家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞囡現在20個月大, 將要renew 她的住院保險 (按年續保), 但我仍15/16, 因為之前有兩次經歷, 亞囡夜晚發高燒, call 哂全港九私家醫院都full 哂 (除了mid-level 冇call) , 有買住院保險也得物冇所用 (我仲買了最貴個plan), 好彩亞囡兩次也冇大問題, 不久便好轉.

而且, 有醫護朋友一早已提醒我: 有什麼奇難雜症, 私家醫院只會 refer 比政府醫院, 住院保險其實冇用, 勿浪費$$$. (當然, 我上年冇聽佢講, 諗住亞囡仲細, 若 touch-wood 要住院, 有頭等房住, 我們又可留院陪她, 買個保障都好呀!) 但... 事實是... 真的得物冇所用 lor...

你哋點睇呀?

複式洋房

原帖由 kyk 於 10-10-17 14:44 發表
同埋私院門診斷估唔駛好似政府要你等成三四個鐘, 發燒佢哋都係當次緊急 or 非緊急

雖然張咭話你係次緊急,不過實際佢會列優先,上次阿仔高燒不退,去到那打素急症問晒資料,唔駛10分鐘已經叫入房,快過其他仲等緊的人 (都起碼廿幾三十人)。

複式洋房

原帖由 chachingyee 於 10-10-18 02:19 發表

阿女好小病,不過滿月既時候都仲係黃,要住一晚(QE),我心都實埋...咁細個又唔比人陪...12:00am 入,唔夠24小時弟日4:00pm就話走得,接佢既時候佢喊得好大聲,平時阿女唔喊,我知佢一定係餓啦~我餵人奶既,所以問姑娘可唔可以比我餵 ...

係咪醫院問題? 因為次次我仔女住公立醫院 (大埔那打素),都無趕人走,我仔未夠三個月入院都要有人陪,隔離床o個個未滿月都有人陪,不過佢只係限人數,而且d姑娘一見如果BB側邊無人就好緊張,試過隔離床個家長行開左 (返屋企沖涼),d阿嬸見到個B喊到拆天,就話,要行開就最好講聲,等d職員留意多d佢,仲抱起BB氹BB...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 maozit 於 10-10-14 01:24 發表
有醫護朋友一早已提醒我: 有什麼奇難雜症, 私家醫院只會 refer 比政府醫院, 住院保險其實冇用, 勿浪費$$$. (當然, 我上年冇聽佢講, 諗住亞囡仲細, 若 touch-wood 要住院, 有頭等房住, 我們又可留院陪她, 買個保障都好呀!) 但... 事實是... 真的得物冇所用 lor...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

強醫保?!唔係喎!
新聞都話係自願性醫保,
無話一定要參加,勿誤導。

原帖由 Cindy_媽 於 10-10-25 16:04 發表
哎呀!政府都就黎推出強醫保啦,即係話個個有能力嘅都要買~咪當買個安心囉!真係要claim咪當睇醫生攞左discount囉^^

禁止發言

公爵府

帶亞囝睇過一次私家急症, 唔會再去.
小朋友係氣管問題, 透唔到氣.半夜去求診. 但個醫生叫我第日再返兒科OR自己醫生度覆診, 佢寫轉介信(加$30). 開左D藥又無料到, 聞左氣都唔得, 無發燒都開退水燒水 (收多$70), 唔怪得我前面有個講普通話既父母要求退款: 淨係藥費$4XX, 呢枝係退燒水, 我個小朋友無發燒同埋我屋企有, 傷風藥水?個醫生話佢唔係傷風喎?唔該呢兩樣我唔要, 你退番D錢比我!!

政府醫院小朋友一般好快有得睇, 特別係三四歲以下果D, 除非有緊急突發, 否則一定係優先處理.

禁止發言

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 appleyuen 於 10-10-17 17:05 發表
保險既野用唔到就覺得冇用,須要用時就有用架啦

望都望用唔著喇

水晶宮

我個女10 yrs, 份insurance 差不多供左10yrs. 一次都無claim 過, 細個果時上氣管感染入院兩次 ( 直頭講唔到野, 把聲沙晒 ), 都係去政府醫院. 所以今年到期我都會cut 埋佢.

