分,如 ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 soso1227 於 10-9-20 19:37 發表
每一個國家都有好人有壞人,問題是在高位的日本軍國主義老人,改教科書去欺騙下一代,唔承認自己曾經侵略中國,屠殺中國人。不承認自己的錯誤,又如何避免重蹈覆徹?

釣魚台主權牽涉國界劃分,如 ...

如果唔係工作需要我真係唔想去日本:;pppp:

民房

真係好難罷買日本貨囉....
電腦,電視,雪櫃,洗衣機,相機...etc

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

釣魚台主權牽涉國界劃分,如果奉送給日本,日本的國界就更貼近中國大陸,日本佔了軍事優勢,更符合美國最心意,加上附近的天然資源,日本才不肯交還釣魚台!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 DonkeyKong 於 10-9-19 19:12 發表
我都好喜歡日本野,日本有好多野都比我地中國野好。 不過,如果日本人踩到上心口,我一樣會反日。
唔好成日羨慕人家民族性強,我地中國人一樣可以做到。 ...

水晶宮

大汗並唔係中國人, 佢地係外族, 係中國歷史上其實好少攻打其他國家, 自己國家已經咁大, 資源又夠, 已經可以自給自足.

反觀日本, 佢地地方少, 又有地震, 佢地想侵略中國已經好耐. 佢地戰時既殘忍真係令人慘不忍睹, 雖然文化大革命係好慘痛, 但相比起日本人既暴行我諗真係無得比, 佢地連小朋友同BB都唔放過.

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-19 15:43 發表

當年大汗同佢班子子孫孫都周圍打人地國家地方,打到去歐洲地方(黃禍),咁又係咪代表歐洲人要憎恨中國人呢?

去到邊個國家都會有好人同壞人架啦....

日本佢刪改历史唔去提南京大屠殺,,,在於我地立場黎講當然係錯啦, ...

水晶宮

無錯, 雖然我無經歷日本侵華, 但睇左好多文章, 歷史書, 以及日本一直對呢件既態度, 我自己唔太認同日本既做法, 有D事係不能忘記, 除非敵人真係誠心道歉.

原帖由 mrsright 於 10-9-19 13:44 發表
可能過多十年, 我地下一代, 亦都係咁問 , 菲律賓好好呀, 都唔明當日香港仲乜咁激動

我地無經過當時戰亂, 確實係好難有太多感同身受.

我地睇現今好多香港後生一代, 又或國內, 都係唔理解大家對六四既情緒.

日本我 ...

禁止訪問

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

美'帝'最怕中國強大, 好久以前已經做咗好多動作, 就好比捉象棋, 佈防棋子圍攻敵人, 拑制住中國. 所以菲國和日本都是棋子, 美國先至係天敵.
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

複式洋房

美園佬絕對唔想任何非美國既國家強大,佢咁做d小動作點得呢!
原帖由 toto8 於 10-9-20 01:25 發表
唔係國際間判咗俾日本人,係二次大戰之後,日本戰敗所以叫美國託管琉球群島及釣魚台群島,之後美國將呢d島交還俾日本。由頭到尾都係佢地兩個國家自己交嚟交去,中方都冇承認過。但個時中國自己又內戰又文革,都冇點去處理,只係 ...

複式洋房

你咁講無錯既,但係一件事還一件事。如果可以,你試下睇一本書'中國慰安婦',呢本書我睇左兩次,睇一次喊一次。其實件事時間說長不長說短不短,至小現在還有當時的幸存者。正如剛全港人親眼經歷的'菲律賓事件',我們要的同樣是'公道'。
原帖由 lumijuli 於 10-9-19 15:05 發表

噤當我看到秦始王X書X儒,中共的文化大革命,我是不是更應該憎恨中國人?!

水晶宮

如果件事咁簡單就好了...要知道事件表層之下有好多牽連...有前因亦有后果...牽一發而動全局...
原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-20 01:10 發表

所以嘈咩吖...煩起上黎真係好想爆句:間屋(島)係亞公既!乜人都唔係!亞公係邊個,邊個創造個島出黎咪係亞公囉!即係上帝!無神論既,咪話呢個島根本就係屬於呢個地球同呢個宇宙囉!

如果純綷因為個島係好發展 ...

少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-20 00:26 發表
1972年5月15日,美國將琉球群島主權移交日本時,一併將釣魚台列嶼的行政管轄權也交給日本,但中華民國及中華人民共和國皆認為釣魚台列嶼依地理、歷史和法理均為台灣附屬島嶼,因而引發釣魚台列嶼主權問題。

呢個根本係美國 ...

