自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都唔會幫小朋友介奶樽....

大宅

好媽媽勳章

我朋友個仔到8歲都仲用奶樽飲奶 , 但只限於臨訓前個支奶用奶樽, 平時就用杯既, 佢個仔話好鍾意吮奶個種感覺(即係想有安全感)同埋吮吮下就會想訓喎. 咁我朋友覺得無傷大雅所以照俾佢用樽, 咁當然家陣佢個仔已經戒左用奶樽啦, 都十幾歲仔, 仲用咩?!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 dragonball0301 於 10-11-12 22:48 發表
...覺得點解細b可以用奶樽佢唔得呢?...

就算已經戒左奶樽,佢要jealous 起上來都一樣係會咁樣覺得架。

禁止訪問

大宅

唔好意樹, 想問問樓主大仔介奶樽同細B出世有朼乜關係呢?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

e句我好應同
原帖由 renren 於 10-11-10 11:53 PM 發表
仲有唔一定一轉就用杯,先用飲管或有飲管水樽取代,再慢慢轉用杯

伯爵府

醒目開學勳章

我仔兩歲幾仲用奶樽, 之前試過比杯..用奶樽飲管都唔得, 因為佢一飲奶就瞓低, 結果一身都係... 試咗幾次都係咁, 我放棄~ 順其自然吧

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我女兒歲幾差不多兩歲時見佢用杯飲其它野都飲得好好,
就同佢講大個女唔用奶樽要用杯飲…
剛剛第一次佢都喊,
咁我就同佢講唔用杯飲就無得飲…
之後見狀就用杯飲晒成杯,
之後就用杯都無喊
原帖由 dragonball0301 於 10-11-10 11:37 PM 發表
入學約一星期亞仔返學入幼稚園門口前必會大喊, 喊大約10分鐘 (但老師說他其他時間沒有再喊). 因我家細b將快出世而大仔係超級鐘意飲奶, 我和老公想亞仔係細b出世前戒掉奶樽, 所以近幾日都用cup比大仔飲奶, 但他反應很 ...

大宅

點解一定要介奶樽呢? 2歲飲奶都係2餐姐, 起身同訓覺各一餐, 唔關返學事架, 除非佢飲水都係用奶樽姐.

我個女5歲, 佢3歲返埋K1先介奶樽飲奶架, 個仔依家2歲, 但佢1歲已經唔肯用奶樽要用飲筒杯先飲到奶.

我個仔2月返N1, 反而我擔心佢未識講野咋, 仲係滿口太空話!

子爵府

好媽媽勳章

我仔同你仔一樣,我又係唔想佢介奶..exactly
大少少教埋佢開奶奶,洗奶樽,等佢自己搞

原帖由 heiBBB 於 10-11-11 12:12 發表
我個仔5歲幾~仲係用奶樽
試過轉杯比佢飲~佢直情話唔同味~介埋~
但我又唔想佢介奶~所以都係比返奶樽佢
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 heiBBB 於 10-11-11 12:12 發表

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實對於一個兩歲既小朋友, 返學同多左個弟弟妹妹已經係人生極大既兩項改變, 需要好好咁適應, 如果同時要失去埋個奶樽 (對好多小朋友奶樽係好具安撫作用架), 真係好大打擊架!

珍珠宮

我個仔2.5我都無幫佢介呀, 因為飲得夠快麻, 唔洗理佢, 但平時飲野都係用杯, 佢唔咪咁鐘意用飲管, 不過佢其實用咩都照飲架, 因為我個仔好餵食, 話之你用咩比佢飲丫, 都照飲

男爵府

其實佢返學,只是飲早晚兩餐,是在家飲,用奶樽又有什麼關係呢?

大宅

好媽媽勳章

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

上年N1 1個月已經介左啦,冇抗拒, 因為我要將個奶煲比我細妹個B用 (剛出生),買個佢鐘意的公仔的杯比佢,係上面劃返大約的安士.

佢唔知幾鬼開心D,完全冇問題.

宜家ONLY早餐1杯.

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至