跳至

首頁

尾頁

別墅

我尋日照左, 又係女呀!!! 今次好失望, 比第一次失望好多, 可能知道自己唔會再生第三個(因為接受唔到三個女), 所以無晒希望....我知自己比好多想要但又要唔倒既人好好多, 但係眞係好唔開心, 仲成晚瞓唔好 : (

原來眞係越想就越無, 就算我要之前做幾多野, 今胎啲反應同第一胎幾唔同都好, 結果都係一樣....我知道個個都想呢胎係男子, 但又唔會比壓力我, 我就越down

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

別墅

起碼你有第一個興奮過啦!!!

我都好驚第3個都係女, 所以我地一定唔會再追架喇~
我生呢胎之前都做左好多reseach, 又買紅d check排卵日, 又問醫生幾時開工機會大啲, 又2個月前開始跟食物方法, 總之可以做既都做左, 但係都係女....眞係整定!!!

已成事實了, 我宜家最希望就係細b健健康康, 肥肥白白, 順順利利出生!!!

原帖由 anaBB 於 10-10-25 19:38 發表
我check左 我9成會有3個仔.
第一個仔, 好興奮, 因為老公好like仔.
第2胎好恨女, 開初個feel同第一胎完全唔同, 以為一定係女, 點知又係仔, 一出世又唔靚, 好唔開心, 好彩大左好靚仔.
大仔似仔, 2仔似女, 人人都話我第 ...

複式洋房

係人都想一仔一女, 尤其家人俾既壓力, 真係會成日唔開心同擔心.

但最緊要係自己唔好俾壓力自己, 唔可以將所以生仔定女既責任放哂喺自己身上, 唔係真係好唔開心嫁~~

我個人鐘意女(極度), 宜家馱僅既第一胎都係女(超開心), 我老公又係得一粒仔, 佢呀麻無男'失', 所以有好多人期望我生仔, 我老公知係女時佢都唔開心(沈一沈), 但我同佢講: 我馱佢時經歷好多野, 又辛苦, 哩個係我哋兩個愛情結精品, 無論佢係男/女, 佢已經係我心肝'din', 個女有健康成長已經好感恩, 好幸褔.

佢聽完之後, 態度即刻改變, 仲好緊張我同個女添.

老套D講句, 最緊要自己仔女身體健康.

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

仔女天注定, 只要佢健康正常同乖, 仔有好, 女有好, 都係自己懷胎十月生佢出嚟

子爵府

ISho,

你的心情我完全明白, 因為我同你掉轉, 我恨女恨到發顛, 當醫生話我知係仔時, 我一行出診所即喊, 當然, 好快平靜, 因為我都預咗, 呢個世界, 真係越恨越無...好抵死

我肯定只生一個, 所以唔會追啦, 我好快接受, 明白仔囡天注定, 只要佢健康正常同乖, 我已經好安慰, 仔有仔好, 女又有女好, 總之自己懷胎十月生佢出嚟就係寶

我老公都係獨生子, 我無壓力, 我一路想生囡, 我6299都知, 我唔理佢哋開唔開心, 因為我只想自己, 老公同bb開心, 你都一樣, 事實改變唔到, 最緊要調節下自己的心情, 加油呀!

複式洋房

係呀, 女有咩唔好啫,
生女第日就多個仔, 又"痴"家d考順d喎,
你唔應該唔開心架喎....吓,
開心d啦...!

別墅

我都明白中國人總希望有個仔, 雖然唔係會留番d身家俾佢, 而且佢娶老婆又要幫佢手, 煩! 但唔知點解, 就係解唔開lee個心結, 好似我個e生話估係囡嘅時候, 我都真係有d唔開心, 但我老公好好, 話囡都好呀, 孝順d呀0麻, 而且個bb都知道你唔鍾意佢架, 佢都會好唔開心架! 況且, 當初淨係想有bb, 做好多野一心想有bb, 有左之後身體又有事, 又怕bb有事, 好担心。咁點解而家有左又要因為性別而唔開心? 所以, 我而家淨係想bb健康, 性別就交俾主..天吧!

別墅

Blueski, 多謝你呀!! 路過都咁有心安慰我~

我老公都係得一人仔, 仲係9代單傳個隻, 所以我一開始要第一胎已經好大壓力! 不過你又講得好啱, 個女生左出黎由第一日開始就好似c6, 到依家都仲係餅印個隻, 所以c6勁錫個女, 個女又痴佢, 日日大大聲叫爸爸叫唔停~

原帖由 blueski 於 10-10-23 17:54 發表
ISHO,
我係路過見到你呢個post, 其實"你地出發點都係生第二個只想佢地有個伴, 不過身邊既人就抱好大希望, 知道又女個個都好失望, 雖然佢地無講出口, 但係我feel到"---->你都係想佢地有個伴, 咁駛咩理人地諗咩, bb對 ...