我贊成呢個point,是美國佬二戰後在亞太區留下的"伏筆", ,中,日領道層而慎之!

男爵府

畀面勳章

唔係國際間判咗俾日本人,係二次大戰之後,日本戰敗所以叫美國託管琉球群島及釣魚台群島,之後美國將呢d島交還俾日本。由頭到尾都係佢地兩個國家自己交嚟交去,中方都冇承認過。但個時中國自己又內戰又文革,都冇點去處理,只係提出強烈抗議就算。以上資料係wikipedia睇到,有咩錯漏歡迎更正。

原帖由 Paris 於 10-9-19 13:19 發表
算我膚淺.釣魚臺有乜好保.國際間唔係判左俾门日本咩.人地都有海上自衛隊係度.無啦啦人地梗係唔會俾番你.嘈佢都無用:ig ...

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我阿爺阿嫲成日都有講香港淪陷時佢哋有幾慘,日皇裕仁死時佢哋直情拍爛手掌,我讀F.2時中史有教南京大屠殺,前一排我有睇電影"南京 南京",我有流淚,但只會覺得打仗任何人都一樣慘,但始終我無親身經歷過,所以感受唔深,老實講我完全無"反日情緒",我無憎日本,但係我真係好憎菲律賓,係用晒成個心去憎佢哋,因為我親眼睇住8個香港人被殺,所以我唔會反日,只會反菲!
我要記得幸福......

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-20 00:44 發表

哇,又多個板本..

所以嘈咩吖...煩起上黎真係好想爆句:間屋(島)係亞公既!乜人都唔係!亞公係邊個,邊個創造個島出黎咪係亞公囉!即係上帝!無神論既,咪話呢個島根本就係屬於呢個地球同呢個宇宙囉!

如果純綷因為個島係好發展係真係有人打從心裏要發展佢而去爭餐死,咁都情有可原吖...但事實就係唔係咁呢...嗰下我真係覺得爭咁耐仲要久唔久各自玩野又嘈...好無聊!

可能我先入為主,上次嘈釣魚台(我諗都有幾乎十年前喇啩),聽到新聞節目個旁述講呢個島根本係無用途無咩價值既荒島,根本無人有意思去發展個島(仲細過香港D離島呀大佬)...所以到依家又嘈,我真係覺得無謂至極,嘈黎爭黎做咩吖...

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-20 00:40 發表

同意,邊有咁多魚船成日定時定侯誤駛入去咁岩架.

所以查實心水清既,大家都知咩事...唔係爭個島咁簡單.可能D船成日都駛入去玩路過架啦,見無人嘈,又駛近D,都仲未嘈又駛近D...仲係唔嘈喎...咁不如正頭埋岸啦...個故事可能就係咁樣黎.

再改番我先前老作嗰個故仔,另一個版本係:嗰幾兄弟成日以為間屋係佢自己所有既,有一日,其中一個兄弟拖咗自己女朋友入屋HEA,表面上係普通野,實情有無咁簡單無機心呢樣唔知,但其餘嗰兩兄弟就覺呢個兄弟明玩野,擺明車馬响佢地面前宣示間屋邊個話事...結果又係嘈哂交,其中一個仲扣留咗兄弟個女朋友唔俾人走,呢下動作係錯係過火,但佢呢下動作擺係落番個兄弟面,下番佢馬威,另一方面又係宣示自己至係呢間屋係話事人...結果嘈到一鑊泡...跟住嘈到攰,見唔夠大聲鬧到對方拗底sa冧,咪搵隔離D親友鄰居幫手嘈...講黎講去,都係嫌人地唔俾面/落自己面子.

純屬個人見解.

大宅

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-20 00:26 發表
1972年5月15日,美國將琉球群島主權移交日本時,一併將釣魚台列嶼的行政管轄權也交給日本,但中華民國及中華人民共和國皆認為釣魚台列嶼依地理、歷史和法理均為台灣附屬島嶼,因而引發釣魚台列嶼主權問題。

呢個根本係美國 ...

哇,又多個板本..

大宅

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-19 23:44 發表

我就係覺得釣魚台呢單野係中國、日本同另外一兩個鄰近國家之間既利益'戰爭'黎,查實個島只不過係一個島仔黎,響正幾個國家既中間,我唔記得個島係咪有咩天然能源(石油之類),所以佢地爭,但以我記得,個島根本細到唔住得 ...

同意,邊有咁多魚船成日定時定侯誤駛入去咁岩架.

首頁

尾頁

跳至