少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

正向管教孩子,我們不需要勞氣之餘, 孩子又會有主見的聽教聽話, 原來只需要點點技巧...

約兩個月, 我一位好同事介紹我看這一本書, 沒想過這對我家庭起著如此大的變化... 雖然仍未能次次得心應手的去應用, 但整體上有一個很大的改變, 而且更重要是, 原來教育孩子可以不用勞氣的...而孩子亦會發展到他們的能力, 在拒絕孩子的要求(孩子就是天天有上百萬的要求嘛..) 亦可以和氣收場.....

如何達至跟孩子有效的溝通? 如何達至正向管教? 此書文筆精簡, 不是只著重理論, 是一本教我們如何實際應用的書, 真的幾有趣好看!

我有一對仔女, 大的五歲半, 小的兩歲半, 有幸他們的感情亦不錯, 但畢竟仍是小孩子, 天天就會為大大小小不同的問題及事情爭個不休, 就是爭媽媽也是一個每天要面對的問題... 以往每天下班就是處理這些投訴或紛爭弄至筋疲力盡, 而且往往結果是紛爭或打架停些了, 但就其中一個開心, 另一個不開心....而且自己好像做了裁判官一樣, 一直知道父母應盡量不介入孩子的糾紛, 但如何? 無從入手, 試了不同的approach, 但亦不太理想.... 從沒想過可以有一個家長不用下任何judgement, 只需要小小的技巧, 孩子就會自動合作想過解決方法出來, 沒想過一個兩歲, 一個五歲亦可以想得出那些的解決方法, 最重要是他們感覺到自己是有能力去解決問題的, 而且結果往往是雙方也十分樂意接受的.... 有時我更見到大女在不知不覺間學著我去應用一些方法去處理細佬的問題.... !!!! 意外收獲呀!

多謝我兩個孩子, 因為他們就是我在應用此書介紹方法的personal trainer!!! 哈哈...

http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都係睇書係慢慢嘆的,睇完又唔捨得賣,有次圖書館接收市民的捐書,我捐左2個的書,唔知幾時再有此活動

複式洋房

回覆:ss2007 的帖子

我睇書睇得好慢,所以都好少圖書館借書

別墅

回覆:338 的帖子

上網預約啦,6A同呢本我都左圚圖書館上網預約左,都好快有

複式洋房

回覆:338 的帖子

多謝晒,真係好消息,我都放棄咗

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

多謝各位的意見,如何說孩子才會聽真係絕左版,又唔係間間圖書館都有得借,最後係淘寶淘左簡體版,全套分三册:如何说 孩子才会听 怎么听 孩子才肯说, 如何说孩子才肯学 , 如何说 孩子才能和平相处 才$58.80 人仔

http://item.taobao.com/item.htm?id=6788398285

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

咁好要買本先 多謝分享

民房

等我一陣問朋友借呢本書黎睇下先, 佢買左haha

別墅

Winkho 你兒子的狀況也曾在我女兒身上發生 只是不是坐校車而已我明白那份心力交瘁 無助 你更要面對群眾的壓力!你做的令我感到你的耐性 只是屢試不果 心一定急 就會以壓力方法去希望令其停止 孩子的反應又會令我們內疚••

看到你做了接納他感受的部份 不過孩子在完全沒有引導下可能不會立即想到解決方法畢竟他才是小一生 所以第二步仍先要讓他知限制 第三步就給他一些建議引導他考慮 •••

今晚太夜 改天跟你分享我曾試過的 當然不知對你來說有否用 不過我相信一定有不會傷害到親子關係的方法! 別放棄啊孩子面對全新的生活需要我們的支持及協助啊!我的女兒是一個慢熱及顧慮較多的孩子 但他們也是較令我們安心的孩子 至少他們真的會較三思而後行

急不了的 慢慢來 支持你呢!
有興趣看更多正向親子管教自家實習經驗? 一起為和諧親子關係而努力!