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ISHO,
我係路過見到你呢個post, 其實"你地出發點都係生第二個只想佢地有個伴, 不過身邊既人就抱好大希望, 知道又女個個都好失望, 雖然佢地無講出口, 但係我feel到"---->你都係想佢地有個伴, 咁駛咩理人地諗咩, bb對一世係你同你老公, 唔係佢地喎...只要自己ok咪得law...我自己都係生左2個都係女, 最初係諗住生一個, 我老公係獨仔, 唔多唔少都想生番個仔, 但第一個係女, 佢都有d失望, 但佢都好錫個女, 點知後來意外有左, 未知性別時, 老公都想第2個係仔, 無耐都係女, 當然佢都有點兒失望, 不過生左2個女, 我老公都好錫佢地, 2個女個樣都似矖老公, d人一講話2個女都似佢個樣, 佢不知幾沾沾自喜(我靚過我老公, 所以自己都覺得唔"抵"ha..ha..) 但我覺得, 生2個女都好, d衫仔可以用得番, 房又可以他佢2個share, 其實最緊要係bb健健康康先至真, 好似我朋友咁, 佢都高齡產婦, 生左個仔, 不過係唐氏bb, 個bb出世後真係好多問題, 個心, 眼, 耳都有事, 成日出出入入醫院, 真係個個月都去1-2次醫院, 所以真係bb健康最緊要, 唔好介意佢地係仔定女...有仔有女都係福份...

大宅

so funny!!! 我自己第一胎,仔女都無所謂,最緊要有得生!!! 我自己都恨左好耐先生得出!! 而家有,我不知幾感恩!!! 係仔係女無所謂,我地要做既係好好教育佢地成才!!

原帖由 maggie_chung 於 10-10-23 13:44 發表

唔出聲困d都算喇, 我果d直頭"oh"左出黎, 仲同我講唔緊要啦... 而家咩事啫? 我又冇話過恨生子!! 真係莫名其妙...

講樣好笑野你聽, 我帶個大女去健康院磅重時, 個姑娘猛叫:仔既快d帶走, 女就留低俾我!! 我問佢點解 ...

大宅

原帖由 ISho 於 10-10-23 10:46 發表
生第二個只想佢地有個伴, 無咁悶---->我地出發點都係咁, 不過身邊既人就抱好大希望, 知道又女個個都好失望, 雖然佢地無講出口, 但係我feel到~

唔出聲困d都算喇, 我果d直頭"oh"左出黎, 仲同我講唔緊要啦... 而家咩事啫? 我又冇話過恨生子!! 真係莫名其妙...

講樣好笑野你聽, 我帶個大女去健康院磅重時, 個姑娘猛叫:仔既快d帶走, 女就留低俾我!! 我問佢點解咁講, 佢話自己生左3個都係仔好恨女, 仲話俾朋友笑, 生仔老左只可去坐公園, 生女就去飲茶
時光會逼你這副萬金之軀
競逐世上各樣乜乜之最
你若決定要做最尾一名絕對允許
人生這可怕的染缸有所有污垢要面對
人轉眼將會大個女

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 ISho 於 10-10-23 10:46 發表
生第二個只想佢地有個伴, 無咁悶---->我地出發點都係咁, 不過身邊既人就抱好大希望, 知道又女個個都好失望, 雖然佢地無講出口, 但係我feel到~

HI....個個都想有一個"好"字.....同我做FACIAL個女人生咗3個女....佢都好開心....我同C6講如果我今胎係女....我會同BB及家姐.....扮靚D....同埋會出去搵名女校....等佢地成為美女.....哈哈......生女真係開心D....

別墅

So sorry to hear your bad news!! 希望你唔好放棄, 養好身體, 再努力!!! 加油!!

原帖由 estherevalam 於 10-10-23 11:07 發表
子女是講緣份的, 我很羨慕你有2個小朋友, 因為我本來也是2011年3月這版的準媽媽, 只可惜我在8月的時候小產了......比起我的遭遇, 你應該感到幸福呢!

大宅

子女是講緣份的, 我很羨慕你有2個小朋友, 因為我本來也是2011年3月這版的準媽媽, 只可惜我在8月的時候小產了......比起我的遭遇, 你應該感到幸福呢!

別墅

聽完你地講女有咁多好處, 我開心返好多喇~我諗眞係要努力save money買間大屋先得喇, 唔係到時, 兩個女都帶件返黎同我地住咪唔夠地方

不過諗起唔會有機會有婆媳關係, 我都覺得幾好!!!

別墅

原帖由 maggie_chung 於 10-10-22 18:40 發表
我個case同你一樣呀, 第一個係女而家果個又係女, 其實我同c6都覺得仔女冇所謂, 生第二個只想佢地有個伴...

但身邊既人就唔係咁諗, 未照到前成日話呢胎一定係仔架喇, 99仲成日細佬前細佬後咁講, 俾好大壓力我, 真係 ...

複式洋房

你唸吓將來兩姊妹一齊玩煮飯仔幾咁得意呀! 你唔開心, d苛爾蒙會影響小朋友發展架

複式洋房

我都好想有個女, 大個可以陪自己行下街傾心事,生女好處多
1. 大個孝順D,又會做家務, 仔都大個叫佢做都唔做呀
2. 兩姊妹感情一定好過兩兄弟同兩兄妹, 唔同性既手足大個左無姊妹感情咁好架
3. 女嫁左人可以多個仔,但仔娶左老婆就無左個仔架啦

我嫁個時隔離鄰舍好羨慕我媽有個女,佢個仔從來都唔會陪佢行街架...你真係好好命架,到佢地大個既時候你就會感受到女既種種好處呢....

首頁

尾頁

跳至