自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

點算好? 妹妹近年成身生晒濕疹, 見倒佢d手腳爛晒, 流晒汁, 好心痛, 睇晒中西e, 食埋洋蔥綠茶素都無用, 請求大家介紹根治方法?? 謝謝!

男爵府

EvaLam我都想要個中醫電話地址,請pm我,
謝謝,thanks!

子爵府

EvaLam

麻煩你pm個中醫電話地址俾我,thanks~

子爵府

回復 25# EvaLam^^ 的帖子

原帖由 EvaLam^^ 於 10-12-30 01:11 發表
濕疹真係好折磨人,所以每當我聽到有人因為濕疹受苦,我都忍唔住要同人分享我既經歷,我既經驗係睇西醫只可以治一時,治標唔治本.

我一向從未出過濕疹,但係佗住大囡9個月時開始起濕疹,開頭係對腳,慢慢到肚,睇過幾個西醫 ...

----------------------------------------
你呢種大肚濕疹我都試過, 超級痛苦, 醫生成日話生咗之後就會好返, 我生完之後坐月都好辛苦, 過咗兩個月之後先自己好返, 所以你好返, 可能唔完全關個中醫事, 我都只係不斷食抗敏藥咋~ 當然中醫西醫睇過晒都唔掂啦

侯爵府

Eva, can u pm me the info , thx!

原帖由 EvaLam^^ 於 10-12-30 01:11 發表
濕疹真係好折磨人,所以每當我聽到有人因為濕疹受苦,我都忍唔住要同人分享我既經歷,我既經驗係睇西醫只可以治一時,治標唔治本.

我一向從未出過濕疹,但係佗住大囡9個月時開始起濕疹,開頭係對腳,慢慢到肚,睇過幾個西醫 ...

洋房

回復 18# EvaLam^^ 的帖子

回覆 25# EvaLam^^ 的文章

Can u pm me the 醫師 info as my gril friend also have 嚴重濕疹? Many Many Thx!

大宅

畀面勳章

回覆 25# EvaLam^^ 的文章

Can u also PM the EC detail to me? Many Many Thx!

侯爵府

2018復活節勳章

可唔可以 send 埋比我 ?

侯爵府

2018復活節勳章

原帖由 ricecooking 於 10-12-27 09:06 發表
謝謝各位, 我妹養cats六, 七年了, 只是由一隻開始, 越養越多, 現已有6隻了, 三隻長毛三隻短毛的, 而呢2年她工作/生活壓力很大也不快樂, 開始勁生濕疹, 每次看見她的爛肉, 真的替她難受.... 不知是壓力還是 ...

小動物好多菌,如果傷口感染,會好麻煩

我仔都有濕疹,真係要西醫 d 藥膏先最有效
中藥太慢先有效果,期間可能繼續有新疹和傷口
不過如果情形好轉,中醫應該可以幫手調理身體
沖涼我仔用 dermaveen
沖完一定搽油,我地用 olive oil
不過我覺得重點係勤力搽
另外都要介下口
話明 "濕疹",即係唔好食 d 濕氣重的食物
鮮菇類,荳芽係 "偶" 出黎的,好濕,唔好食
荳漿 (維他奶都係) 都唔好飲
戒食辣,蝦蟹貝類海鮮
我有朋友 (都有濕疹) 話牛肉對皮膚唔好,佢唔食
不過我仔就照食
濕疹係長期鬥爭
希望由 "嚴重",專為 "輕微"
未必好晒,不過係希望唔好咁傷咁痕咁嚴重
我 62 醫了多年,反而係近兩三年真係叫好晒
不過都係皮膚好乾

複式洋房

Can u send more info for me? Pls....Thanks x100!

伯爵府

醒目開學勳章

我囡有中重度濕疹, 我們都歷經不少痛苦, 初時我聽了不少偏方又行了不少錯路用錯方法, 辛苦之處真係一言難盡....
我分亨以下小小心得~
濕疹患者首先要戒口, 戒甜酸辛辣, 戒汽水刺激性飲品.(我係帶囡囡看中醫時給我戒口清單來決定戒口)

洗澡不宜用會起泡的沐浴用品, 可用豬油膏或專for濕疹皮膚用的沐浴用品沖涼, 不宜用過熱熱水沖身, 和暖水便可, 沖後不抹乾身上水, 先搽甘油保濕後搽cream滋潤皮膚.

可以既話找一個夾到自己的中醫長期調理身體.

我囡剛上2星期新試食魚油丸, 未見好明顯功效, 不過見最近天氣咁乾燥都係發少少都當賺左(以前一乾燥佢就面身出晒紅勁痕勁R, 但現在就暫時見她都有R但R少左好多)

大宅

濕疹

EvaLam^^ please pm 中醫 info to me. Thank you.

大宅

原帖由 ricecooking 於 10-12-27 09:06 發表
謝謝各位, 我妹養cats六, 七年了, 只是由一隻開始, 越養越多, 現已有6隻了, 三隻長毛三隻短毛的, 而呢2年她工作/生活壓力很大也不快樂, 開始勁生濕疹, 每次看見她的爛肉, 真的替她難受.... 不知是壓力還是 ...

呢D係濕疹發既原因之一~~
唔知妳妹妹有冇食開魚油既呢??
我D小朋友食左之後D皮膚傷口係快左好的,而且魚油對皮膚都好架,正常人食都可以架...
而發緊時千其唔好抓,因一抓就一發不可收拾架啦,只會令傷口更深好得更慢...
而另一方法就係用麥皮(磨粉)來沖涼(不過一定要對麥皮冇敏感先得),呢個方法我個囝用完係好左好多架,因麥皮係能滋潤到深層既皮膚架~~
以上既方法唔係能醫治濕疹,而係保持有濕疹皮膚既滋潤而令番發既機會減少的~~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 jerma 於 10-12-25 13:06 發表

同佢去睇醫生啦!其實咁樣要用類固醇咖喇,唔好聽到呢三個字便驚啦!只要係醫生開,應該安全咖,唔好好控制佢,只會更差

我女2001年1月8日QE出世  

禁止訪問

大宅

http://www.cetaphil.com.hk/products3.htm

原帖由 ricecooking 於 10-12-25 12:46 發表
點算好? 妹妹近年成身生晒濕疹, 見倒佢d手腳爛晒, 流晒汁, 好心痛, 睇晒中西e, 食埋洋蔥綠茶素都無用, 請求大家介紹根治方法?? 謝謝!

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係未用皀液沖涼呀?我囡之前隻手都有少少,而家我轉咗同佢用蜜糖皀沖涼之後無再出過喇!我覺得唔好用咁多化學嘢係最好。

大宅

EvaLam我都想要個中醫個電話地址,請pm我丫...thank u

子爵府

求救: 嚴重濕疹

EvaLam我都想要個中醫電話地址,請pm我,
謝謝,thanks!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至