烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

Dear All:

Wow~話咁快就嚟過年喇~大家會否諗住整番底蘿蔔糕呢? 舊年我K.O.咗廿幾斤蘿蔔,因為d親戚朋友食過我整嘅蘿蔔糕後,個個都讚好(可能佢哋個個都係掩住良心講
),咁我就變咗"笨人"喇~
~ 因為精人出口,"笨人"出手囉~
Wakakakaaaaaa
~

舊年製作蘿蔔糕時拍咗段短片,好似舊年我都有post過出嚟啊~ 哈哈哈~等我又喺籠底摷番佢出嚟先~
~ 睇過嘅朋友,就當佢係片段重溫啦~ Wakakakaaaaaa

食譜請點擊→這裡

伯爵府

我舊年都係跟何太做蘿蔔糕. D親友話好食過出面買的蘿蔔糕.今年會再整

別墅

大宅

回覆:cherrylung 的帖子

命里有時終須有,命里無時莫強求。

男爵府

thx!!

翡翠宮

回覆 cherrylung 的帖子

我成日跟你個網學煮野食架,

複式洋房

男爵府

回覆:新年又嚟《自家製蘿蔔糕》啊~(附短片)^0^~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

子爵府

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

何師奶,今年幫你up下先
雖然我在線,但可能行開左

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我都整左..2底...
THX.何C9.....指教

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

何師奶, 妳個blog真係睇到我停唔到呀
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

thanks ! 我諗緊是否要刨多d蘿蔔絲 (個次我刨左1隻半多d)

原帖由 cherrylung 於 11-2-1 15:24 發表
9594~

好開心你成功製作咗蘿蔔糕啊~ 哈哈哈~我仲記得舊年我蒸糕都蒸都上身咁,蒸咗好多底呢~

臘味煲仔飯以前我有整過,睇吓呢個食譜啱唔啱心水

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=55 ...

男爵府

9594~

好開心你成功製作咗蘿蔔糕啊~ 哈哈哈~我仲記得舊年我蒸糕都蒸都上身咁,蒸咗好多底呢~

臘味煲仔飯以前我有整過,睇吓呢個食譜啱唔啱心水

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=5582

subb~

我諗你老公鍾意食實實哋嗰款蘿蔔糕呢~ 其實每人口味唔同,有部份鍾意食鬆軟,有部份鍾意食彈牙少少嘅糕啊~ 如果佢鍾意食實實哋嘅蘿蔔糕,你可以用鷹粟粉盒面嗰個食譜,試吓再整多次比佢食,包佢話夠曬口感啊~
(P.S.:Hee hee hee~最近我都食咗底美心蘿蔔糕,佢真係幾實淨呢~ 但其實蘿蔔糕係鬆軟先代表足料啊~ 因為蘿蔔多底糕先會鬆軟呢)

男爵府

我整完雪左一天,第2天早上即煎來食, 但老公話唔好食呀 同日再拿左回家比家人/姨及表妹食都話OK呢 !

(老公喜歡食美心蘿蔔糕的)我問什麼唔好食他話"淋,糕係糕 .睇下美心蘿蔔糕是點喎 "...

我跟足份量但食落都覺得有D嗱喉~~~是否太多胡椒粉

水晶宮

熱血金章

宜家屋企仲有 d "立味" 係度, 有想過整立味飯, 唔知你又有冇好野分享下呢??

hehehehe............

水晶宮

熱血金章

HAHA, 我早兩日都整多左四底,
整到上咗癮, 帶返公司請同事食, 個個都話好味, 真係好有成功感呀!!

最難得係連廚師都話好味, 仲話第一次就有咁
GE 水準真係唔錯咁話!!!

真係要多謝你咁正 GE 分享!!

至於芋頭糕................

只係有人有咁 GE request 我先問下你, 其實我唔食芋頭糕嫁, hahahaha

宜家屋企仲有兩底糕, 包租公問我, 你日日食唔悶嫁咩???

hahaha, 我鐘意食, 又好味, 梗係日日食都唔厭啦!!!

男爵府

原帖由 9594 於 11-1-31 22:10 發表
我大約煮十分鐘左右

9594~

而家我開始蒸糕啊~ 因為怕無添加蘿蔔糕放唔耐,所以今日先開工呢~

Hee hee hee~初時仲諗住蒸埋芋頭糕,但呢幾日都唔得閒,所以而家淨係整緊蘿蔔糕咋~ 好想整埋芋頭糕同埋椰汁年糕呢~ 心有餘而力不足矣:loveliness:~

水晶宮

熱血金章

我大約煮十分鐘左右

首頁
12345...7

尾頁

跳至