別墅

我都覺有agent跟會好d...
我仔仔都係係保險公司買, 都係2xxx一年, ok woo... 因個agent一直幫我跟開, 唔錯, 你有需要, pm我啦, 可介紹比你..

原帖由 methy 於 10-10-14 15:33 發表

我就周圍搵資料,比較邊一間cover既野arm我阿仔.例如包皮手術,有d要過左某個年紀做手術先可以claim哂全費,間間包既野都唔同,呢d真係要自己"做功課"

我係阿仔拎左出世紙就買,我本身有買開,個agent比左個有投資成份 ...

大宅

原帖由 lilybaby8282 於 10-10-14 17:02 發表
發燒call相熟醫生安排上房.快到十五分鐘搞掂.
我囡囡試過燒到39.4度.(吃退燒藥)我即時打電話給他,叫他安排.15分鐘後他話我知得啦.我就call的士去醫院.去到囡囡都退燒啦.但就照入.如果系公家一早叫你返去啦...... ...

阿女好小病,不過滿月既時候都仲係黃,要住一晚(QE),我心都實埋...咁細個又唔比人陪...12:00am 入,唔夠24小時弟日4:00pm就話走得,接佢既時候佢喊得好大聲,平時阿女唔喊,我知佢一定係餓啦~我餵人奶既,所以問姑娘可唔可以比我餵埋先,佢話食完唔夠30分鐘,不過我堅持!佢至比我餵,最後阿女一食6安清左...餓到暈...好啦~咁走前換3就換埋片啦!點知塊片片重到爆,好似好耐冇換咁!!我包新既pampers nb 36片就同我講用完!!我比你30分鐘一片都用唔曬啦!!!!!個姑娘仲「好好人」咁「借」1片比我!!我嬲到想喊!即刻抱女女走!!點知仲唔止!!一返到去同女女洗白白佢即刻大喊...patpat紅了一大片...之後我即刻買左份$4000一年既住院!公立就算更好唔比陪佢喊到死都冇人理GA!!!比小小錢就算用唔倒都唔後悔!
不過我都想問一下女女買左年半只係有一次40度半夜去荃灣仁安,我都要求住院,不過個E生話40度好小問題唔俾我住...什至話:如果係我我唔會帶佢睇E生~好在女女之後慢慢退左JA!佢只係睇2眼就算,又冇講佢因乜燒~照都冇照!半夜我都要求住一晚,因為我住得遠,又係冬天既晚上,佢又由37度起至40度燒左12小時以上,我好驚~佢堅持有錢唔賺...==

大宅

我以前都做過保險. 咁我覺得如果樓主有能力負擔私家住院所有既費用既, 咁買保險就真係多多多多餘囉~~~~

或者好似我咁... 想個B有病住得好少少, 但又唔想比咁多錢住私院, 咪比少少保費買住院保險囉, 咁買保險唔係要黎搵食既, 都係保障啫, 如果諗住有着數, 咁可以將D錢投資係股票呀, 債卷呀, 買樓都得....

我仔前排發高燒, 去到X和睇急症, 得當值醫生, 未睇已經告訴我無BB床位, 仲睇唔睇醫生, 又比埋張醫院電話LIST, 又幫我地打D,又叫我地自己打去醫院問, 結果只有明德頭等房, 港中頭等房, CANOSSA二等房, 好多醫院話佢地話因為BB發燒未知原因, 唔可以住大房, 搞完一大輪好彩最後住到CANOSSA咋, 所以我自己一定會幫BB買住院, 而家仲轉埋二等房PLAN添.