大宅

回覆 CCYPP 的帖子

HI CCYPP
你好呀, 我都係睇到你呢個帖子, 先知道有呢本書, 然後係圖書館借左黎睇, 但始終係運用上都不是得心應手, 唔知係唔係我做錯呢, 我感覺好沮喪.
以下是我小小的分享(真實個案-這幾天來的對話):
背景: 因為仔仔剛上小一, 已經返了5日學, 但仍每天都在哭訴, 每晚也在埋怨,WORRY, 唉聲嘆氣等等.
仔: 我好唔開心
媽媽(我很認真聆聽及望住佢) : 你真係好唔開心喎.
仔: 我唔想返學
媽: 嗯
仔: 我唔想搭校車
媽:喔
仔: 我想媽咪陪着我(因為星期一我陪過佢返學, 佢所以想我再陪佢, 但我當時已強調, 以後要搭校巴)
媽: 係咁/明白。
然後他沒有想出解決方法, 隔不到5分鐘, 又重覆以上說話, 而我又重覆以上的答覆.
又時會:
仔: 我不喜歡老師
媽: 嗯
仔: 老師好惡呀
媽: 老師罵人時, 你一定好驚.
仔: 係呀
媽: 個樣好似怪獸咁得人驚
仔: 咁, 我聽日決定左唔返學架啦, 你唔好迫我/ 你聽日一定要陪我返到學校.
媽: 明白.
他又停止了, 但不久又重覆了,
我沮喪是因為我不能令他放開懷抱, 克服困難, 我也試過叫他在紙上晝圖晝/打PILLOW作發洩, 但也沒用.
試過前晚, 因為由我放工回去, 直至他睡覺的3個小時, 也是重覆着以上的對話, 我真的累了, 我開始着火了(我失敗了), 我很大聲+惡的說: [你係唔可以唔返學, 學你一定要返, 同埋我唔可以陪你返學. 我要你即刻話比我聽, 我怎樣做你先唔會再WORRY](其實我係想佢收聲唔好再埋怨,再講)
仔: 我以後咩都唔講比你聽.
我又錯了, 我唔想佢唔講比我聽, 但佢重覆重覆, 我真的失去耐性. 我真係唔知點算.
另外, 每朝我帶他到校巴站, 送他上車, 他每朝也哭, 見到其他家長的咀臉及說話, 我感到害怕. 我唔明白為何別人的兒子不是這樣, 而我的是這樣.
我分享以上對話給你, 因為是我想你已看完了此書, 而且也會運用過書的技巧, 看看會否有同類到的經驗可否分享及指教一下,若覺得未有解決方法的話, 可以不理會, 勞煩了.
2H MAMA

複式洋房

回覆 好命婆 的帖子

你好。我上了芝麻網想下載PDF版本,但我沒有帳戶,不知道你有沒有download呢?有的話可否PM給我呢?謝謝!

別墅

Pinguk, 唔好意思呀 你個點評有些字出現亂碼了 看得不太清楚

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

thanks

複式洋房

回覆:親子溝通的好書推介...

今日去過三聯問,中文版就絕咗版,但現貨有英文版。

CCYPP  圖書館都有得借架!  發表於 11-9-5 00:40

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想請問大家這本書的中文版的
如何说孩子才会听,怎么听孩子才肯说 - 簡體
是否 = 《你會聽,孩子就肯說》- 繁體

CCYPP  應該係呀...  發表於 11-9-5 00:40

別墅

同意呀 兩本書也是強調接納與尊重 恩威平衡下管教孩子!
Winkho 同意你講呀 有時真係忍唔住架!而且有時自己狀態未必係每刻都好好 不過只要有呢份信念 呢個心 慢慢試就一定得 願共勉之!

別墅

係呀 6A的力量都係一本好好既書!講我地要掌握到6個A就可以係同孩子有好親密既關係下令孩子順服父母 聴教聴話但又唔會無晒主見 6A包括a包括 接納,讚賞,關愛, 時間 ,責任及權威!

坊間都有d機構辦6A的家長工作坊 有時覺得樣樣野都有人仲意上堂學 反而學做好家長呢樣野又唔係好多家長肯花時間去學 育人喎 而且仲要係自己既心肝寶貝喎!

大家一齊努力學做個好父母啦!

別墅

winkho 發表於 [url=tel:11-8-24 10]11-8-24 10[/url]:57
我係圖書館借左中文版, 我睇左一半我覺得好好, 但係運用上真係要改進, 因為我個人比較心急,好多時唔等仔仔 ...

禁止訪問

複式洋房

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=10016748免費有得看呵

珠珠妹dy  Thanks 分亨....我開到喎! 不過不能下載!  發表於 11-9-11 22:10
小虎與點點  點解入唔到!?!?  發表於 11-8-26 13:11

首頁

尾頁

跳至