跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽咪, 大家的寶貝而家食緊幾多奶呀?

我阿仔係24/11, 得一星期人仔, 但就3至3.5小時一餐, 每餐100-120ml. 我日間人奶, 半夜兩餐就奶粉.
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

大宅

我阿b 今日19日人仔, 日頭多數食 110-120ml, 夜晚就食 80-100ml~ 一日平均食 600ml 左右~

別墅

原帖由 crazybabe 於 10-12-13 13:33 發表
我BB女今天44日啦,全日加埋約650ML,係咪好小?
一餐通常90ML左右(最多120ML,最小50ML),佢自己唔會叫食,係我怕佢肚餓,KEEP住3-4小時一餐咋!
我想佢食多小小先安心!! ...

醫生同護仕話bb嘅食量應該係全日計架,用以下嘅formula就知佢每日應該食几多:
Bb重量 x 150至180 ml = 每日嘅食量

例如:bb重5kg(公斤),係大碼b,甘佢每日約莫食:
=5 x 180ml
=900ml

洋房

My bb girl also eats very less. She takes 6 meals per day (4 hr) Every meal takes around 90-100ml (breast milk) But i think we cannot force her to eat more. She will eat more if she feels it necessary.

洋房

我BB女今天44日啦,全日加埋約650ML,係咪好小?
一餐通常90ML左右(最多120ML,最小50ML),佢自己唔會叫食,係我怕佢肚餓,KEEP住3-4小時一餐咋!
我想佢食多小小先安心!!

大宅

我ar b 今日都食多左奶, 平時比160/170ml佢食..但今日有2餐食左曬仲嘈要食..最後食左200ml...唔知係咪進入猛長期, 依家佢踏入6week, 不過係奶粉b (每日得2餐係人奶), 其實係咪照keep返自己schedule餵不過比多佢佢食就得ar?

別墅

原帖由 janda 於 10-12-8 16:22 發表

三個鍾至四個鍾一餐,而家佢重要同人玩唔飽唔訓又唔食,你要睇住佢睇到佢餓,你去訓教佢就嘈比你睇。

更新:阿b 尋晚2個鍾之內食左 210ml 都唔肯訓,嚇死我

大宅

9日人仔,每食60ml就一定訓覺,多嘟吾食,
定時2小時一次,勁辛苦.

大宅

我個bb 依家過左滿月幾日, 每餐要食150ml, 每3個鐘就嘈要食, 有時唔夠3個鐘已嘈我都會早左比佢食, o甘如果佢訓左唔醒我又會遲一個鐘先比佢食...我想問如果我想開始戒夜奶要點做好ar?

別墅

原帖由 markey 於 10-12-7 10:19 發表

好多﹗
一日幾多餐﹖

健康院醫生同我講未滿月bb一日食25-30安都係正常~

三個鍾至四個鍾一餐,而家佢重要同人玩唔飽唔訓又唔食,你要睇住佢睇到佢餓,你去訓教佢就嘈比你睇。

別墅

原帖由 markey 於 10-12-7 10:19 發表

好多﹗
一日幾多餐﹖

健康院醫生同我講未滿月bb一日食25-30安都係正常~

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

別墅

我阿b 18日人仔,有時零晨四點同早上七點個兩餐要食 150ml,日頭 90-120ml。

別墅

原帖由 Keihung 於 10-12-6 00:24 發表
我都想問問依個問題呀, 我都唔清楚係定時比亞b食定等佢喊先比佢食, d老人家就話等佢喊餓先比佢食, 但又有人講定時d會好d~搞到我都唔知點好, 不過我依家就係喊先比佢食, 因為有時佢訓緊而又夠鐘比佢食, 佢唔肯食咖
我 ...

我就盡量定時比佢食,我想每4個鐘比佢食,但佢有時候3個鐘就喊,甘我就睇番上一餐佢食左幾多喇,如果食足150ml,我就會等夠鐘先比佢食,如食得一半,我就3個鐘都比佢食。雖然按指示佢應該每曰食880ml,但係佢有時食7、80ml,有時食160、170ml, 所以我都唔知佢total 食左几多。

民房

我都想問問依個問題呀, 我都唔清楚係定時比亞b食定等佢喊先比佢食, d老人家就話等佢喊餓先比佢食, 但又有人講定時d會好d~搞到我都唔知點好, 不過我依家就係喊先比佢食, 因為有時佢訓緊而又夠鐘比佢食, 佢唔肯食咖
我亞b依家28日人仔, 依2日會有2-3餐4安(120ml)食晒之後都仲喊餓
原帖由 llkcandy 於 10-12-4 14:13 發表
17日人仔 3-4hrs, 有時未夠3個鐘都想食
食100ml
其實係唔係佢地餓就要比佢地食
定係要定時餵呢
但佢一餓就狂喊

大宅

原帖由 smallbrother 於 10-12-4 13:59 發表
係醫院每4小時食75ML都食唔到. 一出醫院轉3小時食, 就食極都唔夠(轉左日本奶粉), 成日喊住咀郁郁, 而家3個幾鐘就喊肚餓嘞.

其實日本奶粉會唔會唔襟飽?! 我個b都係成日喊住咀郁郁!

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

複式洋房

17日人仔 3-4hrs, 有時未夠3個鐘都想食
食100ml
其實係唔係佢地餓就要比佢地食
定係要定時餵呢
但佢一餓就狂喊

大宅

回復 12# OmOm 的帖子

係醫院每4小時食75ML都食唔到. 一出醫院轉3小時食, 就食極都唔夠(轉左日本奶粉), 成日喊住咀郁郁, 而家3個幾鐘就喊肚餓嘞.

大宅

MommyPanel勳章

其實跟奶粉個D指示食幾多岩唔岩架哩??

因為我都係餵人奶,亞B一個月大,我PUMP 4OZ出哩, 佢食2-4OZ不定

其實餵人奶,係唔係假設佢肚餓就會喊,唔洗太在意佢一次食到幾多哩?

首頁

尾頁

跳至