想生BB

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我想生第二個先有個卵巢多囊問題
我想問有冇人知點形成架呢 ?
有冇得醫呢 ?? 平時飲食有咩要注意 ??
食生果飲水做運動 ok 嗎

希望大家互相討論下~~分享下支持下 !!! 謝謝 !

大宅

123onebaby 發表於 10-11-3 22:34
5 年前我結婚後已經想即刻要bb, try左一年都唔得,
經期越來越遲同長- around 2個月一次, 仲try 過100日次 ...
咁都係自己懷孕呀

大宅

vici 發表於 10-10-19 06:56
我之前都係有多囊架 (上年)
後來我去做 gym 半年減肥
之後去 check, 卵泡無洒
你好 幸運呀

大宅

我都係有呢個病...

大宅

回復 320# sangria 的帖子

而家太凍喇~~我諗住4月做,我都諗住4月前睇下中醫,針灸下,做下運動,身體就好0的....
咁養和價錢又差唔多wor, 不過我唔係睇鄧醫生呀,我諗我個個都ok 既.....
我覺得ivf 好貴...今次唔得,可能等政府個次,雖然仲有成2年,唉~~
我都好想要兔寶寶,不過應該趕唔切,之後係龍寶寶,都好呀~~

公爵府

回復 319# Kelove 的帖子

呀...你所言甚是呢!

養和係貴少少 je, 我想信 private practice 其實差唔多, 最貴係藥. for my case, 陳醫生估計要 $65000 - $80000.

養和 lab 聽講唔錯, 佢哋有位姓鄧的女醫生都是生育科專家, 我有個 friend 睇佢食 clomid bingo 了! 仲生埋 (佢生果陣先話我知, 佢又係有 pcos)! 嘉欣 >40 歲人咪又係睇養和! 又唔駛排隊! 我都蠢咗, 知得太遲...都排到陳醫生咯, 咪算囉!

做 ivf 點止得一個機會呀, 有好多個呢! 可以做 fresh et, 有雪胎仲可以做 frozen et. 每次放兩個胎, 生 twins 都有份呀! (諗起都開心, 覺得 mud 都抵番唒!!)

我聽聞做的 cycle 要停中藥及 supplements. relax 囉! 有 jm 會做針灸的.

你幾時全力兔呀? 盼多分享!!

大宅

回復 318# sangria 的帖子

Sangria,

我係養和睇緊,覺得好貴... 好少見有人提養和,真係唔知好唔好,不過個醫生睇開,我就唔想轉, 我都想盡快做,做之前有咩要留意呢? 多謝你既安慰,今日有個朋友同我講,點解我要唔開心呢? 一0的病人,要俾$$ 切lee 切路, 我地俾$$買個機會,係得到既......我即刻諗開左.....

公爵府

原帖由 Kelove 於 11-1-17 12:50 發表
Hello Sangria,

我個日睇完醫生,佢話藥同打針都唔岩我了,我老公丁丁又唔生性,唔夠active, 醫生話可能ivf 係我地既唯一出路,個日知道後,哭左一日,我想問你係邊度做ivf 呀? 幾多錢呀?? 知唔知邊間做成功率最高?? 鳴鳴鳴~ ...

咪咁樣!!

我做咗2次 iui 後排到隊見陳醫生, 我係想去佢到做第3次 iui 的.

點知佢好直接話做第3次 iui 機會唔大, 不如直接 ivf.

我果吓真係 o 咗咀望住佢的.

可能佢個意思係不如搵一個諸葛亮 (ivf) 好過搵三個臭皮匠 (iui) 啩!

佢冇話我 mud 話我物, 只係話 pcos 的人會難 d 預藥. 因為太少 excite 唔到個 ovary, 太多就驚 ohss.

我由食 clomid 至 iui 喊咗一次, 由 iui 至 ivf 又喊咗一次!