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

保險既野用唔到就覺得冇用,須要用時就有用架啦

伯爵府

大囡有買 e 保, 試過入過私家 e 院, 我覺得小朋友細, 買個保障會好 d, 因為佢哋唔識講你知佢邊到唔舒服, 我最驚係小朋友發高燒, 大囡每次入院都因為高燒....
冇錯, 有位 mami 講得 arm, e 院真係好多菌, 同埋最心痛係打牛豆 (唔知係咪呢個名, for 靜脈注射用)....
我都係住新界, touch wood 若小朋友有事要睇急症, 我會 call 私院門診係咪有兒科 e 生當值, 因為若唔係兒科, 通常都係叫你入院, 我覺得唔係專科, 因為可能兒科 e 生佢哋會清楚 d 係咪真係咁需要入 e 院 lor. 同埋私院門診斷估唔駛好似政府要你等成三四個鐘, 發燒佢哋都係當次緊急 or 非緊急

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 maozit 於 10-10-16 01:52 發表
多謝各位意見, 係喎! 買$2,xxx的年plan, 便可住2-3人兒童房, 好ok ah!

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出 ...

我個仔上個月又係發高燒,11歲,由晚上9:30燒到1:30食左2次退燒藥都吾退燒,我同佢去左仁安。個醫生叫我吾駛擔心, 喉嚨發炎係會發燒,我話我知但係燒左4個鐘都係103-104,咁係吾係要佢退燒先呢?個醫生一味叫我入院,我在登記署見到寫住大房和兒童病房已滿,咁就只有2人或1人房,咁即係焗住2人房.....

複式洋房

原帖由 lilybaby8282 於 10-10-14 17:02 發表
發燒call相熟醫生安排上房.快到十五分鐘搞掂.
我囡囡試過燒到39.4度.(吃退燒藥)我即時打電話給他,叫他安排.15分鐘後他話我知得啦.我就call的士去醫院.去到囡囡都退燒啦.但就照入.如果系公家一早叫你返去

入到院未必等於好。
我唔係話公家一定好過私家 (或者相反),
只不過我想話醫院係好多菌,之前我d仔女發燒入院,兩次都係影響到個肺先入院,上到病房,隔離床的咩病都有,如果唔係因為影響到個肺,要聞氣,我都唔想俾佢住院 。
上個月阿女因為甲流引起肺炎,入院,住到第三日輪到個仔高燒不退,入急症,醫生同我地分析,入到醫院,醫生只不過係同你做舒緩治療 (因為照左個肺係好清),除非屋企人係唔識發燒點處理先好考慮入院,如果自己都識處理,入左院,只不過又係俾藥你食,咁同o係屋企無咩分別。
有時我唔明d人點解咁緊張小朋友一定要入私家,我兩個細路次次都係入公家,d醫護幾好,幾有耐性,唔係報紙睇到的咁差。
同埋係咪有d住院保係唔包公家?
因為我個女有住院保險,住公家我地都照Claim,雖然好細數目 (一日$50),但都係錢喎。

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原帖由 maozit 於 10-10-16 01:52 發表
多謝各位意見, 係喎! 買$2,xxx的年plan, 便可住2-3人兒童房, 好ok ah!

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出 ...

i have same question with you too....

男爵府

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出車不久, 他們又call 我說間房比咗人; 之後call 所有私家都話 full, 我抱住隻金豬仔 (亞囡)直入法國急症, 個 receptionist 問我住唔住院, 我梗話住, 但她check 房後都話 full, ai... 看完個門外漢的醫生(外科手術科, 當晚冇兒科醫生當值), 我又要抱住隻金豬仔回家, 好彩亞囡第日慢慢退燒及冇事.

anyway, 想問下入到私家院的mama, 你們本身是否看開所屬私院的兒科? 或是其他兒科診所, 但醫生是在有關私院有登記? 唔通要問定自己兒科有否在任何私院有登記, 並攞定他的mobile/pager no., 深夜call 人搞入院, 是否好有問題?

ai ya, 我係咪諗多咗??! 好似搞到好複雜, 但我兩次入唔到私院經歷, 不容我不搞清楚個遊戲規則.

謝!

複式洋房

阿女有住院保險,之前佢入公家住左三日,照claim, claim返三日住院費仲有Cash Bonus tim!

首頁

尾頁

跳至