其實 ivf 最重要是女人的年齡, 邊個 lab 不是太大分別. 有d lab 只幫年輕 d 的 patient 做 ivf, succesful rate quote 出來當然高啦.

你可以 search 吓 bk d posts. 睇吓邊個醫生 d comments 好 d. 陳醫生 (Central), 蘇醫生 (Central), dr. tay(TST), 董醫生(TST, Shatin) (仲有其他我現在想不起了...) 都好多好 comments 呀. 不過董醫生好似唔新証了!

嚟緊新一年係兔年, jm 們俾心機, 做一隻"全力兔"!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我仲等緊m小姐黎, 可能趕唔切過年前做ivf啦.

原帖由 sangria 於 11-1-17 10:46 發表
各位, 本人 m 到了. 今次個 cycle 好長, 37 日! 如果唔係用紅 d 知到遲排卵一定會 on 居居以為自己有機!

anyway, 來不及1月做 ivf 啦, 下個月先, 橫豎今個月要交稅! ...

大宅

Hello Sangria,

我個日睇完醫生,佢話藥同打針都唔岩我了,我老公丁丁又唔生性,唔夠active, 醫生話可能ivf 係我地既唯一出路,個日知道後,哭左一日,我想問你係邊度做ivf 呀? 幾多錢呀?? 知唔知邊間做成功率最高?? 鳴鳴鳴~ 我唔想面對呀~~

原帖由 sangria 於 11-1-14 16:12 發表
hello! 各位 progress 如何啊!

我做了負減肥 (即增了磅), 因為呢排太凍, 食咗好多嘢, 惟有晚餐食少d!

我今日 dpo11, 有兩滴血, 有谷m, 紅d 白雪雪, 綠d都慳番!

現在好 marginal case 啊! 如果星期日前嚟 m 仲趕得 ...

子爵府

BK Milk勳章

回覆 314# sangria 的文章

加油呀,m完又係新開始!我要返到香港睇醫生幫手至會有m黎,漫漫長路……

公爵府

各位, 本人 m 到了. 今次個 cycle 好長, 37 日! 如果唔係用紅 d 知到遲排卵一定會 on 居居以為自己有機!

anyway, 來不及1月做 ivf 啦, 下個月先, 橫豎今個月要交稅!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係重左少少, 食多左, 瞓多左... 真係太凍啦~

原帖由 sangria 於 11-1-14 16:12 發表

我做了負減肥 (即增了磅), 因為呢排太凍, 食咗好多嘢, 惟有晚餐食少d!

我今日 dpo11, 有兩滴血, 有谷m, 紅d 白雪雪, 綠d都慳番!

現在好 marginal case 啊! 如果星期日前嚟 m 仲趕得 ...

子爵府

Can you pm his info to me? Thanks!

原帖由 望子 於 11-1-14 19:36 發表
胡永康

大宅

回覆 2# lucky123 的文章

胡永康

公爵府

現在好 marginal case 啊! 如果星期日前嚟 m 仲趕得到 cny 前做 ivf 啊, 否則又要多一個月!!

別墅

原帖由 望子 於 11-1-10 23:17 發表
我之前都有卵巢多囊睇左個中醫5個月再去去check已然冇左了

請問係邊間中醫呢﹖

子爵府

BK Milk勳章

回覆 307# zarara188 的文章

Oh really? If so, I can save some consultation fee then ^^ Thanks for telling me

子爵府

And also ask the Gynaecologist whether u can take
metformin or not ar.

quote]原帖由 ilovedogs322 於 11-1-11 08:57 發表
I'm planning to see the Gynaecologist for normal check-up when I back. Will try to ask him for the m pills and also the egg pills. [/quote]

子爵府

你睇邊個中醫?我都想試吖!

原帖由 望子 於 11-1-10 23:17 發表
我之前都有卵巢多囊睇左個中醫5個月再去去check已然冇左了

首頁
12345...17

尾頁

跳至